Knopenrondje Harderwijker Bossen

Een korte wandeling.
Een wandeling in de buurt.
Deze twee harde eisen legde Wandellief op tafel.
Zij heeft later op de dag nog een afspraak staan.
Ik kom uit op een knoopjesronde in de buurt van Harderwijk.
Een wandeling door bossen, het ene na het andere.

Wij beginnen onze wandeling bij het startpunt op parkeerplaats Strokelbos. Nabij liggen, onzichtbaar voor ons, voetbalvelden, een atletiekbaan. De route op mijn GPS begint creemd genoeg niet bij het begin te tellen. Volgens de kilometertelling op het routebeeld zitten wij bij de start al op 8 kilometer. Maar, niet getreurd, we gaan op pad door het eerste bos dat wij tegenkomen, het Strokelbos. Hoe verder wij van de parkeerplaats verwijderd raken hoe rustiger het wordt. De wind waait door de bomen, af en toe laat de zon zich in stralen op de gevallen bladeren. Van het Strokelbos stappen wij naadloos over op het Harderwijkerveld, het volgende bos. Kort bij Dierenopvang De Ark steken wij de drukke Leuvenumseweg over en komen in het Harderwijkerbos. Ook hier heerst de rust, Slechts een enkele keer zien wij een medemens, te fiets of te voet. Bladeren waaien nog steeds van de bomen, het bladerdek op de grond dikt aan. Een enkele bosfietser komt voorbij over het smalle pad aangelegd in het bos.

Aan de rand van het Beekhuizerzand nemen we een pauze op een picknickbank. De zon schijnt. Voor ons uit strekt zich het Beekhuizerzand, dat op opgeblazen wijze wordt aangekondigd op een bord als een woestijn in het klein. Het is ook een militair oefenterrein. Ik herinner mij van een ander bezoek aan dit Zand dat er militairen in camouflagetenue aanweizg waren op het zand. Het leken mij toen beginnende soldaten. Alle begin is moeilijk, ook op het Beekhuizerzand. Langs installaties van Vitens, de waterdrager, lopen wij naar de Beltweg. Even volgen wij deze weg en dan duiken wij weer de rustige bossen in. Dan zien wij een installatie langs een bospad. Hier kan een kwieke jongevrouw of jongeman een oefening ter bevordering van het lichamelijk welzijn afwerken. Na een haakse bocht komen wij op een hardlooptraject waarbij de afstanden staan aangegeven. Een vrouw (gehuld in Mud Master-shirt) komt ons tegemoet rennen in dit rustige bos. Het traject blijkt onderdeel te zijn van het traject voor een Coopertest te zijn. Op een groot bord staat de afstand die bij jouw leeftijd hoort, met een bijbehorende qualificatie. Wij steken nog een keer de nog steeds drukke Leuvenumseweg over en komen terug bij de plek waar mensen hun hond uitlaten.
Voor ons is dit een geslaagde ochtendwandeling.

Oh ja, die knoopjes verwijzen naar de knooppunten van het wandelnetwerk dat uitgerold wordt over de Veluwe. In andere streken van ons land zijn deze wandelknooppunten ook te vinden.

Harderwijk – Knopenrondje Harderwijker Bossen – 9 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.