VROUWEN VAN UTRECHT

Utrecht blijft verrassen.
Iets scherper gesteld: vrouwen van Utrecht blijven verrassen.
Uiteraard komen niet alle vrouwen van Utrecht aan de beurt.
Judith Schuiling, zelfstandige gids in de stad Utrecht, heeft een mooie selectie gemaakt van vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de stad (en vaak ook op wijde omgeving).
Zij neemt mij mee door het oude centrum van Utrecht, met een uitstapje naar de Maliebaan waar kunstzinnige dames hun werk hebben achter gelaten.
Judith neemt mij eerst mee naar het startpunt achter de Domkerk. Daar begint zij haar verhaal over de eerste vrouw in de rij. Het is de geleerde Anna Maria van Schuurman, om dan verder te gaan met de volgende geleerde dame: Belle van Zuylen. Zo neemt zij mij op sleeptouw door de stad, langs beelden, langs heksen, langs weldoeners, langs de huishoudschool, Dirkje Kuik, bordeelhoudster Gerritje Tintelton, drie portretten van vrouwen in de senaatszaal van de universiteit, dienstboden (niet alleen uit Duitsland, zoals ik dacht, maar ook uit België en Polen), Truus van Lier, verzetsvrouw, schrijfster Ina Boudier – Bakker aan de Oudegracht en nog veel meer.
Ik schreef hierboven dat zij mij op sleeptouw nam. Maar er valt in werkelijkheid weinig te slepen, want met groot plezier heb ik deze gids gelezen. Helder geschreven, met een vleugje humor. Prachtige illustraties. Veel informatie (het is nu eenmaal een cultuurhistorische wandelgids) die de diepte ingaat en zeer leesbaar blijft. Er is een goede verantwoording van het gebodene middels een uitgebreid eindnotenapparaat. De route staat ingetekend op een kaartje bij de uitklapbare voorflap en achterflap.

Een paar kleine kanttekeningen: op pagina 39 [paginanummer staat niet vermeld] gaat het in verband met de uitvinding van de boekdrukkunst over ‘West-Duitsland’. Dat lijkt mij wat anachronistisch. Op pagina 111 wordt in de routebeschrijving verwezen naar nr. 1, dit zal wel nr. 19 moeten zijn. Op pagina 114 staat dat Maria Magdalena tegenwoordig wordt gezien als Jezus’ vriendin of vrouw. Dat lijkt mij toch een minderheidsstandpunt onder bijbelgeleerden.

Deze mooi vormgegeven wandelgids van bijna 150 pagina’s is een prachtige gids om ter hand te nemen en de binnenstad van Utrecht te gaan verkennen en te kijken door de ogen van vrouwen. Deze gids is een bewerking van Beroemde vrouwen van Utrecht (2016).

Judith Schuil
Vrouwen van Utrecht.
Cultuurhistorische wandelgids
uitgeverij Orlando 2022
ISBN 9789083206783

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Een gedachte over “VROUWEN VAN UTRECHT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.