WANDELEN MET HELLA

Hella wandelt stad en land af.
Verschijnt wandelend en pratend in tv-programma’s.
Schrijft voor PLUS en Wandel.nl over wandelen.
Daartussendoor verschijnt er nog wel eens een boek met haar naam er op.

Bij haar beroepsmatige wandelingen neemt zij graag een gesprekspartner mee op pad. Vaak op een pad dat die andere kent, of in de buurt van die andere. Over het wandelgesprek schijft zij een artikel In dit boek zijn een aantal van die wandelingen die verschenen zijn in het tijdschrift PLUS en op de website Wandel.nl gebundeld. Het is mij niet duidelijk geworden welk verhaal waar of wanneer is gepubliceerd. Tussen de wandelgesprekken door zijn alfabetische opmerkingen van wandelaar Midas Dekkers geplaatst. De letters W, A, N, D, E, L, E, N komen aan de beurt. Verder schreef Hella zelf teksten over de ochtendwandelingen wandelingen op andere tijdstippen van de dag en zelfs van de nacht. Verder komen er ‘wandelgedachtes’ op pagina’s. John Muir, Henry David Thoreau, Vincent van Gogh en vele anderen. Alle citaten worden weergegeven in het Nederlands, behalve die van de Fransman Albert Camus, die wordt geschreven in het, nee, niet in het Frans, maar in het Engels.

Bekende en minder bekende Nederlanders gaan aan de wandel met Hella van der Wijst. Eerst echter wordt Hella zelf geïnterviewed, door journaliste Eva Hoeke. Zij wandelen samen op landgoed Bantam (te Bussum) dat vlakbij het huis van Hella ligt. Tot de min of meer bekende Nederlanders behoren oud-minister Bruins (dagelijkse wandeling naar zijn ministerie), zanger Tim Knol (die onderweg kilo’s verloor), weervrouw Margot Ribberink (die de Camino liep), politica Lilian Marijnissen (die altijd wandelschoenen in Den Haag heeft), acteur Daniël Bossevain (die tijdens de coronaperiode begon te wandelen in Amsterdam en inmiddels het Pieterpad en het Trekvogelpad loopt), Dieuwertje Blok (die na haar verhuizing naar Aerdenhout aan de wandel is gegaan, liefst alleen). Klazina Smits kreeg een levensveranderende levertransplantatie en wandelt bij het Lauwersmeer. Petra Kusters verloor haar zoon, neergeschoten door haar man die zichzelf daarna doodschoot. Nog vele anderen gaan op pad met Hella. Soms is er veel aandacht voor de persoon (al dan niet met een foto van betrokkene) en diens wedervaren en daardoor weinig aandacht voor de wandeling. Eén gesprek zakt volledig door het ijs, dat is het gesprek met winterzwemmer Ewout Staartjes, met wie Hella afdaalt in ijskoud water op Nieuw Rande bij Diepenveen.
Soms is er aan het einde van een gesprek informatie over de route die is gewandeld, soms met een QR-code, soms is er gans geheel geen informatie, soms informatie over de lengte, het opstappunt, horeca-activiteiten en ov-gegevens.

Hella van der Wijst
Wandelen met Hella
Avontuur met een goed gesprek
Uitgeverij Zilt 2022
ISBN 9789493198272

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.