Rondom Zuid-Limburg (06)

Maakt u vaak wandelingen? vraagt de oude man met een lange witte baard wanneer ik in bus 45 een plek zoek. Ik zag hem al rondlopen toen ik nog uitzocht welke bus wanneer en vanwaar naar Bessemer zou vertrekken. Zelfs chauffeurs van Arriva konden mij niet goed helpen. Het duurde even voordat ik Zutendaal Bessemer op de app van het Belgische openbaar vervoer kon vinden. En die wandelingen? Ik begin te vertellen over mijn start op maandag in Aken. Ik heb dag twee nog niet uitgelegd of hij onderbreekt mij met zijn eigen wandelingen. Van hier tot Ankara. In Oost Afghanistan. Dan schakelt hij moeiteloos over naar de kosten van het openbaar vervoer in Nederland en België. Hoe je het goedkoopst kan reizen. In één adem gaat door naar zijn handel in tweedehands boeken. Hij reist door heel Nederland om op te kopen en weg te brengen. In kort bestek geeft hij aan welke boeken in Nijkerk in trek zijn. Ik onderbreek hem omdat ik zicht wil houden op mijn reis en niet bij de verkeerde bushalte uit wil stappen.

Op dag zes staat de tocht van Bessemer naar Bilzen op het programma. Mijn overnachting heb ik al geregeld. Een geruststelling. Bessemer ben ik snel uit, zo groot is het dorp niet. De route gaat langs de achterafgebieden van het dorp. Langs bosranden. Langs akkerranden. Langs paardenweitjes. Een man met stoeiende hond loopt voor mij uit. Na Bessemer volgt het nog kleinere Roelen. Ondanks het kleine formaat zie ik één bushalte. Twee bushaltes zouden teveel zijn voor dit dorp.

Jeroen Brouwers ligt gebeiteld.

Ik ga het stiltegebied van Zwarteput in. Nu is het een stiltegebied met een randje. Aan de linkerzijde van het brede bospad zie ik ergens een verzameling schuurtjes, afdakjes, een woningachtig gebouw, teksten op boomplanken en een auto met Nederlands kenteken. Ik ontwaar weitjes met dieren. Een smal bospad geeft uitzicht op een zwembad. In een bocht van het pad zie ik een yurt. Ik geef toe, op al die plekken is het stil. Ook zijn stil de stenen waar een gedicht in is gefreesd. Zelfs de Nederlander Jeroen Brouwers heeft een eigen steen.

Minder stil is het even verderop waarin een weiland een graafmachine bezig is. Groepjes mensen (oud en jong) kijken toe, auto’s staan geparkeerd. Mannen kijken aandachtig naar het werk van een ander. Het bos brengt mij uiteindelijk bij een bedrijventerrein langs het Albertkanaal. Er gaat een brug over het kanaal. Sinds de uitgave van mijn wandelgids is de brug verbreed, waardoor ik ter plekke de kans loop verkeerd te gaan. Onderaan de brug neem ik een korte pauze, want ik verkas snel om verderop op de route uit de wind te gaan zitten. Het uitzicht op het kanaal blijft. Verderop langs het fietspad waar ik pauzeer is een oud loopgravensysteem uit de tweede wereldoorlog gevonden. Een kleine tribune is gemaakt om het geheel in ogenschouw te nemen. Te mijmeren over het geweld dat hier heeft geheerst.

Kapel gewijd aan Sint Amor.

Op weg naar de Bezoensbeek (Natura-2000) zie ik in de verte twee mensen staan bij een auto. Hoe dichterbij ik kom hoe verder de twee afstand nemen van elkaar. Ik passeer de twee auto’s en de man en de vrouw groetend. Bij de Bezoensbeek zijn vlonderpaden aangelegd zodat ik niet per ongeluk op de zeldzame beekprik ga staan. Een breed pad brengt mij na vele honderden meters bij een kapel. Een gesloten kapel. Boven de deur staat ‘St. Amor’. Is dit een folly in het Munsterbos? Na enige tijd kom ik langs het particulier bewoonde kasteel Groenendael. Het lijkt mij meer een fors landhuis dan een kasteel. Naast het kasteel ligt de kasteelhoeve. Ik loop over het erf en groet vier mannen die in de opening van een schuur staan. Dan langs de houtopslag en verder onder een verlopen spoorviaduct door. Stukken vallen uit het metselwerk. Het welig tierende groen kent het geluid van de trein niet. Wanneer ik het landgoed heb verlaten kom ik weer langs een kapel, op de hoek bij een rotonde (dat kan hier). Deze kapel uit 1912 is het “Kapelletje aan Vrenske”, het is toegewijd aan de Heilige Antonius. Maar de deur zit dicht.

Via een indrukwekkend bedrijventerrein kom ik in Bilzen aan. Langs de woeste stroom van de Demer nader ik het centrum. Ik bel Jeannine, mijn gastvrouw, dat ik in de stad ben. Eerst naar het einde van deze etappe, bij het station. Dan door naar Jeannine die mij hartelijk ontvangt. We drinken thee in de keuken, praten over wandelen, het centrum van Bilzen, over Nederland en België. Na een opfrisbeurt ga ik de stad in, inkopen bij de Spar en dan een tafeltje bij De Brasserie. Met het raadhuis op de achtergrond speelt een muziekband klassiekers, terwijl mensen eten en drinken en wegen zijn afgesloten. Ieder weekend is er zo ruimte voor de horeca. Nu ga ik mij langzaam voorbereiden op een nieuwe nacht en een nieuwe wandeldag.

Een wandeling rondom Zuid-Limburg (06) : Bessemer – Bilzen – 22 kilometer

Deze wandeling staat in :
Alex Buis
Een wandeling rondom Zuid-Limburg
Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig 2017
Deze wandelgids bestellen kan hier.

Advertentie

2 gedachten over “Rondom Zuid-Limburg (06)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.