VIER WANDELAARS & EEN SICILIAAN

Laten wij beginnen in Krommenie.
Een dorp aan de noordkant van de Zaanstreek.
Daar komen de twee vriendinnen Lotte en Joy vandaan.
Lotte, die in een crisisdienst werkt, is in Krommenie blijven wonen, Joy is verhuisd naar de stad Amsterdam, waar zij als actrice en schrijfster (verminderd) actief is. De twee vriendinnen besluiten om een aantal zaken in hun leven op een rijtje te zetten tijdens een wandelvakantie op Sicilië. Op Sicilië aangekomen schuiven er nog twee dames aan. Eerst is daar de getrouwde Hannah, die werkt als psychologe en dan Bibi die juriste is en gezondheidsproblemen heeft en zeer onvoorbereid aan de tocht begint. De dames zijn de enigen in het gezelschap en zij krijgen als gids Vincenzo. Zo hebben we de vier wandelaars en een Siciliaan compleet. De wandeling gaat over de oude pelgrimsroute Magna Via Francigena, een duizend jaar oude handelsroute met aansluiting op Jeruzalem.
Deze roman kent vier schrijfsters. Het idee is afkomstig van Elle van Rijn, zij kent Marion Pauw goed. Femmetje kenden de beide dames iets minder goed, zij werd erbij gehaald en toen kwam Roos er nog bij en het kwartet was compleet. En dan de wandeling en het boek. Om zich voor te bereiden ging het viertal bij elkaar zitten in de Spaanse woning van Marion. Gezamenlijk gingen de dames ook aan de wandel om zich voor te bereiden op hun tocht op Sicilië. Uiteindelijk vertrokken drie dames (zie boven, Roos werd ziek) naar Sicilië om te gaan wandelen en te schrijven. Roos bleef bij het viertal en schreef vrolijk mee. Ieder had een eigen karakter ontwikkeld en de vier schrijfsters hielden elkaar op de hoogte van hun vorderingen en stemden de inhoud op elkaar af.

In de Proloog van deze roman stellen de vier fictieve wandelaars zich voor. Ieder krijgt een eigen hoofdstuk Lot is de eerste, zij is al sinds mensenheugenis bevriend met Joy. Lot zit met vragen over haar huwelijk met Jos, nadat Joy met een alarmerend bericht bij haar kwam binnenstormen inn het verder rustige Krommenie. Het tweede hoofdstuk is gereserveerd voor Joy, een actrice die wat minder aan de weg timmert dan voorheen. De rollen komen niet meer haar kant uit. Wat nu? Kan zij zichzelf opnieuw uitvinde? De derde is Hannah (met twee keer een ‘h’), een psychologe die altijd klaar staat om te helpen, maar nu merkt zij dat zij moe is en hulp nodig heeft. Dan komt cliënte Linda binnen en zij wil stoppen met haar therapie. Hannah is getrouwd met Zac en heeft een zoon Benjamin. In haar eigen naam en die van haar zoon klinkt haar joodse erfenis door. Als laatste komt Bibi, de jongste van de groep, aan bod. Op het laatste moment komt zij aan. Een groot deel van haar tijd brengt zij door op Ibiza (net als haar vader), waar zij zich bezig houdt met reiki en yoga en tarotkaarten en aanverwante zaken. Regelmatig vliegt zij Nederland voor medische behandelingen.
In de delen die volgen (voor elke dag één deel) komen er telkens vier perspectieven naar voren die elk een deel van de dag bestrijken (behalve dag 8/9 waar Hannah twee keer aan bod komt). Tijdens de wandeltocht komen de wandelaars elkaar nader en nemen afstand van elkaar. Zij leren elkaar beter kennen, bevragen elkaar en maken op zijn tijd ruzie. We leren steeds meer over de achtergronden en de bagage die ieder meezeult en die een reden is geweest voor deze wandeltocht. Daarbij komt ook nog de interactie met de gids Vincenzo die uit deze streek komt. Joy krijgt de kans om via Zoom een auditie te doen. De groep en het hele dorp waar de groep op dat moment is leeft mee (We hebben een beroemde actrice in ons midden !!). Daarna gespannen wachten op de uitslag. Hannah krijgt de tuchtraad achter haar aan omdat Linda een klacht heeft ingediend. Zij regaeert fel op een anti-semitisch cliché uit de groep. Lot tobt over opmerkingen die Joy gemaakt heeft over man Jos. Bibi voelt zich telkens afgewezen door de anderen. Zo leven wij mee met de wandelaars in de hitte van Sicilië, door bijna verlaten dorpjes en afgebrande velden. Dan is er die dag dat het groepje (zonder gids) verdwaalt en de nacht in een oude ruïne doorbrengt. Wie is in staat om wie te helpen?
Aan het einde komt een liedje van David Bowie naar boven. “We could be heroes. Just for one day.” De dames blijken tijdens hun tocht ‘heroes’ te zijn, en niet voor slechts één dag. Na een eind lezen vroeg ik mij af: ‘Wat gebeurt er nu?’, maar het gaat in dit boek niet om een spannende plot. Het gaat om de innerlijke ontwikkeling van de wandelaars, om de interactie van vier vrouwen die op elkaar betrokken raken en zich weer verwijderen en nieuwe onderlinge combinaties zoeken. Zware thema’s komen aan de orde die in het kader van lichtheid zijn gezet. Het kader van het landschap van Sicilië, de dorpelingen die er nog zijn, de maaltijden, de mueslirepen die één van de dames in een onuitputtelijke voorraad bij zich heeft en natuurlijk de onmisbare gids Vincenzo, die aan het einde toch nog een hoofdrol vervult in zijn zelf geregisseerde film.
Deze roman leest vlot weg. De lezer moet er wel even zijn gedachten bij houden om de personages met elk hun eigen problematiek goed uit elkaar te houden.
Laat dit boek een inspiratie zijn om zelf de schoenen aan te trekken, al dan niet bij de organisatie die de dames hebben ingeschakeld. Wandelen biedt ruimschoots de gelegenheid om jezelf te ontmoeten, al dan niet in gezelschap.

Marion Pauw
Elle van Rijn
Roos Schlikker
Femmetje de Wind
Vier wandelaars & een Siciliaan
The House of Books 2022
ISBN 9789044363340

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.