52 NIEUWE ZONDAGEN

Wat te doen op een zondag?
Schrijfster en model Ellie Brik heeft al eerder over deze vraag nagedacht want zij wil ‘nooit meer een saaie zondag’. Nu zijn er vele mogelijkheden om de zondag in te vullen, maar Elly heeft er wederom voor gekozen om naar een dorp of stad te gaan en daar een boeiende wandeling te maken en tevens de gelegenheid aangrijpen om te gaan lunchen (of wat dies meer zij). Eerder bracht ’52 zondagen wandelen & lunchen’ uit. Nu zijn 52 nieuwe zondagen bijgekomen.
Voor deze uitgave heeft Ellie niet alleen gekeken in Nederland, maar heeft zij ook België toegevoegd aan haar ‘nooit meer een saaie zondag’. Zij heeft 30 uitstapjes in Nederland (de provincie Flevoland heeft haar niets te bieden) samengevoegd met 22 in België (met vijf kustplaatsen). De wandelingen in deze 52 plaatsen zijn meestal niet langer dan 5 kilometer (er moet immers ook nog worden geluncht), soms in een grote plaats komt er één of twee kilometer bij (dat moet te doen zijn).
Hoe is de opzet van dit mooi verzorgde boek?
Na een overzichtskaart van Nederland en België met daarin nummers die de uitstapjes aangeven die in alfabetische volgorde worden opgesomd volgt een korte introductie. Elke lunchwandeling bestaat uit vier pagina’s: op de eerste pagina staat een foto die meer dan de helft van de pagina beslaat, de resterende ruimte is voor een algemene introductie van de plaats en/of wandeling. Op pagina twee begint de bondige informatieve routebeschrijving, in de tekst staan verwijzingen met nummers die ook te vinden zijn op het routekaartje (de routelijn had in een iets meer contrasterende kleur gekund). Er is niet alleen aandacht voor lunchgelegenheden, maar ook voor musea en opvallende gebouwen. Op pagina drie gaat de routebeschrijving verder; op dezelfde pagina drie staan de adressen van de genoemde nummers in de routebeschrijving en op de kaart, daarnaast staan er enkele tips, waaronder het adres van de parkeerplaats (Ellie Brik rijdt overal naar toe met haar auto) waar de route begint. Op pagina vier is een fotocollage te vinden. Wanneer je niet hele boek (216 pagina’s) mee wilt nemen op jouw lunchwandeling hoef je maar twee foto’s met je telefoon te maken en je hebt de route met info bij de hand.

Wanneer je net als Ellie Brik met de auto naar de start van de lunchwandeling gaat is het goed om van te voren duidelijkheid te hebben over de terugreis. Waarom? Bij de eerste eet- en drinkgelegenheid die Ellie noemt bij elke wandeling gaat het nog om koffie en thee en eventueel gebak, maar verderop in de wandeling komt de alcohol om de hoek kijken. Zorg voor een Bob of blijf bij de thee.
Er staat zeer veel in dit boek met mooie foto’s van Elly (en anderen), van Middelstum tot Chimay, van De Rijp tot Aubel. Van Nieuwpoort (1600 wordt niet genoemd) aan de Belgische kust tot Bredevoort in de Achterhoek (waar Elly stadhouders en koningen door elkaar haalt).
Van het waterrijke Woudsend (waar mijn grootvader werd geboren) naar het statige Beetsterzwaag (waar mijn moeder woonde). Te kust (ook Noordwijk) en te keur.
Het gaat om 52 zondagen, maar er zijn nog zes andere dagen in de week. Meerdere keren wordt vermeld dat een bepaalde gelegenheid niet op zondag beschikbaar is, of dat een veerboot (bij het Belgische Damme) niet op zondag vaart. Geen nood, wat u kunt uw toevlucht nemen tot andere dagen.

Ellie Brik heeft een mooi boek op tafel gelegd, om door te bladeren en om mee aan de wandel te gaan.
52 luchwandelingen.
De horeca in Nederland en België kan zich klaar maken voor een intocht en de stoelen en tafels klaar zetten.
Wandel smakelijk.

Ellie Brik
52 nieuwe zondagen wandelen & lunchen
uitgeverij mo’ media april 2022
ISBN 9789493273061

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.