DWARS DOOR DE LAGE LANDEN

Met dit wandelboek op mijn schoot zit ik in mijn luie stoel.
De tv staat aan en ik kijk naar wat ik lees.
“Dwars door de lage landen” is niet alleen een boek, maar ook een tv serie.

Arnout Hauben is een Belgische programmamaker die al meer reizen op zijn conto heeft bijgeschreven. Hij maakte programma’s als ‘Rond de Noordzee’ en ‘Dwars door de Middellandse Zee’. Dit keer gaat hij te voet, vergezeld van Ruben Callens en Philippe Niclaes, die zorgen voor geluid en beeld. De tocht start in de Belgische kustplaats Oostende en gaat over de Grote Route 5 en 5a naar Maastricht. Van Maastricht gaat het naar het noorden van de lage landen over het Pieterpad. Na iets meer dan 900 kilometer komen zij aan in Pieterburen en maken nog een kleine Waddentocht om op waardige wijze deze grote tocht te beëindigen.

Wat is de opzet van dit boek? Elke etappe van de 37 etappes heeft een helder kaartje waarop de route is aangegeven. Op het kaartje staan cijfers die verwijzen naar informatie die volgt na het kaartje. Bij deze informatie staat ook aangegeven hoeveel kilometer je al op pad bent vanaf Oostende. De informatie (kort en krachtig) kan te maken hebben met de geschiedenis (de geschiedenis van Nederland en België is sterk verweven), een enkel onderwerp wordt verder uitgediept. Er zijn ontmoetingen met markante mensen met een verhaal. Meerdere etappes worden voorzien van een gezamenlijke algemene inleiding, zoals ‘De Vlaamse polders’ (etappe 1 – 7), ‘Antwerpen, parel aan de Schelde’ (etappe 8-11). Af en toe wijken de mannen af van de officiële route, maar dat wordt in de tekst aangegeven. Aan het einde van de dag zetten zij hun tentje op of gaan slapen in een B&B.

In de Vlaamse wandelingen wordt in de streek van Zeeuws-Vlaanderen regelmatig de grens overgestoken. Nederland en België hebben elkaar hier omarmd. Uit de begeleidende teksten over de wandeling door het Nederlandse Limburg blijkt ook de grote verwevenheid van Nederland en België. Toen de strijd losbrandde tussen Nederland en het latere België in de jaren rond 1830 wensten meerdere gebieden bij België te horen, maar zij kwamen uiteindelijk toch terecht bij de Nederlanden.

De tekst is een mooie mix van historische informatie, moderne zaken en menselijke ontmoetingen. Alles voorzien van vele mooie en verhelderende foto’s. Zo is het een mooi leesboek en kijkboek geworden. Met het boek in de hand kun je deze wandelingen gaan maken. Het kaartje is helder, de markeringen op de route zijn helder. Er is geen gedetailleerde routebeschrijving, maar die heb je met dit boek ook niet nodig. Wanneer je komende zomer een maand vrij neemt kun je deze route wandelen. Je neemt iets langere etappes (goed te doen, want je hoeft onderweg geen opnames te maken) en de lage landen worden met nieuwe ogen verkend.

En de tv serie ga ik volgen tot het einde.
Met het boek op schoot.

Arnout Hauben
Dwars door de lage landen.
Van Oostende tot Pieterburen in 37 wandelingen
Balans / Pelckmans 2022
ISBN 9789464016994

Dit boek heb ik van de uitgever ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

4 gedachten over “DWARS DOOR DE LAGE LANDEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.