AAN DE WANDEL

Maarten en Nicolien wandelen.
Na een lange pauze hebben zij de veters van hun oude wandelschoenen gestrikt.
Zij hebben de oude jas die aan de kapstok hing aangetrokken.
Een drinkfles en wat boterhammen in de oude rugzak (met authentieke elementen).
Soms gaat een recent exemplaar van De Groene Amsterdammer ook in de rugzak.
De deur doen zij zacht achter zich dicht.
Een nieuwe wandeling over oude sporen.

De publicist en wandelaar Wim Huijser neemt een loopje met Maarten en Nicolien. Vorig jaar publiceerde Huijser een bloemlezing uit het werk van J.J. (Han) Voskuil, waarbij hij de wandelgedeelten selecteerde. Voskuil liet zijn alter ego Maarten wandelen, zoals hij zelf veel wandelde. Maarten deed het samen met Nicolien, zoals Voskuil het deed met zijn lief. Onder andere in het meerdelige werk Het Bureau schrijft Voskuil over de wandelingen van Maarten naar het werk en terug en over andere wandelingen.
Huijser heeft de pen van Voskuil overgenomen en laat Maarten en Nicolien verder wandelen in oude stijl, maar in nieuwe tijden. Voskuil is uit de tijd gewandeld, maar Maarten en Nicolien zijn opgestaan om verder te gaan. Huijser laat zijn twee hoofdpersonen wandelen in corona-tijden, met de drukte op de paden, met een mondkapje in het openbaar vervoer. Zij gaan over Groene Wissels en zandhappend over Trage Tochten. Zij ontmoeten tijdens een wandeling in de Achterhoek (bij het bordje ‘Balen’, ik herinner die plek van een wandeling) een wandelroutemaker in het wild. Zij leggen echter geen contact met deze man omdat zij een ander soort route volgen. Over wandelsokken, links en rechts. Klompenpaden zonder en met klompen. Gemopper op elkaar en Nicolien die weer eens stampvoet. Een bekend pad dat is afgesloten. Het verschil tussen wandelende wandelaars en wandelende niet-wandelaars. Een nieuwe jas kopen, maar die oude zit nog zo lekker. Is het nu wandelen of lopen? Zorgvuldig lezen van de routebeschrijving. Wat neem je mee voor onderweg? Gebruik van apps. Zoveel herkenbaarheid van bekende plaatsen en personen. In zijn 91 verhaaltjes over Maarten en Nicolien komen allerhande zaken aan de orde waar vele wandelaars vroeg of laat mee te maken krijgen.

“En toch vind ik het allemaal incrowd.” zegt Nicolien tegen Maarten (op pagina 53), nadat het gesprek ging over welke bekende wandelaar met welke andere bekende wandelaar wandelt en daar over schrijft. Huijser ontkomt zelf ook niet aan deze incrowd, maar ik kan dat ook zien als een vorm van zelfspot over het ons-kent-ons wereldje van publicerende wandelaars. Huijser heeft al vele publicaties op zijn naam staan. ‘Aan de wandel’ is zijn fictiedebuut. Volgens mij een geslaagd debuut.

Laat ik niet vergeten om een enkel woord te wijden aan Maaike Alma. Zij heeft gezorgd voor de omslagtekening en meerdere tekeningen binnen het omslag. Zij is er in geslaagd om met weinig veel op te roepen.

Wim Huijser
Aan de wandel
tekeningen Maaike Alma
Uitgeverij Noordboek april 2022
ISBN 978905615552

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite .

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.