Kasteelwandeling Doorwerth

Het oude kasteel Doorwerth staat blakend in de zon aan de oever van de Nederrijn.
Ongenaakbaar.
Geworteld in de Middeleeuwen.
Grondig verwoest in de nadagen van de tweede wereldoorlog.
Na deze oorlog werd niet lang getreurd maar voortvarend een restauratie aangepakt.
Deze duurde meerdere decennia.
Nu staat zij te pronken als een jonge vorstin.
Tussen beboste stuwhelling en de voorbijgaande Nederrijn.
Zij geeft geborgenheid aan fietsen die haar flanken opzoeken.
Zij opent haar poorten voor dorstigen en hongerigen.
Zij koestert hen die vermoeid de heuvels hebben beklommen.
Zij omarmt hen die de rust van de nacht zoeken.

Wandellief en ik bezien het kasteel van meerdere kanten en steken dan de Fonteinallee over om de helling op te zoeken. We lopen evenwijdig aan de allee, die niet toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer. De sluis van Driel steekt haar gebogen armen in de blauwe lucht. We gaan naar de restanten van het oude Duno. Ooit een plek om te verblijven temidden van anderen op een terras, maar nu resteren een versteende plattegrond van de grandeur van vroeger en weidse vergezichten die ons zelfs naar de Eusebiustoren van Arnhem brengen. Wanneer wij door de Dunolaan in Heveadorp wandelen vraag ik mij af hoeveel wandelaars hier iedere dag, iedere week, iedere maand, ieder jaar hun weg zoeken. Hoeveel wandelroutes komen hier langs?

Wij dalen af naar de Veerweg en dan scherp omhoog en naar de Westerbouwing. Twee vrouwen lopen weg van het restaurant en gaan naar hun auto. Alles zit dicht op deze schitterende dag met uitzicht over de Betuwe. Wij gaan van Laag Oorsprong naar Hoog Oorsprong en vinden onze weg tussen bomen en langs een akker waar de eerste ploegscharen doorheen gegaan zijn. Een enkele wandelaar zoekt zijn of haar oorsprong. Een bankje met zicht op de akker verwelkomt ons voor een korte pauze. We drinken thee en eten samosa die zijn overgebleven van een Keniaans etentje bij ons aan huis. Verderop steken wij de Utrechtseweg over. Dan een Bredelaan en langs grafheuvels, langs beken en sprengen die uitzien naar water. Bruggen liggen over droge bladren. Een vrouw staat bij een schommel die hangt aan een boomtak. We staan even stil bij een gevallen den. In 2006 vleidde hij zich neer, aangemoedigd door een zuchtje wind. Met Veluwse bescheidenheid wordt deze den een ‘duizendjarige den‘ genoemd. Aan de overzijde van de Wolfhezerweg komen we op het terrein van de Wodanseiken langs een door water verlaten sprengenstelsel. Wodan heeft het behoorlijk laten versloffen in deze contreien, want vele eiken hebben de tijd niet overleefd. Een dondergod op zijn retour.
Langs de oever van de Heelsumsebeek ligt naast een bruggetje een boomstam. Een ideale zitplek voor een pauze (met versnapering, zoals samosa). Het heldere water van de beek stroomt zacht voorbij. Stroomopwaarts zwemmen twee eenden. Wij strekken onze benen. Wandellief gaat zelfs even in het water staan. De volgende wandelaars staan al klaar om onze boomstam in te nemen. Zij wandelen hier met veel plezier, nadat zij eerder op de dag op de
Hemelse Berg (achter het Airborne Museum) hebben gewandeld tussen Sprokkelhout en Kneppelhout. Van de Hemelse Berg waren zij diep onder de indruk.
Wij zetten onze tocht voort en gaan over de heide van Wolfheze. Daarna ten westen van het dorp Doorwerth. Veel wandelroutes vermijden het dorp zelf. De varens in de Cardanusbossen wachten op betere en groenere tijden. Bij Boersberg gaan wij niet omhoog, maar juist naar beneden om de Fonteinallee aan te treffen, vandaar kiezen wij de oprijlaan van het kasteel.
Wij hebben een prachtige wandeling achter de rug.
Veel is bekend terrein, maar het is hier iedere keer weer mooi.

Doorwerth – kasteelwandeling Doorwerth – 14 kilometer

2 gedachten over “Kasteelwandeling Doorwerth

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.