DE PADEN OP

Velen zijn in de afgelopen jaren bekend geraakt met kortere wandelingen in eigen buurt.
Wandelingen over klompenpaden, over trage tochten en langs groene wissels.
Er zijn nog wel meer paden te noemen, soms streekgebonden.
Je begint bij de start en wonder boven wonder blijkt de start na een aantal kilometers gelijk te zijn aan de finish.
Maar soms kan er iets anders aan de horizon schemeren.
Een groots vergezicht.
RoodWit gekleurd.
Daar schemert de gedachte aan een lange-afstand-wandelpad.
Je begint bij de start en na een eind lopen ben je bij de finish, maar niet bij de start. Op de volgende wandeldag begin je op de plek waar je de vorige keer ben geëindigd.
Maar hoe ga je van start met zo’n wandeling over grote afstand?

In dit boek van Lydia Michiels van Kessenich krijg je een handreiking. Bij alle 23 Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW) die ons land rijk zijn heeft zij een keus gemaakt om te proeven van deze route. Op elke route heeft zij twee aanéénsluitende trajecten gekozen (elk tussen 15-25 kilometer). Op de overgang van de ene dag naar de andere dag heeft zij een overnachting gekozen om de volgende dag verder te gaan met traject twee. Op deze manier krijgt de wandelaar een indruk van het wandelpad. Op de omslag staat ‘wandelweekenden’, maar er zijn uiteraard volop mogelijkheden om op andere dagen van de week te gaan wandelen en overnachetn. Voorop staat dat dit een ambulant voorproefje is. Over ‘voorproefje’ gesproken: uiteraard ontbreken in dit boek de appeltaart en de slagroom niet.
In alle provincies van ons land is wel een deel van een LAW te vinden. Bij de keuzes voor het tweedaagse trajcet van elk pad zijn echter een paar provincies buiten de boot gevallen. Groningen, Drenthe en Zeeland. Na praktische tips voor de wandeling (en de overnachting) komen de wandelingen en de trajecten aan bod. Geheel volgens de volgorde van de wandelgidsen. Een enkel pad overstijgt de landsgrenzen, zoals het Grote Rivierenpad dat als start/finish het Duitse Kleef (Kleve) heeft of het Groot Frieslandpad waar het Oostfriese Leer aan wordt gedaan. Deel van de beschrijving van elk tweedaags traject is aandacht voor de overnachting. Over twee pagina’s wordt bij elke wandeling de loftrompet gestoken over het overnachtingsadres, voorzien van beeldmateriaal geleverd door het overnachtingsadres. Op deze pagina’s kreeg ik de induk dat de informatie neigt naar een ‘advertorial’. Bij de wandelingen zijn geen kaartjes geleverd, voor de kaartjes kunt u het beste de wandelgids aanschaffen. Achterin dit fraai vormgegeven boek worden alle LAW op nummer gezet en wordt extra informatie gegeven; met de afgedrukte QRcode kan meer informatie worden opgehaald. Een klein puntje nog: een paar keer wordt opgemerkt dat het logo van het bijzondere Westerborkpad bestaat uit ‘rails en prikkeldraad’. Volgens mij gaat het alleen om ‘prikkeldraad’.

Lydia Michiels van Kessenich wil met deze publicatie mensen over de streep trekken om over deze LAW’s te gaan wandelen. Zij heeft haar best gedaan en een mooi boek op de markt gebracht.
En nu aan de wandel.

Lydia Michiels van Kessenich
De Paden Op
Wandelweekenden over alle 23 Lange-Afstand-Wandelpaden
uitgeverij fjord 2022
ISBN 9789083169101

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij fjord voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.