De Grote Om Garderen

Binnen twee kilometer heb ik zicht op Hoeve Oud Milligen langs de weg tussen Voorthuizen en Nieuw Milligen. Al vele jaren lang staat deze Hoeve langs de kant van de weg, al voordat er auto’s langs kwamen en toen er nog een karretje over de zandweg reed. In die oude tijd werd de moeder van mijn schoonvader op deze Hoeve geboren.
Wanneer ik naar rechts kijk, de richting van Voorthuizen, zie ik een groepje mensen de weg oversteken. Iedere wandelaar heeft een flinke rugzak op. Wanneer ik naar links kijk, de richting van Nieuw Milligen uit en verder naar Apeldoorn, zie ik nog een groepje met rugzakken op. Dit groepje staat op het fietspad langs de weg. Wanneer ik dichterbij deze groep van zes kom zie ik dat het tieners zijn. We raken aan de praat en we lopen samen verder. Het zijn scholieren van de Rijks Scholen Gemeenschap Slingerbos in Harderwijk en Zeewolde. De groep met wie ik optrek langs de weg is één van de groepen die bezig is met een Winterkamp. In twee dagen lopen zij met volle rugzakken ongeveer 65 kilometer. Gisteren hebben zij veel in de regen gelopen. Zij hebben hun tentje opgezet, eten klaargemaakt, geslapen op een matje in dat tentje. Vanmorgen zijn zij met hernieuwd enthousiasme weer op pad gegaan. Op naar Harderwijk. Vandaag hebben de scholieren beter weer dan gisteren. Eén uit het groepje heeft een kaart met route en een routebeschrijving. De andere vijf moeten zeer zorgvuldig omgaan met de kaartdrager, die moet je niet kwijtraken onderweg. We slaan de Oudendorperweg in. Iemand van de school fietst voorbij en vraagt of alles goed gaat. Ik heb de indruk dat alles goed gaat. Ter hoogte van de kruising met de Meervelderweg nemen wij afscheid van elkaar. De zes scholieren slaan rechts af, richting een zendmast. Ik ga de Goudsberg op, niet die van Lunteren trouwens. Ik loop langs de rand van ’t Sol, over een pad dat er niet meer mag zijn, gezien de blokkades door boomstammen.

Mijn weg gaat verder over de Solsche Berg en voorts naar het Houtdorperveld. De zon schijnt uitbundig en levert mooie gezichten op over het veld. Meerdere wandelaars zijn in de benen gekomen en lopen van rechts naar links, niet de andere kant uit. Ik loop van zuid naar noord. Het is een mooi gebied. Ter hoogte van Speuld verlaat ik het Houtdorperveld. Wanneer ik 11 kilometer op de teller heb zie ik een bankje aan de rand van Speuld. Hier neem ik mijn pauze. Een enkele auto komt voorbij. Het is hier rustig. Na mijn pauze ga ik de Sprielderweg op. Even verderop sla ik twee maal af en loop een lange, lange weg af, onverhard, bosrijk, ten zuiden van Drie. Eerst door het Speulderbosch (en vlakbij het Solsche Gat) en dan door het Sprielderbosch. Vlakbij Putten steek ik de weg tussen Putten en Koudhoorn over. In de buurt van Krachtighuizen zie ik in de bossen enkele grote woningen op ruime percelen. Vlak voordat ik bij Veenhuizerveld aankom sla ik af naar het oosten. Aan het begin van een zandweg die naar Bato’s Erf gaat, zie ik een fraaie boomstronk langs het pad. Een mooie plek voor een pauze. Ik zit nog maar net of ik hoor een paard op een tiental meters van mij. De jonge amazone probeert het paard onder controle te krijgen. Dat lukt maar net voordat zij vlak langs mij heen rijdt. In dit gebied van het Huinerveld is een hoge paarddichtheid. Eén enkele man op een paard, maar het zijn voornamelijk amazones die hier rond rijden. Bato’s Erf is een grote boerderij in het midden van uitgestrekte bossen. De Pauwenhof is een buurman, een paar bomen verder. Het is een conferentiecentrum van christelijke signatuur. De Maalweg brengt mij door een klein heidegebied, er is nog een water (het Watersemeer) maar dat is te ver weg om te zien. Ik kom terecht op de Oude Nijkerkerweg, die ik oploop in westelijke richting. In de driehoek met de Lage Boeschoterweg staan vele grote huizen, sommigen van recente datum. Een Jaguar passeert mij, terwijl je hier ook goed kunt lopen. Met hulp van Bergsham en Het Gat van Zus kom ik terug bij de parkeerplaats van de Zandsculpturen, maar ook van houten sculpturen.

Ik heb een mooie wandeling achter de rug, met als mooi moment de ontmoeting met de scholieren met hun veldtocht.

Garderen – De Grote Om Garderen – 30 kilometer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.