Kasteelwandeling Ammersoyen

Het lijkt er op dat de oprit naar het parkeerterrein van kasteel Ammersoyen gesloten is of heb ik niet goed opgelet op deze regenachtige morgen? We parkeren onze auto even buiten het kasteelterrein met dubbele gracht. Dan zitten we al bijna op kilometer 1 van de route. Het rondje kasteel bewaren we voor het laatst. Eerst maar eens dwars door het centrum van Ammerzoden wandelen, langs de kerk die iets te maken heeft met de heilige Franciscus. Zouden de kerkgangers hier praten over ‘broeder zon’ en ‘zuster maan’? Misschien wel over ‘moeder aarde’. Franciscus werd in Assisi geboren in 1181, maar misschien was het wel 1182. Hij overleed in 1226 in Monte Alverno en twee jaar later was hij al heilig. Dat ging toen wat sneller dan nu. Voordeel van toen was wel dat ze geen oude tweets hoefden na te gaan om te lezen of Franciscus in een onbezonnen moment iets onwelgevoeglijks had getwitterd. Op het bijna kruispunt bij de kerk (met één open deur en daarachter brandende kaarsen) passeert verkeer. Ook in Ammerzoden is het opletten geblazen. Onze weg voert naar het zuiden van het dorp, daar ligt en stroomt de Maas. Aan de overzijde van de rivier ligt een andere provincie. Wij volgen de rivier stroomafwaarts. Een pad is uitgesleten in de uiterwaarden, want hier loopt menig hond en een klompenpad. Dit is het Baanbrekerpad, waarvan de markering wij vele malen zien op onze kasteelwandeling. De tocht langs de oever van de Maas wordt onderbroken door een wandeling in het kleine dorp Well. Er is een kerk, een bushalte, een minibieb en een heus slot. Dit is Slot (van) Well, dat al zeer oude papieren heeft tot in de Middeleeuwen. Vaak waren er periodes dat dit slot onlosmakelijk was verbonden met de heerlijkheid Ammersoyen en het bijbehorende kasteel. Wanneer wij op gepaste afstand rond het Slot lopen, zie ik op meerdere verdiepingen licht branden. Wordt hier gewoond? Ja. Wij zoeken de Maas weer op, vergezeld van een hoge luchtvochtigheid. Geen stortregen, maar wel nattigheid en straffe wind. Een frisse wandeling langs het water is het. We stappen over van de Maas naar de Afgedamde Maas, in de buurt van de Polder van Bern. Aan de zijde van Slijkwell is een klein recreatiegebied. Een gesloten toiletgebouw. Een leeg fietsenrek. Een verwaaid strandje. Onderlangs de dijk passeren wij Slijkwell totdat wij aankomen bij De Baanbreker, een klein gemaal, dat ligt tussen Slijkwell en Wellseind.

Kasteel Ammersoyen

Via een smal spoor van wandelschoenen komen wij op de Weg over de Ezelaar. Het land is vlak en groen en doorsneden door rijen bomen. Over de Molenachterdijk komen wij op de Weigraaf. Daar gaan wij de verharde weg weer af, lopen langs een houtwal en door het polderlandschap,, totdat wij uitkomen bij een groot kassencomplex van een chrysantenkweker. Langs de weg en de Meersloot ligt een breede houtwal. Het Fazantenpad loopt langs de sloot en dan ziet Wandellief een geschikte plek voor een pauze. We hebben er dan ongeveer 10 kilometer op zitten. Jongens uit de buurt hebben van pellets een soort boomhut gemaakt, die op de grond staat. Hier rusten wij even uit en drinken thee en eten brood. Verder langs de Meersloot, langs een verharde weg met fraaie oude boerderijen, dan weer langs de Meersloot. Dan komen we bij het Kasteel Ammersoyen, dat wil zeggen, eerst een stukje langs de buitenste gracht, door de bebouwing van het dorp, de tennisbaan en de begraafplaats voor rooms-katholieken en dan de oprijlaan van het kasteel op. Een enkeling verdwijnt in het koetshuis en loopt dan over de mooie houten brug het kasteel in. Wij lopen een rondje tussen de buitengracht en de binnengracht. Voor de laatste meters op deze druilerige wandeling kijken we nog naar de ruïnekerk, met gesloten hek. Een kerk met een boeiende geschiedenis tussen fictie en feit.

Ammerzoden – Kasteelwandeling Ammersoyen – 13 kilometer

Deze wandeling staat in : Rob Wolfs en Wim Huijser – De mooiste kasteelwandelingen in Gelderland – Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig 2021 & GLK (wandeling 1). Deze wandelgids bestellen kan hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.