Wandelvierdaagse Het Gooi (1) – Buitenplaatsen

Jaarlijks organiseert de Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi een vierdaagse vanuit Laren, waar het startpunt ligt bij SV Laren 99. Dit jaar kon de vierdaagse niet doorgaan. De organisatie heeft de routes van 10, 20, 30 en 40 kilometer voor elke dag op de website gezet. Vandaag loop ik de Buitenplaatsenroute.

Tussen fietsende scholieren ga ik van start en neem al snel de eerste hobbel van de dag, dat is de snelweg A1. Het is een hobbel die ik aan het einde van de dag weer neem. Door een klein wijkje met fraaie huizen kom ik aan bij de Westerheide, waar de nevels laag hangen en de hardlopers en hondenuitlaters in kleine getale zijn. Anderen die hier hun tijd doorbrengen zijn Schotse hooglanders die mij rustig laten passeren. Het is door de nevels een prachtig gebied om over te steken, alsof andere zaken weggevallen zijn, buiten beeld zijn geraakt. Alleen de hei en de wandelpaden kriskras door het gebied en de lage luchten.

Het heidegebied grenst aan een golfbaan, maar daar zie ik geen bal van. Plots heb ik in de gaten dat ik over een wildwissel loop, althans het deel dat voor het publiek is opengesteld, achter struiken en bomen en een hek is een grote ruimte voor andere schepsels. Deze wildwissel gaat over het spoor tussen Hilversum en Bussum. Ik merk niets van deze spoorlijnen. Aan de andere zijde van de wissel zie ik boven de bomen en de waterpartijen uit de Radio-TV-toren. De top van deze toren is gehuld in tijdelijke afwezigheid. Op de vlonder door de waterpartijen word ik vooraf gegaan door twee dames op step. Kinderen komen niet van de step af, hoe groot zij ook worden. Van de heide en de waterpartijen kom ik in het bos van Spanderswoud. Lange paden in alle rust. Het oude huis op landgoed Bantam staat als stil teken van de tijd tussen hoge bomen. Zo ben ik aangekomen bij een cluster van Buitenplaatsen, met fraaie huizen en bossen en aangelegde parken en waterpartijen. Schaep en Burgh, Boekesteijn. Het hoofdkantoor van Natuurmonumenten is hier niet meer (verhuisd naar Amersfoort), maar een bezoekerscentrum is gebleven en ook een horecagelegenheid, waar mensen in alle rust verblijven. Ik ga zitten op een laag muurtje en uit mijn rugzak haal ik mijn pauzemaaltijd. Mensen lopen heen en weer, kijken op een kaart, staren naar routepaaltjes, ontcijferen getallen en vinden een goed heenkomen.

De Stichtse Kade brengt mij eerst door bedrijventerrein De Slenk en dan word ik opgenomen door het wijdse landschap van de Stichtsch-Ankeveensche Polder. Groen en blauw kleurt mijn omgeving langs het smalle pad dat mij naar Ankeveen brengt en verder de Wijdemeren in. De zon breekt steeds meer door en de temperatuur gaat langzaam omhoog. De nevels zijn verdwenen en de ruimte om mij heen verwijdt zich. Temidden van het water en langs een smalle dijk ligt De Googh, waar in vroegere tijden een overzet was met een bootje. Er staan nog een paar huisjes. De familie Hoetmer heeft hier vele sporen nagelaten, nog is er een visserijbedrijf met deze familienaam. Over het Bergpad (ook fietspad en dat merk ik) gaat de weg terug naar Ankeveen en verder naar ’s Graveland. Een mooi traject waar het moeilijk verdwalen is. Ter hoogte van het Bezoekerscentrum heb ik er 20 kilometer opzitten en wordt het tijd voor mijn pauze. Met mijn rug tegen een boom en naar de weg gekeerd pak ik mijn boterhammen, schil een appel en kom op adem. Ik ben nu op de helft van mijn Buitenplaatsentocht. Wat staat mij nog allemaal te wachten?

Spanjerswoud komt weer in beeld, ik loop zelfs op een weg met de naam Spanjerswoud. Van dit landgoed kom ik op landgoed Jagtlust, waar de afgelopen jaren de historische en ommuurde moestuin weer in ere is hersteld. Het is ook een plek voor zorg geworden. Ook dit landgoed is inmiddels eigendom van Natuurmonumenten. Een smal paadje brengt mij door een verzameling rododendrons. Via lange wegen en kronkelwegen kom ik bij Gooilust, waar de naam van de beroemde en rijke Amsterdamse familie Six aan was verbonden. In het grote huis is nu een bedrijf voor interieurzaken gevestigd. Verder naar het zuiden loop ik langs de Gooische Vaart en kom ik langs sportterreinen waar zelfs de mogelijkheid is om rugby te spelen. Een groot spandoek verkondigt: Try Rugby. Op de kleine begraafplaats Berestein vind ik een rustplaats op een bankje. Een man zit op een stoel en werkt met een kwastje een oude steen bij. Een vrouw rangschikt de omgeving van een graf en gaat daarna huiswaarts.

Langs een klein golfterrein en door het Corversbosch met een lange weg kom ik terug bij Jagtlust. Ik steek de weg tussen Hilversum en ’s Graveland over en kom in een mooi gebied. Eerst over de Oude Meentweg en dan slingert mijn pad zich door het Spandersbos en langs een waterweg in de diepte. Zo kom ik uit tussen het beroemde Mediapark en het kantoorcomplex van AVROTROS. Ik ben zo te merken in Hilversum aangekomen. Deze weg brengt mij weer naar de Westerheide waar ik twee Schotse Hooglanders tegenkom die mij vriendelijk begroeten. De heide en omgeving straalt van de zon. Een fiets-en wandeltunnetltje onder een drukke weg door brengt mij kortstondig in een bosgebied. Ik ben inmiddels in Laren. Het bosgebied gaat langzaam over in een kapitale villa-bos. Hekken, beveiliging, camera’s. Noem het op en het is er. Bij één perceel is er zelfs een dubbele poort, één van gaaswerk, en daar vlak achter een hoog metalen hek. Door deze buurt ligt de Vredelaan, maar is er vrede? Hoe is het om zo opgesloten te wonen? Gelukkig heb ik meer vrijheid. De A1 ga ik over en ik sla linksaf de Veerweg in. Twee meisjes op één fiets passeren mij, de oudste zit op het zadel, de jongste zit op het bagagerekje voor. Deze houdt een hond aan een riem. Zo gaan zij gedrieën op pad. Ik heb nog een paar honder meter te gaan om deze prachtige wandeling af te sluiten.

Wandelvierdaagse Het Gooi – Buitenplaatsen – 40 kilometer
Voor meer informatie over de vierdaagsewandelingen klik
hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.