Ede : landgoed Heukelum en Sysseltse Lanen

De heggeschaar klinkt luid en hortend en stotend.
De andere heggeschaar gaat in één vloeiende beweging.
De eerste honderden meters van onze wandeling vergezeld dit dubbele geluid van de natuur onze wandeling. Het Geldersch Lanschap en Kastelen werkt aan onderhoud. We zullen het onthouden en niet gauw vergeten.

We beginnen bij een parkeerplaats bij kasteel Hoekelum dat lange tijd werd bewoond (de laatste bewoonster was baronesse). Nu kan een ieder er gaan wonen, zij het voor een beperkt aantal dagen en nachten want het kasteel is een hotel geworden. Je kunt er ook trouwen wanneer je met z’n tweeën bent, maar voor ons is dat niet aan de orde. Die ceremonie hebben wij al jaren achter de rug. We gaan op pad en slingeren langs water en over een brug en steken een hele lange zichtlijn haaks over. Onderweg komen wij een monument tegen ter ere van baron van Wassenaer die hier eigenaar was en bos heeft geplant. Na een korte en welgemeende groet gaan we door een mooi versierde tunnel onder de A12 door. De tunnel is genoemd naar de baron, want de snelweg doorsneedt zijn achtertuin. Aan de zuidkant van de A12 gaan we naar het oosten en lange tijd horen we het gezoem van de snelweg. Aan de rand van een klein heideveld gaan wij rusten op een Mijmerbankje. We mijmeren weinig, drinken een slok en vragen ons hardop af wat die ene menspersoon op de hei doet. De fiets staat achter het Mijmerbankje en de persoon, zit eerst onder een wijdgespreide boom, daar weer met zijn hoofd in de heidestruikjes, dan weer loopt de persoon naar links of naar rechts om dan uit zicht te verdwijnen. De achtergelaten fiets mijmert verder.

Hoe dichter wij bij de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem komen des te drukker het wordt in het bos, maar dan nog zijn de aantallen wandelaars en fietsers laag. Bij de overgang van het spoor stuiten wij op een folly, een trap die alleen naar boven gaat en tot niets leidt. Bovenop kun je rondkijken, maar beneden kun je ook rondkijken. Zelfs op de picknickbanken aan de voet van de trap kun je rondkijken. Bij het spoor staat een bord met PROEF. Dit is geen stationskiosk waar je een broodje en een drankje kunt kopen, maar een waarschuwing dat vanwege een proef er vaker en langer een gesloten oversteek is. Gaat hier die proef met 10-minuten dienstregeling iedere woensdag langs?

Wanneer wij de snelweg voor de tweede keer onderdoor zijn gegaan komen wij aan de rand van de Ginkelse hei. De wandelgids maakt ons opmerkzaam op een bijzondere boom, want in die boom heeft Tex Banwell, een Britse militair, in 1972 in de boom gekerfd als herinnering aan zijn parachutesprong in september 1944. Na zich aangesloten te hebben bij het lokale verzet, werd hij gevangen en naar Auschwitz gedeporteerd. Dat doodskamp overleefde hij. In 1999 is hij begraven op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.

Sprengkop

Ons pad gaat van hier in een strakke lijn naar het westen, weg van de heide van Ginkel. We komen door verscheidene bossen, maar op de grond valt dat niet op, wel op het bijpassende topografische kaartje. Wederom steken wij de spoorlijn over, die hier is afgesloten voor autoverkeer. Dan maken we de oversteek door een psychiatrische instelling voor kinderen en jeugdigen. Het is stil hier. Nadat wij de Horalaan (het wordt tijd) zijn overgestoken komen wij terug in het Hoekelumsche Bosch. Daar volgen wij nog enkele slingerwegen, ontmoeten honden en loslopende personen, die een lunchwandeling maken. Een aardig punt in dit bos waar wij langs komen is de Sprengkop. Vroeger borrelde het water op natuurlijke wijze omhoog en het water kwam terecht in de gracht rond het kasteel annex huis. Omdat het grondwaterpeil is gezakt lukt het borrelen niet meer op eigen kracht. Er is nu een pomp nodig om het water in beweging te krijgen. We zien het water omhoog komen en wegvloeien. Een hond springt in het water en brengt het water ook in beweging.

Ons rest nog een korte afstand tot de geknipte heggen.
De heggescharen zwijgen.
Voorlopig.

Wandelen rond Ede – landgoed Heukelum en Sysseltse lanen – 11.5 kilometer

Voor meer informatie over deze wandeling klik hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.