DE GROEF

Er is een park.
In Amsterdam.
Niet overspoeld door mensen die zorgen voor een overvol park.
In alle seizoenen ligt het Oosterpark tussen de bebouwing.
Op gezette tijden en ongezette tijden lopen twee vriendinnen hun rondje, dat alle vormen kan aannemen.
Een telefoontje, een digitaal berichtje en de twee ontmoeten elkaar al van verre met uitgestrekte armen.

Maartje Wortel en haar vriendin Nina treffen elkaar, met een leidende rol voor Nina (die later in het verhaal de naam Laura krijgt toebedeeld). Die leidende rol van haar vriedin blijkt na al die vele rondjes langs allerlei plaatsen in het park, allerlei monumenten, al dan niet monumentale honden, langs herinneringen, langs verlangens. Vriendin gaat haar eigen weg, verlaat het Oosterpark, verlaat Amsterdam, verlaat de provincie en vestigt zich aan de overzijde van het water in Almere om daar te werken aan haar carriere.
Einde van het ommetje in het Oosterpark.
Einde van de vertrouwde oude paden.

Maartje houdt het graag bij de oude paden van het rondje. De oude paden van de groef die in het park is gelopen. De oude paden van de bekende muziek (tegenwoordig zonder groef, wel met een groove). Zij heeft zich met hart en ziel en vele voetstappen overgegeven aan de ander, maar wie is zij zelf? Nu ontbreekt het haar aan levenslust. Ze heeft zich geprobeerd voor te stellen dat het niet voorbij gaat, dat er geen einde komt aan het lopen van rondjes, dat zij nog jaren loopt in deze groef. Wat zou er dan van haar terechtkomen? Zou zijn dan toch nog vastlopen in deze groef?

Wij waren zo hot, zegt Laura tijdens een ontmoeting op een andere plek in Amsterdam. Zij spreekt in de verleden tijd. Maartje probeert het roer nog om te gooien en te koersen naar de tegenwoordige tijd: We zijn nog steeds hot. Maar het vuur en de vlammen en de hitte is er niet meer als voorheen.

Voor Maartje is het rondje in het Oosterpark een ellips met twee brandpunten geworden.
Het ene brandpunt is het verlangen om al het veranderde bij het oude te laten.
Het andere brandpunt is het verlangen om samen met Nina/Lauren meer dan een rondje te wandelen.

Maartje Wortel
De Groef
een wandeling
serie Terloops
Uitgeverij Van Oorschot april 2021
ISBN 9789028255005
€ 7,50

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.