Klompenpad Hoeverveldpad

Klompenpaden zijn er in allerlei soorten in maten. Er zijn klompenpaden met een begin waar ook het einde is, misschien met één of twee opstappunten, bij een geschikt horecapunt. Een klompenpad met één vaste route. Bij andere klompenpaden kun je kiezen uit twee varianten, een korte en een lange variant. Misschien spant het Hoeverveldpad, dat begint bij het station Putten (ver van de bebouwde kom) wel de kroon. Dit pad kent maar liefst vier varianten: 5 km, 11 km, 15 km en 20 km. Wanneer ik op de kaart met de routes kijk zijn er misschien wel meer variaties te maken. Wij kiezen voor de kortste variant: 5 kilometer.

We beginnen bij het rustige station Putten. Achter de ramen van het stationsgebouw zien we vele oude spullen. Is dit een combinatie van een kringloopwinkel en een café? We steken de spoorlijn over en lopen langs de doorgaande weg waar we eerst een schelpenpad volgen en daarna een breed fietspad. In vroeger tijden kende het klompenpad nog een pad door het groen , maar het hek is nu dicht en het pad volgt de weg. Bij De Vanenburgerallee gaan we rechts af. De straat doet haar naam eer aan. Een lange rechte weg omzoomd door bomen, niet alleen bij de smalle weg, maar ook bij het naastgelegen fietspad. In zomerse tijden zal het druk zijn op het fietspad, maar nu komen we één fietsend meisje tegen in de zon. Na enige passen op deze allee slaan we linksaf en gaat het natte gras in, aan onze rechterhand is het kantoorcomplex van Broekhuis Holding, een groot autombielbedrijf met vele showrooms en garages. De ondertitel is: “beweegt mensen”. Wij bewegen langs het bedrijf met de benenwagen, ook dat is mogelijk. Aan onze linkerhand staan meerdere makke schapen die niet wegrennen wanneer wij langs de andere kant van de draad wandelen.

We wandelen door de nattigheid van het groen, achter een vijver langs en achter het kasteel De Vanenburg langs. Wanneer we later via de Engerweg langs de voorkant van het kasteel (nou ja, kasteel) komen hebben we een beter zicht op het bouwwerk. We lopen door de voortuin (aan de overzijde van de allee) met waterpartijen. De Vanenburg heeft een lange geschiedenis. Zoals wel meer plekken op de Veluwe hoorde dit landgoed oorspronkelijk bij een klooster uit een Duits gebied. Dit landgoed viel onder het gezag van een klooster in Paderborn. In de loop der eeuwen zijn hier allerlei huizen gebouwd en weer afgebroken. Het huidige pand is gebouwd rond 1870 door Frederik van Aylva, die tevens baron van Pallant was. Tegenwoordig is er een hotel in het hoofdgebouw en bijgebouwen. Ook is het IT-bedrijf van Baan hier gevestigd.

Tijdens de tweede wereldoorlog is er op het landgoed een werkkamp voor joden geweest. Van april tot oktober 1942 werkten hier ongeveer 125 mannen. De maand oktober betekende het einde van het verblijf en het begin van het transport naar Duitse vernietigingskampen.

We lopen de weg terug naar het station, onderweg ontmoeten we twee stevig geschoeide zussen die doorlopen als wandelaars met een doel. De eerste wandelaars die we op deze zonnige morgen tegenkomen.

Putten – klompenpad Hoeverveldpad – 5 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.