Planken Wambuis, rolstoelpad

Op één van mijn wandelingen op Planken Wambuis zag ik dat er een bosbikebaan is waar heren en dames en kinderen in strakke pakjes torenhoge heuvels bedwingen en steile afdalingen trotseren, scherpe bochten maken en af en toe stilstaan om het vochtgehalte bij te werken.

Er is echter ook een rolstoelpad, oftewel een pad voor mindervaliden. Na de tocht van gisteren wagen we een nieuwe poging om vergezeld van (schoon)zus met rollator op pad te gaan. Het is al met al een druk bos: voor de gewone wandelaar, de ongewone wandelaar, de ruiter en de bosbiker en misschien kan een gewone fietser er ook wel terecht. Als dit allemaal maar geen botsingen oplevert.

Over de parkeerplaats, dan een hek door (we gaan maar niet over het veerooster), en daar zien we het bordje dat we rechtsaf dienen te slaan voor het rolstoelpad. De afbeelding van de rolstoel is kraakhelder, maar wij doen alsof er niets aan de hand is en gaan voort met de rollator. Het eerstedat opvalt is het onverharde karakter van dit pad. Dat hoeft geen bezwaar te zijn, wanneer er maar geen stroken mul zand bij zitten. Een enkele tak kunnen we net voor de aanstormende wielen van de rollator weghalen. Op andere plekken hebben we boomwortels te doorstaan, die boven het pad uitsteken.

Aan het begin van het pad zien we nog de markeringen van het rolstoelpad, maa4r voorbij het open gedeelte met een vijverpartij zien we geen bordjes meer. We volgen de aanwijzingen van de gps-route die ons verder helpt. De route gaan mee met het glooiende landschap. Zelfs een scherpe afdaling staat op het programma. Of dit prettig is wanneer je in je eentje met een rollator of rolstoel op pad bent weet ik niet.

Op het open terrein zijn twee jongelui druk bezig om een drone uit te proberen. De stuurknuppel (oftewel de knoppen) worden druk gebruikt om de drone tot gehoorzamheid te dwingen.

Enkele senioren maken ook gebruik van het pad en gaan in de berm staan wanneer wij langskomen. ‘Snel verkeer gaat voor’, zegt de vrouw gevat. De man met wandelstok hoort de gevatheid van zijn vrouw met een strak gezicht aan.

Soms is het even sjorren aan de rollator om de helling op te komen, maar boven op de helling kunnen we dan weer genieten van de weidse vergezichten, nou ja, tot aan de dichtsbijzijnde boom.

Ik weet niet welke criteria worden gebruikt bij het ontwerp en de aanleg voor een mindervalidenpad. Hier op Planken Wambuis heeft de ontwerper er voor gekozen om meerdere malen een kruising te hebben met de bosbikebaan. Of heeft de ontwerper van de bosbikebaan later zijn werk gedaan en niet opgelet bij de aanleg? Persoonlijk lijkt het mij niet verstandig om een dergelijk mindervalidenpad te laten kruisen met een pad waar snelle fietsers op los gaan.

De route is aangelegd in een mooi perceel bos van Natuurmonumenten. En onze rollatordame heeft genoten.

Planken Wambuis, rolstoelpad – 3.4 kilometer

Advertentie

2 gedachten over “Planken Wambuis, rolstoelpad

 1. Bedankt voor dit verslag.
  Mindervalide betekent letterlijk “van geen waarde”. Deze term wordt daarom door veel mensen niet meer gewaardeerd.
  Gelukkig zien we tegenwoordig wel dat mensen met een (fysieke) beperking waarde hebben. Gelukkig steeds meer, waardoor er ook meer rolstoelpaden ontstaan zodat iedereen over aan mee kan doen.
  Over nog eens 10 jaar zijn er hopelijk ook rolstoelwandelingen uitgezet die zonder hulp genoten kunnen worden ;-).
  Wij gaan zo wat obstakeltjes overwinnen begrijp ik uit uw verhaal.

  Fijne feestdagen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.