Caitwickerzand, rolstoelpad

Wat doet een wandelaar op de tweede dag van het jaar? Wandelen!

Maar wat wanneer één van de wandelaars aangewezen is op een rollator die snel kan worden omgebouwd tot een rolstoel? Dan kun je niet overal wandeelen.

Een Klompenpad wordt lastig. Een smal bruggetje over een droge sloot levert een probleem op. Een overstapje over een hek met prikkeldraad? Vergeet het maar. Door een hek met een zwaaiend middengedeelte? Dan moet de rollator worden weggesleept.

Een Trage Tocht dan? gemaakt door de zandpadgarantieman of door één van zijn medestrijders? Soms gaat het over brede paden. Maar er is altijd die garantie van een zandpad, met mul zand, stukken waar je zelfs met een vierwheeldrive rollator in de problemen komt.

Zijn er wandelroutes voor wandelaars met een rollator of een rolstoel? Enig zoeken opn het internet levert een paar mogelijkheden op. Soms is er sprake van een wandelroute voor mindervaliden of senioren (zeg maar: bejaarden). Wanneer wij een dergelijk pad kiezen wandelen er twee senioren en één wandelaar met een rollator. Dat moet mogelijk zijn.

We komen een wandelroute tegen op het Caitwickerzand (niet te verwarren met het Kootwijkerzand). De keus is gemaaakt. Op de A1 (waar je niet met rollator mag komen) nemen we afslag 18 en gaan in noordelijke richting. Op de plek waar in zonnige tijden Bob staat met zijn ijskraam is een parkeerterrein. Het terrein is vol, maar buiten het hek is nog plaats. Passagiers en rollator stappen uit en de tocht kan beginnen.

Op deze plek is de eigenaar van het gebied (Staatsbosbeheer) bezig om fietspaden uit het gebied te halen en een parkeerterrein waar alleen mensen met een invalidenkaart mogen parkeren. Over enige tijd zal dat afgelopen zijn. Wij nemen nu onze kans waar. De route gaat over asfalt en is goed te doen voor een rollator of rolstoel. Het is druk op de parkeerplaats, maar eenmaal onderweg is van die drukte niets meer te merken.

Uit een bericht van Staatsbosbeheer begrijp ik dat dit mindervalidenpad zal verdwijnen. Er is een nieuw pad aangelegd op Het Leesten (Ugchelen) en er komt een minder-validenpad bij Harskamp.

Door de aanleg van een natuurbrug (geopend op 5 oktober 2020) staan er nu hekken waar het einde van het pad langs kwam. Met enige crosscountryrijden komen we weer op het asfalt bij de parkeerplaats.

We gaan op zoek naar meer van dergelijke paden. Dit is een goede smaakmaker.

Caitwickerzand, rolstoelpad, 2.7 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.