Nijkerk, komportalenwandeling

P1150459
Om in de buurt te blijven wandelen vereist enige creativiteit. Vorige week liep ik een wandeling waarbij ik door alle straten van de Nijkerkse wijk Corlaer kwam.

Vandaag ga ik langs de komportalen van de stad Nijkerk. Komportalen? Zeg maar, de bordjes begin/einde van de bebouwde kom. De gemeente Nijkerk heeft onlangs de grenzen van de bebouwde kom van Nijkerk opnieuw vastgesteld (en wacht nog op goedkeuring van de provincie Gelderland). Ik ga langs de grens van de bebouwde kom wandelen en probeer dus zo dicht mogelijk bij de komportalen te komen.

Voor zevenen zet ik mijn fiets vast aan het hek van een bedrijfsgebouw op de grens van Nijkerk en Nijkerkeveen. Hier ontmoeten de Van Dijkhuizenstraat en de Amersfoortseweg elkaar. Hier hoop ik na ruim 20 kilometer terug te komen. Ik ga onder de rotonde door en loop langs de Arkemheenweg om uit te komen bij Arkerpoort, een klein bedrijventerrein bij de afslag Nijkerk/Vathorst van de snelweg A28. Hier staat het opvallende gebouw van melkboer Vreugdenhil. Via de brede groenstrook tussen Corlaer en de A28 kom ik terecht in Doornsteeg. Deze wijk is in opbouw, dat wil zeggen er worden woningen (met name laagbouw) gebouwd. Het agrarische karakter van het gebied verandert drastisch. Er staat nog een enkele boerderij en ik loop langs een pas geploegde akker. De Dammersbeek loopt dwars door dit gebeid en gaat onder de A28 door naar de Arkemheenpolder.

P1150461

Van de Doornsteeg steek ik over naar het bedrijventerrein Watergoor. Aan de westzijde loopt door een smalle groenstrook naast de A28 een wandel/fietspad dat mij naar de Watergoorweg brengt, waar ik een komportaal van nabij mag aanschouwen. Ik steek deze weg over en kom op het Junkerpad, door een smalle groenstrook en langs de grote visvijver van de hengelsport-vereniging “Hoop op geluk“. Een enkel tentje staat op het gras naast de visvijver. Een visser in quarantaine. Het Junkerpad eindigt bij de Arkervaart, de oude verbinding van de havenkom van Nijkerk met de Zuiderzee.

P1150468

Omdat er op dit punt geen brug ligt, zelfs geen trekpontje, ga ik over het bedrijventerrein in zuidelijke richting en kom ik uit op de Ambachtsstraat waar wel een brug is. Aan de overzijde ga ik het volgende bedrijventerrein op. Ik kan niet waarnemen dat het nu minder druk is dan anders, want hier kom ik zelden. Wat mij wel opvalt is dat er aardig wat voeding-gerelateerde bedrijvigheid is. Hier is een vestiging van een grote internationale zuivelcoöperatie. Bij een rustige vestiging van McDonalds (gemeente Putten!) neem ik een vroege lunchpauze. Ik zit uiteraard niet binnen, zelfs niet op het terras, maar op een grote blokkadesteen, die langs de weg ligt.

Van hier gaat de route langs de Berencamperweg, gelukkig niet zo druk als op hoogtedagen van onze welvaart. Via de Vetkamp kies ik ’t Hazeveld en dan Van Kluijvelaan en de Wallerstraat (over het spoor zie ik weer een komportaal), de Bloemendaalseweg, de Luxoolseweg (minder ‘weg’ dan het klinkt) die mij van het groen weer in de bebouwing brengt. De Oude Barneveldseweg brengt mij langs musea (over Demis Roussos, over de Nederlandse popmuziek) die ten onder zijn gegaan wegens gebrek aan belangstelling. Ik loop achter Moeke langs, dit was niet nodig, maar het kan! Vervolgens langs de Barneveldseweg, waar de toeterende buurvrouw voorbij rijdt, die ik weer kan verlaten wanneer ik het ‘Wilgenpad’ op ga, (een privépad door de weilanden, vergezeld van wilgen, een stroompje, wandelbankjes en wandelbrugjes). Dit pad kwam tot stand door Graddus de Haan (1953) van het transpoortbedrijf De Haan. Via dit mooie paadje kom ik op de Slichtenhorsterweg, hier ga ik naar het noorden. Ter hoogte van de Chopinlaan zie ik weer een komportaal.

P1150479

Aan deze Slichtenhorsterweg loopt menig paard, soms in een weiland, soms in een bak. Soms op de weg, een dame van manege Slichtenhorst nam twee paarden mee op de fiets om de dieren uit te laten in een weiland aan de andere kant van de weg.

Hier is de weg rustig, alleen bestemmingsverkeer mag er in. Dat scheelt flink in de overlast, niet alleen voor de aanwonenden, maar ook voor wandelaars, fietsers, hondenuitlaters en in betere tijden scholieren.

P1150483

Een bijzondere plek aan de Oude Amersfoortseweg (die een logisch vervolg is op de Slichtenhorsterweg) is de oude joodse begraafplaats, sinds 1780. Vroeger was de begraafplaats gelegen in het centrum van Nijkerk. Hoewel het Westerborkpad door Nijkerk gaat komt deze imponerende route niet langs deze oude begraafplaats.

Nog één hoek om en dan ben ik bijna bij het einde van mijn tocht. Nog één komportaal en dan zie ik mijn fiets aan het hek. Aan de andere zijde van het hek wijst een jongeman in korte broek een echtpaar met een klein kind de weg naar de ingang van een buitensauna. Het gezinnetje verdwijnt naar binnen. Het leven gaat door. Het welvaren ook.

Nijkerk – Komportalenwandeling – 21 kilometer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.