Grote Rivierenpad (04), Krimpen aan de Lek naar Zevenhuizen

P1140908

Rotterdam en omgeving kent een flink Openbaar Vervoernet met trein, metro, bus, waterbus, veerpont, watertaxi en misschien nog een vergeten middel. Mooi, maar een reiziger moet er wel mee om kunnen gaan. Ik ben zo’n reiziger. Ik kom aan met de trein op Rotterdam Alexander en ga overstappen op de metro naar Metro Capelsebrug en vandaar met de bus naar Krimpen aan de Lek. Op het metrostation Alexander zie ik de metro aankomen en weggaan. Ik sta op het tegenovergestelde perron. Een wandeling zorgt er voor dat ik op het goede perron arriveer. Een volgende metro komt en gaat naar Capelsebrug. Nu ben ik wel binnen. Maar bij de volgende overstap heb ik uiteraard de bus gemist en deze bus gaat maar één keer per uur.

Uiteindelijk is het goed gekomen en kan ik aan de wandel vanaf het veer naar Kinderdijk. Eerst wandel ik met uitzicht op de Lek, bij de Breekade (een smal weggetje met een grote variatie aan huizen en huisjes) kom ik uit op Meent, maar er is weinig volk aanwezig op deze gemeenschappelijke grond. Door de modderige Krimpenerhout ga ik noordwaarts. Het is fris en wandelaars laten zich vergezellen door honden.  Na het oversteken van een drukke weg kom ik in het gebied De Loet. Modder en veel modder op de paden, zelfs op een pad dat met een bord verheven is tot ‘graspad’. Bij het Loetbos (ok, het is hier de Veluwe niet) begint de ‘Variant A Rottemeren’ die met een noordelijke boog om Rotterdam gaat. Ik heb al besloten om deze variant te lopen voordat ik verder stroomopwaarts en oostelijk ga. Ik ben hier duidelijk in het Groene Hart. Waar Moleneind overgaat in Berkenwoudsche Lage Boezem neem ik een pauze in de zon en op een bankje. P1140923

Ik volg de Boezem in het Groene Hart. Weidsheid om mij heen en veel rust, een enkele fietser, een vogel her en der. Ik sla af wanneer ik de Nesse Tiendweg bereik. Een lange rechte weg met knotwilgen strategisch geplaatst. Een enkeling fietst voorbij, niet iedereen reageert op mijn wandelende groet. Voorbij de Stolwijksche Boezem ga ik recht op Gouderak af. Gouderak en Moordrecht worden van elkaar gescheiden door de Hollandsche IJssel. Of dit nodig is om de wederzijdse gemoederen rustig te houden weet ik niet.

P1140927

Er ligt geen brug tussen beide dorpen om de IJssel te overbruggen, wel is er een pontje dat net aan de Gouderakse kant ligt afgemeerd. Ik loop de pont op. In de stuurcabine zit de pontesse die aan het grote wiel draait en het geld voor de overtocht incasseert. Met haar maak ik een kort praatje en ik vertel dat ik het Grote Rivierenpad wandel. Zij vindt het goed en keert om wanneer zij is aangekomen in Moordrecht. P1140937

Ik loop het rustige Moordrecht in. De naam ‘drecht’ betekent trouwens ‘veer’ of ‘plaats van oversteek’. De volgende keer zal ik de drecht nemen in plaats van het veer. De rust is trouwens een ogenschijnlijke rust, want onder de oppervlakte kolkt en bruist het. Nadat ik de Kerklaan (waar het nog rustig lijkt) afgelopen ben sla ik af naar links en kom ik op de West Ringdijk en hier begint de stilte die mij toeschreeuwt. De bewoners aan de linkerzijde en de rechterzijde vrezen voor hun veiligheid. Aan menig raam is een poster geplakt dat het zicht op de buitenwereld belemmert. De mensen zitten niet te wachten op een fietssnelweg. Een bewoner (met achter zich beplakte ramen) praat uiterlijk kalm met een chauffeur in zijn auto. ‘Veiligheid gaat vóór snelheid’, de auto staat stil, midden op de weg. Dit is een 30-kilometerweg. Sneller mogen de auto niet gaan, de fietsen ook niet. Blijkbaar zijn hier de fietsen het grote gevaar en niet de auto’s. Het NIMFY-effect (Not In My Front Yard) is hier duidelijk aanwezig.     

P1140945

Bij Nieuwerkerk aan de IJssel (nog steeds de Hollandsche IJssel) klinkt de kermismuziek mij tegemoet. Ik zie de attracties in volle gang. Muziek klinkt boven alles uit. “O come let us adore Him.” Ik had er niet op gerekend. Het klinkt mij vreemd in de oren. Toch klinkt ook op de kermis de oproep, de aanmoediging om het kerstkind te eren. Het (cultuur)christendom leeft in Nieuwerkerk. 

Samen met een aquaduct ga ik over de A20. Links ligt Nesselande (met een Metrostation) en rechts staan kassen gevuld met campers en caravans. Een slimme tuinder is op zijn toekomst voorbereid. Een rechte weg brengt mij naar het noorden waar ik Zevenhuizen ontmoet. In de loop der jaren is het aantal huizen toegenomen. Een naamswijziging zal niet lang op zich laten wachten, Zevenduizendhuizen of Zeventigduizendhuizen of Zevenhonderdduizendhuizen. Er wordt nog steeds bijgebouwd. 

Er is een bushalte bij de Burgemeester Klinkhamerweg. Na een korte bestudering van tijden en nummers en namen kom ik tot de conclusie dat ik nog 45 minuten kan wachten. Ik besluit om naar de bushalte Rozenstraat te wandelen. Daar kan ik de bus naar Gouda nemen. Bij de halte staat een oudere dame mij op te wachten in de langzaam vallende duisternis. We raken aan de praat.
‘De donkere dagen voor Kerst’, zegt zij en kijkt om zich heen. 
‘Met Kerst breekt het licht door’, antwoord ik.
Na een ogenblik kijkt zij mij aan met een lichte verbazing in haar ogen en een glimlach om haar mond. 
De bus komt en stopt en wij stappen in. In Waddinxveen stapt zij uit en loopt in de richting die de bus gaat. Wanneer de bus haar inhaalt steken we allebei onze hand op.

 

Grote Rivierenpad (04) – Krimpen aan de Lek naar Zevenhuizen – 33 kilometer

Advertentie

2 gedachten over “Grote Rivierenpad (04), Krimpen aan de Lek naar Zevenhuizen

  1. Wow, dat soort afstanden loop ik uiterst zelden en al zeker niet in de winter. Je moet er een strak tempo op nahouden want ook nog eens met een uur vertraging gestart 🙂

    Like

    1. Ik ben met kortere afstanden begonnen. Wanneer ik een LAW loop mik ik op 30 km. Dat wordt wel eens langer wegens openbaar vervoer.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.