Trage Tocht Hoog Soeren

P1120275

Zij staat er nog steeds. Paula wacht. Op wie? Ze heeft in haast haar woning verlaten en staat op de uitkijk in haar badjas. Wacht zij op haar lief? Klaar om een stap te zetten. Toch wachtend. Ingehouden. Peinzend. Met reikhalzend verlangen. Zij ziet ons niet staan. Wie zij verwacht komt van ver.
Wij laten Paula in haar badjas achter en hopen haar weer te zien aan het einde van onze tocht rond Hoog Soeren, dit dorp in de gemeente Apeldoorn. Dit dorp in de golvende bossen.P1120279

Verwacht in Hoog Soeren geen huizen van dertien in een dozijn. Kijk eens naar De Roode Pan, die ons brengt naar de Griekse god Pan. Pan midden in de Veluwse bossen. Een houten huis dat niet in Griekse stijl is gebouwd, wel heeft het karakter en het heeft ook de status van Rijksmonument gekregen. Deze woning is niet het enige Rijksmonument in het dorp. We lopen inmiddels aan de noordkant van het dorp en komen in het Solsbosch. P1120284

Met een boog gaan we naar het zuiden langs het plaatselijke golfterrein. Wij wandelen op deze dag net na de gesloten periode van een deel van de Kroondomeinen.
De Asselsche Heide is gehuld in sombere grijstinten. De lucht is betrokken. Het geeft een sfeer van kleinheid, alsof de wereld terug gebracht tot een klein menselijk formaat. Het bos aan onze linkerhand draagt de intrigerende naam ‘Dikke Gat’.
Wanneer we de geasfalteerde Pomphulweg (tussen Hoog Soeren en Assel) zijn overgestoken en de brede onvberharde Telefoonweg zijn ingeslagen zien we op een parkeerplaats dat iemand tegen het einde van het jaar zijn best heeft gedaan om thuis wat op te ruimen. We zien een bank, een stoel, een deel van een bed, een nachtkastje, een tuinbankje (zonder zitting). Het zou een geste voor de vermoeide wandelaar kunnen zijn. Neem hier plaats. Rust uit. Geniet van de omgeving.
De Telefoonweg is een lange rechte weg. We worden ingehaald door een auto, aan het einde van de weg staat een voormalige boerderij met grote schuur en akkerland. Het perceel van Haslo grenst aan de zuidkant aan het spoor tussen Halte Assel en Apeldoorn. Voordat we bij het landbouwperceel aankomen slaan we haaks linksaf en komen uit op de Asselseweg (met fietspad). Hoe vaak zijn we hier niet naar beneden gesuist vanaf Apeldoorn? Op weg naar de spoorlijn en dan aan de andere kant van het spoor fietsen naar Assel.
Inmiddels begint het drukker te worden in het bos. Een hond met loslopende vrouw loopt voor ons uit. Langs de Asselseweg zagen we ook een hond wandelen. Ondanks alle berichten in de media over honden die achter wild aan gaan, loopt hier een hond los, waarschijnlijk onder ‘dat doet mijn hond nooit’. P1120290

De route gaat naar het noorden. Hoe dichter wij bij de Soerenseweg komen hoe meer wandelvolk (al dan niet met hond) ons tegemoetkomt.
Vlak voor de asfaltweg staat een herdenkingsmonument. Op 13 april 1945 werden hier 16 mensen geëxecuteerd door de Duitsers. Deze 16 mensen (hun namen staan gebeiteld in steen) vonden hier een tijdelijke rustplaats. Onder de 16 mannen was David Gosker die een fruitwinkel had aan de Hoofdstraat in Apeldoorn. Vijf jaar na zijn komst in Apeldoorn werd hij in 1923 wethouder namens de A.R.P. In het begin van de oorlog trok hij zich terug uit de plaatselijke politiek en begaf zich in de wereld van het verzet. Uiteindelijk liet hij het leven in het Kruisjesdal, met zijn zoon Johannis en zijn zus Rie en al die anderen. P1120297

Via een boog in het noordoostelijke deel van Hoog Sieren komen we terug in de ‘bebouwde’ kom van Hoog Soeren. Zo komen we terug bij het begin. Paula wacht nog steeds. De Kapel van Hoog Soeren ook. Al in 1892 werden op deze plek in een oude boerderij godsdienstoefeningen gehouden. In 1904 werd op deze plek de Kapel gebouwd die in de loop der jaren allerhande veranderingen heeft ondergaan, waaronder de plaatsing van glas-in-loodramen. In 2005 werd de Kapel een gemeentelijk monument. De Kapel wordt niet alleen gebruikt voor de zondagse kerkdiensten, maar is ook geliefd als trouwlocatie.
Rob Wolfs – Wandelen over de onbekende Veluwe – uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig 2017 (wandeling nummer 14 : 11 kilometer)
Voor meer informatie over deze gids en bestelmogelijkheid, klik op Gegarandeerd Onregelmatig.

Advertentie