NS-wandeling Oldenaller

P1120142

Vaak gaat een NS-wandeling van het ene station naar het andere station. Voor de wandeling van vandaag heb ik een wandeling uitgekozen die weer bij hetzelfde station terugkomt. Op de fiets naar het station van Nijkerk en dan kan de wandeling beginnen. Langs het spoor en dan over het traject van de voormalige Havenlijn, die naar de havenkom liep. Oude spoortrajecten hebben hun sporen nagelaten in het landschap en zijn omgevormd tot fietspaden, wandelpaden of verblijfplaatsen voor allerhande kruipende en vliegende beestjes.
Op de grens van de gemeente Nijkerk en de gemeente Putten passeer ik landgoed Salentein. Dit is een landgoed met een fraai landhuis aan de doorgaande weg waar een mens voor allerhande feesten, vergaderingen en trouwpartijen terecht kan. Dit landgoed is eigendom van het grote Pon-concern, meer bekend van vierwielers, maar het bedrijf is zo veel meer dan die vierwielers.

P1120145
Tegenover het landhuis ga ik de Snijderssteeg in, waar ik al snel op een ander bedrijf stuit. Het is wat kleiner dan Pon, maar het doet er wel toe: een boerderij met bijpassende winkel. De deuren van de winkel zijn nog dicht.
In de buurt van Nijkerk en Putten is de naam ‘Bokhorst‘ een bekende naam. Het is deze naam, met een andere naam, die aan het begin van de bewoning van deze streek stond. Twee kleine nederzettingen die de geschiedenis door zijn gereisd en naam hebben gemaakt. Het bord bij deze boerderij in Diermen tref ik na vier kilometer onderweg. Een stille verwijzing naar oude tijden. P1120147
Een ander teken in de tijd in deze omgeving is landgoed Oldenaller. Omdat ik een verkeerde weg insloeg blijf ik op enige afstand van het statige bewoonde pand. Bij andere wandelingen ben ik dichterbij het landhuis geweest. Het landgoed is een populair gebied voor wandelaars, meerdere wandelingen doorkruisen dit gebied. De fameuze tuinier K.G. Zocher is ook op dit landgoed actief geweest. In 1972 kwamen zowel het landgoed als het landhuis in handen van Natuurmonumenten. Inmiddels is het huis ook een rijksmonument. In elk jaargetijde is het hier mooi wandelen. Wanneer je op een doordeweekse dag hier komt is de rust een sterke toegevoegde waarde. P1120149
Eerst steek ik de doorgaande weg tussen Nijkerk en Putten over, daarna het doorgaande spoor tussen Putten en Nijkerk. Langs zorgboerderij Tinteler zak ik af naar het zuiden en kom bij Deuverden waar een grote manege is, niet de enige in deze buurt. Hier neem ik een korte pauze op een nat bankje. Man en paard, beiden te voet, lopen langs mij heen. De route neemt een deel van de Kruishaarsche Heide mee en ik passeer een natuurgebied waar ik niet mag komen. Via deze lus kom ik weer vlakbij de manege in Deuverden en dan gaat de route naar Nijkerk. Voordat ik daar ben kom ik langs een andere manege en passeer ik de oude boerderij Luxool die nu een grondige opknapbeurt krijgt. Het werd tijd. De eerste tekenen wijzen op een mooi herstel. De weg loopt via de Oude Barneveldseweg naar het station, waar mijn fiets in afwachting is van mij.
Het is een mooie afwisselende route, veel van de route was al bekend van andere wandelingen, maar het gedeelte rond Diermen was nieuw voor mij. Ik begon de tocht om negen uur met een betrokken lucht, maar een uur later werd de zon zichtbaar en merkbaar.
NS-wandeling – Oldenaller – 16 kilometer

Advertentie