NIJMEEGS LUILETTERLAND

Wandelen is niet alleen iets voor bossen, polders, heidegebieden en zandverstuivingen.
Wandelen kun je ook in een stad.
Wanneer je wandelt in een stad kijk je anders. Je kijkt terug, over je schouder de geschiedenis in.

Na zijn Arnhems Luiletterland (2021) heeft publicist en wandelaar Wim Huijser zich gestort op Nijmegen en de literaire wereld van Nijmegen. Na een uitgebreide inleiding over het literaire leven in de Waalstad en de vele wandelmogelijkheden binnen en buiten de stad gaat hij voortvarend aan de slag om iets te vertellen over de literaire puzzelstukjes die Nijmegen rijk is.
In de gids gaat Huijser chronologisch te werk en begint daarom bij (1) Mariken van Nieumeghen en eindigt hij bij (27) Poëzieplaats de Gruitberg – Negen Stadsdichters. Daartussen door komen Thomas Verbogt en Godfried Bomans aan bod. Frans Kellendonk en Pé Hawinkels. Nescio en Jacob van Lennep. Huijser geeft (pagina 130) een lange opsomming van schrijvers die niet aan bod komen in deze gids, zoals Kees Fens. Er zou dus nog een tweede bundel over Nijmegen kunnen verschijnen.
De twee wandelingen zijn uitgezet en beschreven door Rob Wolfs, die ook meewerkte aan de literaire wandelingen in Arnhem. De eerste wandeling begint bij Station Nijmegen CS, de tweede wandeling begint bij de Krayenhoffkazerne, maar je kunt ook aanhaken vanaf Station Nijmegen Heyendaal. Wolfs volgt niet de chronologische volgorde van Huijser, dus het is even bladeren geblazen tijdens de wandeling.
Aan het einde van de bundel staat een degelijke verantwoording van gebruikte foto’s, literatuur en virtuele verwijzingen.
Wim Huijser heeft weer een mooi en goed geïllustreerd boekwerk gepubliceerd.
Aan de wandel!

P.S. Mijn tip na Arnhem en Nijmegen is Deventer. Voldoende literatuur en drukkerijen en uitgeverijen in de rijke geschiedenis van deze Hanzestad.

Wim Huijser
Nijmeegs Luiletterland
Wandelen door het literaire landschap van Nijmegen
Uitgeverij Kontrast 2023
ISBN 9789492411570
128 pagina’s

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.