EEN FAMILIE & EEN GRIEKSE GOD

Na het succes van Vier wandelaars en een Siciliaan komt het volgende boek van een viertal schrijvers. Dit keer doet Marion Pauw niet mee. Op haar lege plaats enigszins op te vullen is Ronald Giphart aangetreden. Weer gaat het om een wqandeltocht van een groep mensen (ditmaal de leden van één familie) en een eiland, nu is het gezelschap aangekomen op het eiland Kreta.

De Mater Familias van het bouwbedrijf Van Alphen & Zoon nodigt haar naaste familie uit voor een verblijf bij haar op Kreta. Daar verblijft Marie-Claire vaak na het overlijden van haar man Arend, die altijd de drijvende kracht is geweest van het bedrijf dat hij eigenhandig heeft opgebouwd. De aandelen van het bedrijf zijn in handen van de naaste familie die nu wordt uitgenodigd. Schoondochter Annet, weduwe van Casper. Lauren, tweelingzus van Casper, en haar Gijs. Nikki, de tienerdochter van Lauren en Gijs. Dit gezelschap van vijf wordt aangevuld door ene Giorgos. Onmiddelijk aan het begin van de vakantie komt Marie-Claire met een grote verrassing voor het gezelschap dat zich had verheugd op een rustige vakantie op dit eiland vol met vakantievierders. Zij heeft een wandelvakantie geregeld over het eiland, niks luieren aan het strand, niks op adem komen. De toch ligt klaar en zij heeft een gids geregeld, die met hen op pad gaat van dag tot dag. Zijn naam is, inderdaad, Giorgos. Hij is werkzaam in de bouw, maar werkt er bij als gids voor toeristen, die wat meer willen dan van strand naar terras gaan. Ondanks allerlei protesten van het gezelschap gaat Mairie-Claire met haar gids en haar gezelschap op pad.
Tijdens de wandeling ontploft het ene bommetje na het andere. De onderlinge verhoudingen worden op de proef gesteld. Gijs probeert te functioneren als blusser van brandjes. Hij is van oorsprong psycholoog en is door zijn vrouw Lauren in het familiebedrijf terecht gekomen als man van Personeelszaken. Lauren probeert, na het overlijden van haar vader, de bedrijfscultuur in stand te houden. Annet is door Casper, de man die vrijheid zocht, in de familie en het bedrijf gekomen, maar zij voelt zich, met al haar inspanningen binnen het bedrijf en de familie, toch een buitenbeentje. Nikki krijgt een nieuwe blik op haar ouders en trekt veel op met haar oma. Oma laat één van de grote bommen afgaan temidden van familie en bedrijf. En die Giorgos? Hij speelt een thuiswedstrijd. Hij kent de dorpen waar zij doorkomen. Hij is bekend op de terassen en uiteindelijk komt het gezelschap zelfs terecht in een feest binnen de familie van Giorgos.
In het boek wordt het thema van #metoo opgepakt. Het komt ook voor binnen het bedrijf Van Alphen & Zoon. Hoe is dat opgepakt door leidinggevenden? De clichématig beschreven seksscene tussen familieleden in het boek leek mij ook te neigen naar #metoo. Het grove taalgebruik is, vergeleken met het vorige boek, toegenomen, maar dat ligt niet aan de schrijvers, maar aan de karakters in het boek, toch?!

Een boeiend boek, mede dankzij de inspanningen van een reisorganisatie, gespecialeerd in wandelvakanties. En het is wel een opwarmetje voor een wandelvakantie.

Ronald Giphart, Elle van Rijn, Roos Schlikker, Femmetje de Wind
Een familie & een Griekse god
The House of
Books 2023

ISBN 9789044366464

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.