MODERNE PELGRIMS

Wat is een pelgrim?
Wat is een pelgrimage?
Deze twee verbonden vragen kwamen bij mij op toen ik dit boek ter hand nam. Geeft de ondertitel van dit boek een suggestie voor een antwoord? “Onderweg in het hier en nu”, dat is de ondertitel. Er zit beweging in (onderweg), een plaatsbepaling (hier), een tijdsbepaling (nu). Het gaat over moderne pelgrims. Het religieuze tijdschrift VOLZIN had een serie interviews met moderne pelgrims, door het contact met uitgeverij ZILT kwamen er enkele pelgrims bij en zo is uiteindelijk dit boek ontstaan.

Gesprekken werden gevoerd met voor mij bekende en onbekende namen. Francine Postma heeft gepelgrimeerd in Zweden en Noorwegen en langs de Nederlandse kust. Daar heeft zij twee boeken over geschreven. Fred Omvlee is predikant en raakte bekend door zijn Elvis-kerkdiensten, hij ging op pad naar Graceland. Tjerk Ridder ging met ezel en tent wandelen op het Martinuspad van Parijs naar Groningen. Jodien van Ark en haar partner Martin Kemperman namen de tijd en kwamen uiteindelijk al wandelend uit in ‘Tent of Nations’, een vredesprojekt van de christelijke Palestijnse familie Nassar. In de buurt van Varik kun je een ééndaagse pelgrimage lopen, ontwikkeld door Frans-Willem Deliën. Alia Azzouzi ging al meerdere malen op pelgrimage (hadj) naar Mekka. Zij wachtte niet tot het naderen van haar levenseinde. De psychiater Wenika Soebhag reisde naar India en volgde een stiltemeditatie in de ashram van Sadhguru, de guru die zij volgt. Zo passeren pelgims in grote verscheidenheid.
Wat hebben deze pelgrims zelf te vertellen over wat een pelgrimage is? De Zuid-Limburgse Britta Hanssen, die afgelopen maand promoveerde bij onze zuiderburen, kwam als tiener voor de eerste keer in Lourdes (Zuid-Frankrijk) met haar moeder en grootmoeder. Daarna bleef zij komen, vaak als vrijwilliger. Voor haar is deze pelgrimage een mogelijkheid om samen met andere pelgrims bij Maria te zijn, op een plek waar ieder gelijk is. Voor de Groninger Peter Dijkstra herstelt een pelgrimage zijn contact met binnen, buiten en boven. Wandelend vond hij zijn weg in het lijden terug naar God. Francine Postma ervaart haar pelgrimage als een ‘zijn zoals ik ben’. Een ander ziet de pelgrimage als een wandeling om je te her-verbinden met wie jijzelf bent. “Voor mij is pelgrimage: met veel zin, onbevangen door de dag gaan.” Een enkeling maakt een verband met de pelgrimage als een levensomvattende reis.

Heb ik een antwoord gekregen op mijn vragen aan het begin van leesavontuur?
Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
Zoveel voeten, zoveel pelgrimages.
Zoveel oren, zoveel ervaringen.
Elke wandelaar maakt zijn eigen pelgrimage.
Elke wandelaar maakt zijn eigen zin in de pelgrimage.
Gingen oude(rwetse) pelgrims al dan niet gezamenlijk op weg naar een vaste pelgrimsplaats om vergeving te ontvangen, om voorbede te doen of om God te danken, nu zien we een individualisme in de pelgrimage. Ieder gaat zijn eigen weg. Ieder heeft zijn eigen motivatie.

Deze uitgave laat op een mooie manier zien de grote verscheidenheid in het moderne pelgrimeren en de verscheidenheid van de moderne pelgrims.

Jasmijn Olk en Elze Riemer
Moderne pelgrims.
Onderweg in het hier en nu
Uitgeverij Zilt i.s.m. Volzin
ISBN 9789493198234

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.