OGENTROOST

Het is een bloempje.
Ogentroost.
Het is een kruidachtige plant.
En het heeft een bloempje.
Er zijn meerdere soorten van de ogentroost.
Yolanda Entius ziet er één tijdens haar wandeling in de Mercantour, in Frankrijk, tegen de grens met Italië. Wit en lila ziet Yolanda.
Dit boekje vol ogentroost (is lezen troost voor mijn ogen?) is onderverdeeld in drie delen. Aanloop. Verloop. Afloop. Dat zit helder in elkaar. In haar Aanloop merkt zij op dat zij tijdens het lopen vrij is van twijfel. Dan weet zij wat zij wil. Zij neemt ook in aanloop in haar eerste stappen op het pad van de lange afstanden. De klus om een goede looplijst (= paklijst ) te hebben. Zij gaat op pad met ervaren lopers op wie zij vertrouwt, een verkeerde rugzak (nog met een buitenframe en zonder heupriem). In het begin van de jaren ’80 gaat zij voor het eerst op pad met haar geliefde F. Jarenlang gaat zij op pad, met haar tentje Slak, die al 25 jaar trouwe dienst verricht. Om zich goed voor te bereiden op de meerdaagse tocht in de Mercantour maken Yolanda en F een tweedaagse tocht dichtbij de bewoonde Franse wereld. Het is een kortstondig en zeer nat avontuur.
Dan komt de Verloop, het avontuur in de Mercantour. Trouwens, het valt op dat Entius een voorkeur heeft voor lopen in haar tekst. Tijdens deze vijfdaagse tocht komen sluimerde conflicten met F naar boven. Het begint onschuldig met een discussie over de hoeveelheid water die ieder mee neemt, dan een discussie over de eerste nachtplek. Zij mijmert over verschillende vormen van bestaan: het nomadenbestaan, het boerenbestaan en dan wat zij doet: het denkend bestaan. Tijdens het lopen denkt zij aan andere wandelingen, later gaat zij al denkend aan de slag om de route te reconstrueren met behulp van kaarten. Zij denkt aan haar oude wandelvriendinnen die beiden inmiddels zijn overleden. De tocht blijkt in het heden conflictueus te zijn. Wanneer het conflict plaatsvindt, trekt Entius zich terug, bevriest. Welk beeld heeft zij van F gevormd? (naar aanleiding van het bijbelse gebod: U zult geen gesneden beelden maken van Mij (= God). Is het niet beter om F als een kans te zijn, dan als een mogelijkheid tot conflict.
In de Afloop is de loop afgelopen. Ogentroost is de naam van het bloempje dat zij heeft gezien.
Wat moet zij doen?
Het monster in het gezicht kijken?
Of haar ogen richten op de ogentroost?
Even is het leven licht lopen, zonder 15 kilo op je rug.
Zij ziet ouderen op pad.
Samen.
Alleen.
En zij ziet het denkend bestaand voor zich: op een dag loopt zij alleen.

Een fijnzinnig boekje.

Yolanda Entius
Ogentroost
een wandeling
uitgeverij Van Oorschot
serie Terloops juni 2022
ISBN 9789028222151

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.