MET MOEDER MEE

De schrijfster en journaliste Joyce Roodnat (1955) weet van wandelen. Jarenlang verblijdde zij de lezers van haar krant met haar beschrijvingen van wandelingen die zij maakte. Eén van de resultaten was de publicatie van meerdere wandelgidsen.
Nu is Joyce weer aan de wandel gegaan. Ditmaal in Amsterdam-Oost waar zij loopt in de voetstappen van haar moeder en in haar eigen voetstappen. Jarenlang is de Finsenstraat 13 (twee hoog) het centrale punt voor moeder en dochter en zoon. Vader, journalist bij Het Parool heeft het gezin verlaten toen Joyce zes jaar jong was. Joyce loopt door de straten van haar buurt, herinnert zich haar uitstapjes met haar moeder, de wandeling naar de bibliotheek, naar het Burgerziekenhuis waar moeder werkte, naar de lagere school, naar de nieuwe ijsbaan die werd genoemd naar de legendarische Jaap Eden, naar het Amstelstation, langs de Oosterbegraafplaats. De moeder van Joyce verlaat haar adres aan de Finsenstraat nadat haar huwelijk met buurman Freek op een mislukking is uitgelopen. Uiteindelijk komt zij onderdak in Amsteldorp, waar zij blijft wonen tot kort voor haar overlijden in een Amsterdams hospice.
Tussen de wandelingen door mijmert Joyce Roodnat over het moederschap, over stereotypen, over thee na een schooldag, over onderscheid tussen ‘mama’ en ‘moeder’ (wat gekunsteld), over die typische ‘moederzinnetjes’, die Joyce in haar eigen moederschap ook gebruikt tegen haar eigen dochter.
De ouders van Joyce hadden een afspraak gemaakt dat hun eerste kind (dat werd Joyce) gedoopt zou worden en het tweede kind (dat werd de zoon) niet gedoopt zou worden. De moeder van Joyce besluit echter om hun zoontje ook te laten dopen. Dt verhoogde de vreugde in het huwelijk niet. Na het stuklopen van haar tweede huwelijk wordt moeder, na een studie aan de Open Universiteit, godsdienstonderwijzeres op meerdere scholen in de buurt. Wat er in die tussentijd met de opvoeding in christelijke zin gebeurde zwijgt Joyce. Zij noemt kerkgebouwen die zij tegenkomt. Zij noemt een verliefdheid op de zoon van de dominee. Verder zwijgt Joyce. Zelfs geen wandeling ‘met moeder mee’ naar de kerk.

Dit boek is opgedragen aan Sieb Posthuma die met Joyce samenwerkte aan een boek over ‘moeders’ . Aan de binnenzijde van de achteromslag staat de afbeelding die op de voorkant van het boekje zou moeten staan.

Moeders: iedereen heeft er één.

Joyce Roodnat
Met moeder mee
uitgeverij Van Oorschot
serie Terloops
mei 2022
ISBN 9789028221178

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.