AMSTERDAM IN 10.000 STAPPEN

In de titel van dit wandel- en leesboek zou 10.000 stappen vervangen kunnen worden door 100.000 stappen. De beide schrijfsters Hannah en Roos, die allebei Publieksgeschiedenis hebben gestudeerd in de stad Amsterdam, hebben tien wandelingen uitgezet van ongeveer 6 – 8 kilometer. Met 10.000 stappen kom je ongeveer in die bandbreedte van 6 – 8 kilometer. Met deze tien wandelingen komt de lezer en wandelaar op 100.000 stappen. Een dagje stappen in Amsterdam krijgt zo een nieuwe dimensie.
Wat doen de beide dames in dit boek? In tien Amsterdamse wijken hebben zij een wandeling uitgezet, soms een lijnwandeling, soms een rondwandeling, maar telkens met de mogelijkheid van Openbaar Vervoer dichtbij de hand. Zo gaan we wandelend door de stad, van Oost naar Nieuw-West, van Noord naar Zuid, van de Bijlmer naar Bos & Lommer en zo voorts en zo verder.
Wat hebben de dames en wij daar te zoeken? Wij worden opmerkzaam gemaakt op gebouwen en stijlen, op architecten en bouwmeesters, op gemeentelijke besluiten en planologen. Bij hun beschrijvingen volgen Hannah en Roos niet de chronologie maar de route. Eenverhaal over een modern gebouw kan worden gevolgd door een korte vertelling over de eerste opzet van de wijk, over wat er is geweest en is vervangen. In Zuid komen wij langs de Olympische spelen en het Vondelpark en de Zuidas. In Noord vragen Volewijck en industrie en arbeiders en tuindorp om onze aandacht. In Bos & Lommer gecombineerd met de Baarsjes komen wij voorbij kerkgebouwen en gastarbeiders, gesloten bouw en open bouw en een synagoge. In de Bijlmer staan wij stil bij de kinderboerderij Gliphoeve en de voorgeschiedenis, verder de scheiding van verkeersstromen, de scheiding van functies (werkte funest uit), de late aanleg van de metro, de eerste Bijlmerflats, de Bijlmerramp en de grootscheepse veranderingen die noodzakelijk bleken. In de Plantage lezen we over de Hollandsche Schouwburg (met Walter Süskind) en de tegenovergelegen creche (met Henriëtte Pimentel) en de daar weer naast gelegen Hervormde Kweekschool (met de niet genoemde Johan Willem van Hulst). Deze drie redden het leven van honderden joodse kinderen.
Dit is een boek van 100.000 stappen en vaak is het nodig om je pas in te houden, iets te lezen, rond te kijken, omhoog te kijken, zien wat is geweest en verdwenen. Hannah Bakx en Roos Hamelink hebben een goed en soepel geschreven boek ons ons geschonken, dat ons meevoert door de eeuwen van de bouwgeschiedenis van de stad op palen.

Hannah Bakx en Roos Hamelink
Amsterdam in 10.000 stappen.
Historische wandelingen door de stad
Uitgeverij Van Oorschot april 2022
240 pagina’s
ISBN 9789028221116

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.