Rondje Slenaken

Gisterochtend zijn we op de fiets naar Margraten geweest om enkele boodschappen te doen. Bij tentkomst konden we in de voortent gaan zitten om te wachten totdat de bui voorbij zou gaan. Dat duurde lange uren, die ik kon besteden aan het lezen van een wandelboek. Dat boek ik inmiddels uit. Wat nu?

Vandaag zal het droger zijn. Daarom kiezen we voor een wandeling. Voor vertrek naar het zuiden des lands had ik al een aantal behapbare routes geselecteerd. We kiezen voor een rondje Slenaken. De route loopt bijna langs de camping waar wij verblijven.

Eerst komen we langs het voormalige klooster Hoogcruts, dat na jaren van verval bezig is met een restauratiepoging. Het heeft al een goede sprong voorwaarts gemaakt, maar er is nog een lange weg te gaan.

Vervolgens komen we langs een grote uienakker die zich uitstrekt in de richting van Noorbeek. Zo ver gaan wij niet want wij gaan naar Terlinden, waar we de doorgaande weg naar België oversteken ter hoogte van De Zeute Aardbei. Deze Aardbei heeft ook een terras, waar wij gisteren voordat de bui losbarstte zaten. Dan een lang gedeelte over het hoogland met akkers waar nauwelijks maïs groeit, maar wel andere gewassen.

De weg tussen Gulpen en Slenaken steken we ook over. We zijn niet de enigen die dit doen, want andere wandelaars doen het ook. Voor fietsers is dit pad langs een Mariakapelletje te smal. Een man snoeit zijn haag terug tot beloopbare proporties. We steken de Gulp over die richting Gulpen stroomt en uiteindelijk in de Geul terecht komt. Wij volgen de Gulp tot aan de Helenahoeve en lopen over een pad langs de weg. De Helenahoeve is beroemd vanwege het zelfgemaakte ijs dat daar wordt verkocht. Zondagavond stond er een lange rij wachtenden. Nu staat er niemand. IJseters en ijslikkers zijn toch mooiweerlikkers. Wij lopen naar het centrum van Slenaken en nemen plaats op een bankje op het Ankerplein. De gebroeders en tweeling Anker, advocaten te Ljouwert, brengen al decennia hun vakantie door in Slenaken. Ter ere van hen is er nu een pleintje en een bankje.

Na een winkelbezoek voor brood en fruit gaan we langs de kerk het dorp uit, richting onze zuiderburen. Door de velden en de heuvels gaan we terug naar Hoogcruts. Onderweg komen we veel fietsers en wandelaars tegen.

Kort na tentkomst begint het te regenen.

Slenaken – rondje Slenaken – 10 kilometer.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.