Hart van Salland

In de serie ‘de mooiste netwerkwandelingen’ van Uitgeverij Elmar verscheen in 2021 een deeltje over ‘Sallandse Heuvelrug & IJsselvallei’. Tijd om de IJssel over te steken. Hieronder een verslag van Wandeling 9 uit deze wandelgids.

Heeten ligt in het hart van Salland.
In het hart van Heeten ligt het Dorpsplein.
Zo begint mijn wandeling in het hart van het hart.
Lang geleden zijn Wandellief en ik hier geweest toen wij de Sallandse Zandloper bewandelden. De twee ‘nietjes’ waar wij toen onze fietsen aan vastmaakten staan er nog steeds, nu zonder fietsen.
De wandeling brengt mij eerst door de bebouwde kom en daarna door een ruim opgezet bedrijventerrein, met daartussen woningen. Bij een mooi bedrijf worden grote gesloten bakken gemaakt om achteraan een fiets te plaatsen om spullen te vervoeren. Mooi voor pakketbezorgers. Dat er hier een bedrijventerrein is is niet verwonderlijk. Ten zuiden van Heeten was er in de Romeinse tijd al een bewoning met daarbij meerdere ijzerovens. De Poelweg brengt mij eerst slingerend langs de zuidkant van het bedrijventerrein, om dan in een rechte lijn naar het zuiden te gaan. Op de hoek van slingerlijn en rechte lijn staat een boom. In de boom is een steentje geplaatst, een mooi steentje met geschilderde vogeltjes er op. Even overweeg ik om deze vogeltjes in mijn rugzak te stoppen, maar ik laat de vogeltjes toch in hun boom. Dan kan een ander er ook van genieten.

De route brengt mij meerdere aangelegde wandelpaden, elk pad heeft een eigen naam en een paal waarop de naam is gekerfd, zoals Telgenpad, Slonnikspad, Markepad, Boerspad. Door bos en open land kom ik uiteindelijk uit bij het Overijjsels Kanaal. Halverwege de negentiende eeuw is dit kanaal gegraven. De hoofdroute loopt van Twente (textielgebied bij uitstek) naar Zwolle (gelegen aan de IJssel en met een directe aansluiting op de open Zuiderzee). Maar hoe komt dit kanaal dan in de buurt van Heeten? Er is een aftakking van de hoofdlijn naar Deventer, die andere stad aan de IJssel. Deze aftakking loopt langs Heeten. Het verkeer gaat tegenwoordig meer langs het kanaal (voetpad en fietspad), dan over het kanaal. Het is een mooie tocht over het voetpad langs het kanaal. Er liggenfraaie hefbruggen over het water van het kanaal. Ter hoogte van Groot Zwaaftink buigt de route weg van het kanaal en komt eerst door een bosgebied en dan door het open land van Salland, zoals het gebied van Schoonhetensbroek.

In het buitengebied van Heeten kom ik op een hoek van twee wegen (waaronder de Veldeggeweg) een voormalig schoolgebouw tegen. Een schild op een muur draagt de tekst ’t “Scheultie”. Hier kwamen kinderen om de wijde wereld te verkennen. Ik doe die verkenning nu door mijn wandelingen. De Veldeggeweg brengt mij in de bebouwde kom. De route gaat niet via de kortste weg naar het Dorpsplein, maar brengt nog even een nieuwbouwgedeelte in beeld.
Via de Dorpsstraat kom ik terug op het plein van het dorp.
Terrassen zijn open gegaan.
Mensen koesteren zich in de zon.
Fietsers rusten uit.
Paarden zijn tot stilstand gekomen.

Dit is een afwisselende tocht met voldoende schaduw op een warme zonnige dag. Het trajekt langs het kanaal lijkt op papier eentonig, maar in werkelijkheid is het een mooi gedeelte.

Heeten – Hart van Salland – 11.5 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.