Den Velde – Lennips-pad

Den Velde? Ja, Den Velde! Het is een kleine buurtschap ten zuidoosten van Gramsbergen. We zijn hier verzeild geraakt, omdat we voor een paar dagen een buitenhuisje hebben gehuurd. Pal langs het erf van de voormalige boerderij loopt een wandelroute: het Lennips-pad. Kijk, zo’n kans laten wij ons niet ontnemen, vandaag gaan we op pad. Wandellief en haar jongste zus en ik. Drie mensen en een rollator.

De route gaat door het agrarische gebied net naast de grens met de Duitse buren. Hier was vroeger veel in handen van de heer Van Lennep. De beste man kwam uit de plaats Lennep, dat nu een deel is van Remscheid in het Ruhrgebied. Daar slaagde hij er in om veel aardse goederen te verzamelen, dat kwam ook tot uitdrukking in de gronden die hij kocht in dit gebied. Het laat al zien dat de streek waar wij door heen wandelen doortrokken is van het Saksische en het Duitse. Dat komt ook tot uidrukking op een grenssteen vlak bij de start van de route. Daar staat een regel uit een gedicht van Carl van der Linde, die te maken heeft met goed nabuurschap tussen Holland en het Graafschap Bentheim. Wel vreemd dat hier Holland wordt genoemd. Holland is voor mij Noord Holland en Zuid Holland, met wortels in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Wij beginnen niet bij het begin, maar op de plek waar vroeger katerstee Erve Het Lennep stond. ‘Katerstee’ verwijst niet naar overmatig drankgebruik door de heer Van Lennep, maar het verwijst naar ‘kot’, een benaming voor een kleine boerderij. Hier op de Rondweg zetten we onze eerste stappen en we gaan al gauw linksaf de Lambertsdijk op. Het is een lange rechte weg zoals er wel meer van zijn in deze omgeving. De dijk is genoemd naar Lammert, één van de pachters van Van Lennep. Van de dijk gaan we de Veldingerweg op, vroeger was deze weg de grens tussen Gramsbergen en Hardenberg en nog veel verder terug vormde het een grens tussen aan de ene kant de markegronden van Loozen, Den Velde en Holtheme en aan de andere kant die van Radewijk, Baalder en Hardenberg. Nu valt alles onder gemeente Hardenberg, maar de weg is gebleven. Of de oude grenslijnen nog iets te maken hebben met het bordje ‘begin strooiroute’ en het bordje ‘einde strooiroute’ op deze weg weet ik niet. Op de Veldingerweg slaan we af en gaan via een wandelbrugje door de weilanden. Hier gaat het lijken op de Klompenpaden die ik ken uit Gelderland en Utrecht.

Grenssteen

Om onze tocht op het smalle pad en het hobbelige pad te vergemakkelijken neemt de een zus de andere zus op sleeptouw en ik manoevreer de rollator over het pad. Zo gaan wij moedig voorwaarts en hebben mooie uitzichten. Even verderop zijn wij een grensgeval. De rechterkant van het pad ligt in Duitsland en de linkerzijde ligt in Nederland. Graafschap Bentheim en provincie Overijssel. Een deel van het gebied dat nu Duits is was in aloude tijden een gebied dat door de marke Den Velde gebruikt mocht worden. Daar waren de boeren van de Graafschap het niet altijd mee eens. Daarom wordt dit grote gebied ook wel het ‘Twistveld’ genoemd. Niet omdat er hier festivals gehouden werden waar de twist centraal stond, maar omdat er altijd strijd was tussen de boeren van verschillende zijden. Er staat hier een heuse grenssteen. Dit is grenssteen 120. Er is ook een heus wandelbankje. Een bijzonder wandelbankje met twee zittingen. Vanaf de ene zitting kijk je uit over Nederland, vanaf de andere zijde en zitting kijk je uit over de Graafschap en zes reeën.

Wildkijkhut

Vanaf grenssteen 120 vervolgen wij de grenswal over een smal spoor op de wal op de grens. Hier werd in smokkeltijden gepatrouilleerd. Bij grenssteen 121 (en een wildkijkhut of commiezenhut?) verlaat de route de grens die gemarkeerd wordt door de Ruwe Slinge, een beek als grensgeval. We lopen over de modderrige Poffersweg, genoemd naar de boerderij Poffershut, die wij even later in de oksel van de Poffersweg en de Rondweg zien. Op die boerderij woonde de familie Poffers. We zijn weer op de Rondweg, maar nog lang niet in buurtschap Den Velde, want eerst gaan we door buurtschap Holtheme. Af en toe een woning of boerdeij, dicht langs de weg of juist iets van de weg af.

Het Lennips-pad is een mooie korte route, die op de gratis app van Landschap Overijssel staat. De app heeft meerdere routes. Voor de wandelaars die bekend zijn met de app van Klompenpaden is het gebruik van deze app vergelijkbaar.

Gramsbergen, Den Velde – Lennips-pad – 6 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.