Klompenpad Snorrenhoefpad

Voor mij wandelen 6 mensen (vier mannen en twee vrouwen), achter mij wandelt een stel. Zo begin ik aan het Snorrehoefpad. Het is niet de eerste keer dat ik dit pad wandel, ook niet de tweede keer. Maar dat was vroeger, vele jaren her. De start van dit klompenpad is bij de imposante Sint Jozefkerk in het midden van Achterveld. Het is een imposante kerk in neo-romaanse stijl

Al snel ben ik in het buitengebied, dat gebeurt uiteraard al snel, want zo groot is de bebouwde kom van Achterveld nou ook weer niet. Toch is het kleine Achterveld twee klompenpaden rijk. Het andere pad, het Glindhorsterpad, start in De Glind. Hier op het Schoonderbekerweg komen beide paden bij elkaar. Daar waar beide routes elkaar raken bij de Modderbeek verlies ik plots al die andere wandelaars uit het oog. Zij stappen over op het andere pad. Ik ga mijn weg verder in eenzaamheid, maar daar heb ik geen probleem mee. De Schoonderbekerweg brengt mij rechtstreeks naar dat bijzondere dorp De Glind.

Van oudsher is De Glind een buurtschap in de gemeente Barneveld. Maar er is ook een ander De Glind, namelijk het jeugddorp De Glind. Door een initiatief van ds. Rudolph (1862-1914) ontstond dit jeugddorp. Deze Gereformeerde predikant was een bezig baasje. Hij hield zich bezig met de media en met de politiek. Daarnaast zette hij zich ook in voor de minderbedeelden. Tot die minderbedeelden hoorden ook verwaarloosde kinderen. Hij kocht grond in de buurt van De Glind en startte daar Jeugddorp De Glind. Er was niet alleen opvang (bijvoorbeeld op boerderijen in De Glind), maar er werd ook onderwijs gegeven aan deze kinderen. De laatste twee jaar van zijn leven was Rudolp de predikant-directeur van stichting De Glindhorst. Meer dan een decennium later werd het werk van Rudolph overgenomen door de gezamenlijke diaconieën van de Gereformeerde Kerken in Nederland en kreeg de nieuwe stichting de naam ‘Rudolphstichting. Tegenwoordig zijn hier kinderen met bijvoorbeeld een verstandelijke of een lichamelijke beperking of met gedragsproblemen. De unieke combinatie van een buurtschap en een jeugddorp is gebleven.

Ik loop door de buurtschap annex jeugddorp van jnoord naar zuid, ten zuiden van het dorp buig ik af naar het landgoed De Boom. Dit is een landgoed dat in de wijde omgeving aanwezig is.

Ik loop over bospaden en langs weilanden, af en toe passeer ik de achterzijde van een boerderij. In het bosgebied kan ik kiezen tussen de korte variant en de lange variant. Ik ga voor de lange variant en blijf zo langer in de bossen en ten zuiden van de Postweg (die van Asschat naar Lunteren gaat). Ik steek de Moorsterweg over en ga het volgende bosgebied binnen. Zo blijft het heerlijk koel onderweg.

Dan kom ik op de hoek van de Postweg en de Asschatterweg bij de hoeve Groot Zandbrink. De voorbije jaren is hier hard gewerkt om van deze hoeve een ontmoetingsplek te maken. Er is een theehuis, er worden ploegdagen en oogstdagen (op traditionele wijze ) georga-niseerd, er zijn rondleidingen en nog veel meer. Nu is het rustig. Corona slaat ook toe aan de Postweg. De route van het Klompenpad heeft hier een duidelijk aangegeven andere loop gekregen.

Van de ene attractie naar de andere attractie . Vlakbij de hoeve is een groot restaurant ‘Chardonnay‘. Vroeger zat hier ‘De Klaveet’, een uitgaanscentrum met grote feesten, met een flinke toeloop uit bijvoorbeeld Amersfoort, ook bruiloften werden er in grote getale gehouden.

Verder ga ik door het groen, ik passeer een enkele woning. Langs de kronkelende Modderbeek kom ik weer bij de Schoonderbekerweg. Daar waar de wandelaars voor het Glindhorsterpad zonder woorden afscheid van mij namen pak ik het begin van de route op en ga terug naar Achterveld en de monumentale kerk.

Het is een mooie route door het landelijke gebied van Achterveld en De Glind.

Klompenpad Snorrenhoefpad – 10 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.