NS-wandeling Cuijk naar Nijmegen

P1110729Al snel ben ik in Romeinse sferen. De oude kolonisator is nadrukkelijk aanwezig in dit stadje aan de oever van de Maas. In oude tijden hebben Romeinen zich hier gevestigd en zorgden voor een brug over de Maas. Via allerlei borden en routes en panelen word ik als argeloze voetganger gewezen op het roemrijke verleden van Cuijk. De oude romeinse brug is ten onder gegaan, maar nu vaart een pont heen en weer tussen Cuijk en Middelaar. ‘Middelaar’ zou al een mooie naam zijn voor een pont, maar hier wijst het op een dorp aan gene zijde van de Maas. Voor dertig centen ga ik naar die overzijde waar ik op pad ga naar Mook. Zo ben ik niet alleen de Maas overgestoken, maar ook de grens tussen Noord Brabant en Limburg.P1110734

Langs de rand van Mook ga ik naar de naastgelegen heide, de zogenaamde Mookerheide. Dit is een heide die geschiedenis ademt, zelfs op het tijdstip dat ik mijn eerste stappen op deze heide zet. Op 14 april 1574 vond hier een belangrijke veldslag plaats in het kader van de 80-jarige oorlog. Aan de ene kant stond op de heide een Spaans leger, onder de twee-koppige leiding van d’Avila en de Mendoza, aan de andere kant stonden twee broers van Willem van Oranje, namelijk Lodewijk en Hendrik. Zij hadden beiden de leiding over een huurlingenleger, dat groter was dan dat van de Spanjolen. Echter de Spanjolen wonnen en de beide Oranje’s verloren hun leven. In die goede oude tijd was de heide wel iets groter dan nu, de hei begon al aan de zuidkant van Nijmegen.    

P1110758

Vanaf de Mookerheide leidt het pad (mede via de fraaie Apostelweg) over zeer veel andere mooie gebieden en gebiedjes. Door het Zevendal, rondom de Sint Jansberg via de Plasmolen, de grens tussen Limburg en Gelderland over en dan naar Groesbeek. Voor de mensen die deze NS-wandeling in twee dagen willen lopen is hier de eerste etappe afgelopen. Ik ga moedig verder. Inmiddels ben ik Romeinen en Spanjolen tegengekomen. Nu komen daar de Gealliëerden bij die in de Tweede Wereldoorlog vochten tegen de Duitse bezettingsmacht. En uiteraard een speciale Airbornepad wandeling die in Lommel begint en eindigt in Arnhem. Aan de noordkant van Groesbeek ga ik verder door de landerijen, over smalle paadjes, tussen weilanden en langs Fries stamboekvee en op zichtafstand een Canadian War Cemetery. Het is een prachtig gebied om te wandelen. Ik ben niet de enige die daar zo over denkt. Veel mensen, jong en oud, wandelen hier. Opvallend veel jonge vrouwen die alleen of met z’n tweeën op pad zijn, al dan niet wapperend met het routeboekje van het PieterpadP1110770

Bij het naderen van een pannenkoekenrestaurant aan de voet van de Duivelsberg neemt de wandelende bevolking verder toe. Veel wandelaars zijn blijkbaar met de auto hier naar toe gekomen, want de bermen zijn bezaaid met vierwielers. De omgeving kent vele hoogtepunten en dieptepunten, wat voor de wandelaar flinke klimmen en scherpe afdalingen oplevert. 

De route gaat verder door het mooie bosgebied tussen Berg en Dal en aan de andere kant Beek. In het Filosofendal zit een kind op de grond. Zijn beide ouders proberen hem in beweging te krijgen. Zij hebben geen van beiden door dat dit kind zich in een filosofische fase bevindt, waarin het op zoek is naar zichzelf. Daar kan het kind geen dwingend roepende ouders bij gebruiken.

Bij Ubbergen kom ik heel dicht bij de Provincialeweg N325. En van daaruit gaat het weer omhoog. Op weg naar Nijmegen. Wanneer ik op hoogte ben in Nijmegen heb ik prachtige vergezichten, niet alleen over de Ooypolder, maar ook al naar het noorden. Wanneer ik aankom aan de voet van de bekende Waalbrug steek ik over naar het Romeinse verleden van Nijmegen via het Hunnerpark en het Valkhofpark. De weg daalt verder en ik kom bij de Waalkade. Dan gaat het weer stadswaarts en via de monumentale Stevenskerk ga ik al wzwervend verder, door het Kronenburgerpark en naar het station.

P1110788

Deze NS-wandeling is een pracht wandeling, zelfs met de vele wandelaars op het Pieterpad en het Grote Rivierenpad en allerlei andere paden in deze buurt. Een wandeling met veel natuur, heuvels, paadjes, bos en hei en weilanden en bovendien veel Europese geschiedenis. Ik kan deze route aanraden.

NS-wandeling – Cuijk naar Nijmegen – 32 kilometer

Advertentie