Utrecht, Vechtpad

P1160117

Aan de rand van de Utrechtse Weerdbrug overdenk ik mijn volgende wandeling. Achter mij ligt het kleine Nijntjepleintje. Het is warm en ik heb net mijn armen en benen ingesmeerd met een vette zalf. Zo moet ik heen naar en terug van Oud Zuilen kunnen komen. Wanneer ik de route bekijk vermoed ik dat ik delen van het Utrechtpad zal herkennen.  Eerst maar eens in de benen en op pad gaan.

De route voert mij over de Gruttersdijk, waar ik zicht heb op een fraaie molen, midden in de stad. Het is de stellingmolen Rijn en Zon, die in 1913 werd gebouwd. Momenteel is de gemeente Utrecht eigenaar van deze nog werkende molen. Via de Keizersgracht kom ik dichter in de buurt van de Vecht, de rivier die ik zal vergezellen op zijn weg door het landschap. Bij de Gasthuismolenbrug waar treinen over gaan, steek ik de Vecht over.

P1160126

Ter hoogte van de Geuzenwijk komt er meer groen langs de oever. Aan de overzijde van de Vecht liggen woonboten, een bekend verschijnsel in de vaarwegen in en rondom Utrecht. Een vrouw met hoed dobbert in een opblaasbootje op het water en controleert haar mobieltje.

Vlak voor de Parel van Zuilen staat een hek mij in de weg en buig ik af naar de doorgaande weg. Even later kan ik weer aanhaken op de route om vervolgens Park Vechtoever in te gaan. Hier heb ik al zicht op het voormalige hervormde kerkgebouw van Oud Zuilen (zie boven). 

P1160139

Via de Plompbrug steek ik over naar de andere oever en nu ben ik in Oud Zuilen, dat dapper standhoudt tegen het oprukkende zuiden. Het pad naar het noorden langs de oever volg ik niet want buurtbewoners vragen wandelaars nadrukkelijk om dit smalle pad niet te volgen vanwege de anderhalvemetermaatregel. Wanneer ik de bebouwing uit ben en op de Oostwaard aangekomen ben loop ik weer langs de oever, maar niet voor lang, want de route gaat landinwaarts om bij twee mooie molens uit te komen. Het zijn de grotere molen Westbroek en de kleinere molen Buitenweg. Voorbij de molens ga ik langs de oude begraafplaats naar Slot Zuylen, waar ooit Belle tijd had om te wonen en te schrijven en zich bezig te houden met geleerde zaken. 

P1160148

Het is nu rustig bij het Slot. Toen Wandellief en ik het Utrechtpad wandelden zijn we op het erf geweest en hebben daar rondgelopen en binnen (nee, niet in het Slot zelf, maar in het Koetshuis) iets genuttigd. Nu ga ik verder, door het dorp en langs de oever en dan weer landinwaarts. In het groen ten zuiden van het kasteel neem ik pauze. Ik zit in de schaduw en heb zicht op de ooievaarsvoerplaats. Er is nu geen ooievaar te zien. Toen ik aan de andere oever van de Vecht liep zag ik wel vele ooievaars en stilstaande fietsers. De vogels hebben mijn komst niet afgewacht. Het pad waaraan ik zit is zichtbaar geliefd bij wandelaars en hardlopers. 

P1160156

Wanneer ik mijn weg vervolg kom ik langs een atletiekbaan, waarlangs een jongeman zich gereedmaakt om met zijn handboog te oefenen, schiet-schijven staan in gelid opgesteld. De Franciscusdreef (waarschijnlijk niet genoemd naar de huidige paus) steek ik over en dan kom ik in in de streek van het Fort aan de Klop, waar van alles is te doen, maar dan dien je wel eerst alle regels te lezen en op te volgen. Door een brede groenstrook (met veel honden) kom ik uit bij het Zandpad, het pad (zonder zandpadgarantie) waar vroeger de prostitutieboten afgemeerd lagen en rijen auto’s af en aan reden. Nu zijn er veel fietsers en een enkele wandelaar. 

Ik passeer een waterzuiveringsinstallatie, maar wat ik op dat moment volledig mis is de Israëlitische Begraafplaats die bijna omsingeld is door het zuivere water. Wanneer ik bij de Gasthuismolenbrug ben mag ik weer oversteken. Over de Lagenoord en de Hogenoord wandel ik naar het centrum. het is een traject waarop qua bebouwing jong en oud elkaar afwisselen. Tegenover het geboortehuis van Rijk de Gooyer (Bemuurde  Weerd Westzijde 1) steek ik de Vecht maar weer ens over en ga rechtsaf en kom uit bij de Weerdbrug, vlakbij het Nijntjepleintje rust ik uit van een warme wandeling, langs oud en nieuw en water dat stroomt. 

Utrecht, Vechtpad – 14 kilometer

 

Uit: Anton Rosmüller en Kees Volkers – Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht (klik op de titel voor meer info en bestelling) – Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

Wandelen buiten de binnenstad van Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.