Grote Rivierenpad (08), Leerdam naar Tiel

P1150165

Even voor half acht stopt de bus bij het station Leerdam. Alles ademt rust en duisternis. Door de stille straten van de glasstad ga ik naar de haven aan de Linge. Deze hele wandeling staat in het teken van de langste geheel Nederlandse rivier. Meerdere malen hebben Wandellief en ik de Lingeroute gefietst. Het is iedere keer een prachtige tocht geweest. Vandaag ga ik wandelend op pad en zal ik door plaatsen, bekend van de fietstocht, komen. Bij de jachthaven steek ik de rivier over en de eerste scholieren van de dag komen mij tegemoet fietsen. Aan de overkant ligt Asperen, waar ik de Oude Zuiderlingedijk opga. Eerst is er asfalt zodat de huizen op de dijk op fatsoenlijke manier te bereiken zijn. Dan komt de grasdijk, deze is niet ontkomen aan de regen, wat een modderdijk oplevert. Soms maak ik meer schaatsbewegingen dan wandelbewegingen. 

Het pad door Asperen volgt de rivier, via een brug kom ik langs fort Asperen, waar het nu heel stil is. Op een zomerse dag is het hier druk met wandelaars en fietsers. Door naar het volgende dorpje. Dat is Acquoy, bekend om zijn scheve toren. Aan de voet van de kerktoren ligt begraven mevrouw Pisa, predikantsweduwe. Ik passeer een Bed & Breakfast, waar Fietslief en ik ooit een nachtje doorbrachten tijdens een fietstocht. Nevels hangen boven de rivier en het riet. Het is een prachtig gezicht. 

Na Acquoy, dat aan een arm van de Linge ligt, volgt een route door een prachtig natuurgebied, waar nog een auto van Staatsbosbeheer rijdt. Veel ruimte is er niet voor deze auto. Ik kom uit aan de zuidkant van Rhenoy, steek een brug over en nu heb ik de Linge aan mijn linkerhand. Mijn eerste pauze heb ik aan de Molendijk, waar ik op een dijkdoorgang zit in het zonnetje. De volgende plaats die ik tegenkom is Rumpt, hier gaat de route even van de dijk af en brengt mij door het dorp. Voorbij het dorp steek ik de Blauwe Huisbrug over en kom ik in Beesd, waar ik nog net het bordje ‘Dr. A. Kuyperweg’ kan zien. De jonge predikant Abraham Kuyper begon hier in zijn eerste gemeente. De route voert door het oude gedeelte van Beesd, langs kerken en horeca, en dan gaat het pad onder de A2 door. Hier kom ik in de wereld van het oude landgoed Mariënwaerdt, waar de baron nog de scepter zwaait. De wandelroute volgt hier niet de route van de fietsroute, maar gaat over de Groenedijk zo dicht mogelijk langs de Linge. Hier is zelfs nog een voetpontje om Enspijk te bereiken. Aan het einde van het bosgedeelte kom ik op de beroemde Appeldijk. Wanneer de fruitbomen langs weerszijden in bloei staan is het zeer druk met fietsers en wandelaars op de dijk. Nu is er bijna niemand.

Tricht is een boomgaardoord. Ik kom het dorp binnen over de Lingedijk.  Bij de overgang van het spoor wordt druk gewerkt. P1150213

Even voorbij Tricht begint het. Dit plaatje laat er iets van zien. Ik kom, net als bij Asperen, over modderpaden. Het grote verschil met Asperen is dat hier ook een kudde koeien heeft gelopen. Het begint bij een stukje langs de Hooglandsche Wetering. Het gaat verder aan de overzijde van de N833, waar de Wetering gewoon doorgaat. De koeien zijn op één of andere wijze ook door gegaan. Het tempo dat ik tot nu toe had aangehouden, gaat drastisch en drassig omlaag. De Wetering verlaat ik bij de Hennisweg. Op deze weg heb ik even rust, maar dat gaat in de buurt van Wilgje Buitensport snel voorbij en ga ik weer aan het glibberen en het zoeken van standvastige graspollen. Zelfs bij het ronden van de katholieke Begraafplaats van Buren moet ik letten op elke stap. 

P1150222

Via het Plantsoen, niet zo glibberig, kom ik aan de rand van dit historische stadje. Hier staan twee bushaltes, aan elke kant van de weg één. De bus, die eenmaal per uur gaat, is net weg. Nu kan ik besluiten om te wachten, of ik kan besluiten om verder te lopen naar Flipje, ongeveer 10 kilometer. Ik heb er al 30 kilometer opzitten. Ik volg de mooie route door het stadje, dat mede bekend is geworden door de schaatsende W.A. van Buren, die de Elfstedentocht uitschaatste. Er zijn hier veel banden met het Oranjehuis. Op de Weeshuiswal neem ik een lunchbankje in bezit onder het toeziend oog van het Marechausseemuseum. De zon schijnt nog steeds en ik besluit om mijn jas in mijn rugjas te stoppen, voor het resterende deel van mijn tocht. P1150235

Via de nieuwbouw van Buren ga ik verder, van boomgaard naar boomgaard. Bij Erichem kom ik weer op smalle paden, maar hier is de modder overzichtelijk verspreid. Via De Beemd kom ik terecht op één van de lange lanen naar kasteel Soelen, bij het dorp Zoelen. Bij het verlaten van Zoelen steek ik nog een keer de Linge over, terwijl ik zicht heb op molen De Korenbloem. De Betuwelijn en de A15 steek ik over en dan ben ik in Tiel. Via een grindpad langs de Doode Linge kom ik uiteindelijk uit bij de spoorlijn die ik volg naar het station. Daar wacht de trein naar Utrecht nog op mij, die vertrekt wanneer ik net zit. 

Grote Rivierenpad – Leerdam naar Tiel – 42 kilometer

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.