Romeinse Limespad IV, Harmelen naar Bunnik

Daar sta ik dan bij de bushalte waar de bus zal komen die mij van CS Utrecht naar een bushalte te Harmelen zal brengen. En niet alleen ik hoop met die bus te gaan, ook een zoon van wandellief en mij heeft zich aangemeld voor deze busrit, maar hij is er nog niet. Dan, een telefoontje van hem. Hij is al op CS, nu nog op zoek naar de juiste bushalte. Hij is net op tijd. De bus brengt ons naar de bushalte Huis Gaza.   

P1130390

We gaan de grens van het oude Romeinse Rijk volgen, een rijk dat al multiculti was voordat dit woord in onze tijd werd gebruikt. Daarvoor gaan we eerst verder langs de Oude Rijn die inmiddels een andere naam heeft gekregen (waarom een rivier niet één naam kan hebben, maar vele namen draagt is mij niet duidelijk). Aan het begin van de nieuwe woningen van De Meern maken we een kleine omleiding en gaan het water verlaten om even langs de contouren van een oude Romeine herinnering te lopen. We zullen het vaker op onze wandelingen tegenkomen: de contouren van een Romeinse aanwezigheid, achtergelaten op de grond, een bordje erbij, een korte verklaring en dan gaan we verder. P1130407

De grootste herinnering komen we tegen op De Hoge Woerd, hier is van alles uit de kast getrokken om het verleden te doen laten herleven. Het oude castellum is is niet maar zichtbaar op de grond, maar er is zelfs een muur opgetrokken, poorten zijn geplaatst, kantelen zijn zichtbaar. We lopen door een poort naar binnen en komen op een grote binnenplaats. Daar is veel gras en een podium en een grand café. De Romeinen weten dat het plebs behoefte heeft aan brood en spelen. Vroeger was hier een cohors (480 man) gelegerd. Nu is het veel rustiger.  P1130417

Een museum treffen wij ook aan en wij lopen naar binnen. Daar is op fraaie wijze tentoongesteld  het schip ‘De Meern 1’, één van de Romeinse schepen die hier in de buurt zijn gevonden. De opstelling van dit schip geeft een spiegelend effect. Mooi om zo dicht bij het verleden te staan. 

We verlaten het castellum via een andere poort en wandelen over een laan omzoomd door fruitbomen. Om te zorgen dat er geen fruit gejat wordt staat er aan het einde van de laan een wachttoren, helaas is er geen Romein te bekennen en hebben fruitvliegjes en fruitdiefjes vrij spel. 

Over de oude Groenedijk, niet zo oud als de Limes vermoed ik, gaan we naar de oude stad Traiectum. Voordat we daar aankomen is er genoeg te zien aan woningbouw, waar zoonlief mij op wijst, die stijl die opbouw, die vreemde plaatsing, die ongepaste stijl enzovoorts. Wij nemen een pauze bij drie heuvels in Park De Hoge Weide. Daarna steken we de Via Major 2 over, dat klinkt roekelozer dan het is, want hier lopen we over de tunnelbak heen. Met brede penseelstreken schetst zoonlief informatie over de plannen die er zijn voor dit gebied, over de asfaltcentrale die weg zou moeten, over de huizenbouw die zal komen. 

Met een korte sprint trekken we het Amsterdam-Rijnkanaal over via de Dafne Schippersbrug. Aan de overkant nemen we afscheid van elkaar, hij gaat naar een volgende afspraak toe, ik wandel verder. Het was goed om samen op te lopen. Ik volg het kanaal in zuidelijke richting, buig mee met de Richard Wagnerlaan (een smal pad, langs o.a. het hoofdkantoor van de PKN en woonboten). Van andere zoonlief krijg ik nu het verzoek om te laten zien waar ik ben en hij kan mijn locatie regelmatig volgen via de gezinsapp. Richard Wagner brengt mij (lang voordat de Götterdämmerung zou kunnen aanbreken) in Park Oog in Al. Via twee bruggen bij het Merwedekanaal en de Munt kom ik in Lombok en over het terrein van de molen De Ster.  Het Westplein vereist enige oversteekvaardigheden, maar ik kom veilig aan bij het Beatrixtheater en de RABO. Daar steek in de spoor over via de brug en kom ik uiteindelijk aan in het oude centrum van Traiectum. Op een werf langs de Oude Gracht ga ik op een rand van een perkje rond een boom zitten. Ik profiteer van de schaduw en heb eersterangszicht op het water.   P1130449

Via het volle Ledig Erf en de Vaartsche Rijn ga ik naar het zuiden. Hoe verder ik deze Rijn langs loopdes te rustiger het wordt. Ik verlaat de Vaartsche Rijn en via de rand van Lunetten kom ik bij de Via Major 12. Gelukkig is hier de Koppelbrug. Nu ik al een paar kilometers in de benen en de rest van mijn lichaam heb merk ik dat mijn hoogtevrees opspeelt. Rustig ademhalen en geconcentreerd doorlopen op het midden van de brug, de fietsers en wandelaars dartelen wel om mij heen. Aan de overzijde van de Via Major 12 wijst de route naar links, maar grote hekken staan dwars op de weg. Een gesloten cohort zou hier gewoon doorlopen en het hek verpletteren. Ik kies de veilige weg en loop rechtsaf om de Plas Laagraven heen en kan de route vervolgen.     P1130459

In de warmte van de dag kom ik aan bij Castellum Fectio. In het landschap zijn de contouren van de omvang van dit oudste en grootste castellum van de lage landen aangegeven. Binnen die contouren zijn enkele gebouwen aangegeven, zo ontdek ik de kantoren (tabularia) van dit castellum. 

Vlakbij is Fort Vechten, uit een geheel andere periode van onze vaderlandse geschiedenis (Nieuwe Hollandse Waterlinie). Het eerste wat ik hier doe is mijn watervoorraad op peil brengen. Door het raam bij de kraan zie ik een bruidspaar een goede houding vinden voor een geslaagde foto. Een gaste begeeft zich naar het toiletgebouw. Op het terrein van het fort zijn her en der groepjes mensen bezig, bedrijfsuitjes en trainingen (zelfs met pijl en boog) zijn hier mogelijk.

Ik ga verder, alsmaar verder, terwijl ik de grenzen van mijn uithoudingsvermogen in deze hitte zoek. Weer tref ik de Via Major 12, nu kan ik er onderdoor, op het nabij gelegen Bunkerpad kan ik even in de schaduw rusten, het is stil en rustig. Er waait zelfs geen geluid over vanuit Fort Rijnauwen. Vanaf hier tot aan Bunnik is het bekend terrein. Hier liepen wandellief en ik op het Utrechtpad. Het is een mooi traject langs de Kromme Rijn. Op het wandelpad is niet veel volk, beduidend minder dan het volk in en op het water.   

Op het station van Bunnik stop ik de wandeling in het Roomse (pardon), Romeinse verleden, van castellum naar castellum. 

Romeinse Limespad IV – Harmelen naar Bunnik – 36 kilometer

 

 

Fout
Deze video bestaat niet

2 gedachten over “Romeinse Limespad IV, Harmelen naar Bunnik

    1. Dank voor jouw reactie, Dick. Morgen ga ik een kort Klompenpad wandelen. Ik wandel niet iedere week een dergelijke afstand. Soms vind ik het mooi om mijn grens een beetje op te zoeken.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.