Evangelische kuieringen

Hoe kan een mens evangelisch kuieren?

Bij calvinistisch kuieren kan ik mij nog iets voorstellen. Rustig en sober kuieren met de zekerheid dat je op je bestemming aankomt.

Dat evangelisch kuieren houdt mij bezig. Is het een oude voorfase van ‘nordic wandelen’, waarbij de armen en handen nog hoger omhoog gaan en zich uitstrekken naar het hemelsblauw? Is het een huppelend vorm van voortbewegen? Is de evangelische kuieraar voortdurend bezig met de vraag of hij/zij zich nog wel bevindt in het plan van de routemaker?

Gisteren trof ik dit boekje aan bij de post. Een oude kameraad en oud-huisgenoot en boekliefhebber had het opgestuurd omdat hij weet dat ik wandelen met allerlei andere zaken kan verbinden. Zowel met evangelische als met calvinistische zaken.

In dit mooi uitgegeven boekje staan vier wandelingen door Amsterdam. Het zijn vier lijnwandelingen. De wandelaar gaat van A naar B. De wandelaar loopt geen rondjes, circles of life, waarbij je aan het einde weer aan het begin staat en zo verder. Hier gaan we van A naar B, of om het calvinistisch te zeggen: we lopen van schepping naar voleinding. 

De wandelingen voeren de aandachtige wandelaar door calvinistisch Amsterdam, of wat daar nog van over is. We lopen langs kerken, en voormalige kerken (bijvoorbeeld Paradiso), langs huizen van bekende en minder bekende predikanten, naar de Vrije Universiteit, het geesteskind van theoloog/politicus/uitgever/schrijver Abraham Kuijper, het Begijnhof komen we tegen en de Noorderkerk. En Zo Voorts. Het zijn wandelingen om met aandacht te wandelen en de geschiedenis op je te laten inwerken.   

Tijdens het bladeren door dit boekje vroeg ik mij af: zou er een boekje zijn van Gomariaans en Arminiaans kuieren in Dordrecht? De boekenvos woont in Dordrecht, maar niet alleen dat. In de jaren 1618 – 1619 werd de Synode van Dordrecht gehouden, een beroemde internationale vergadering van kerkelijke afgevaardigden. Hier werd besloten  tot een nieuwe vertaling van de bijbel, De StatenVertaling. Verder was er het conflict tussen de leer van Gomarus en de leer van Arminius (die toen al was overleden). Dit conflict leidde tot het opstellen van de Dordtse Leerregels, een belijdenis die nog steeds functioneert en niet alleen in Nederland. 

Wandelingen langs oude kerkgebouwen, plaatsen waar de afgevaardigden verbleven, de eetgelegenheden uit die tijd, een oude drukkerij. En Zo Voorts.  

Er valt nog genoeg te wandelen. 

Evangelische kuieringen

Ger van Klinken en Henk Reitsma (met medewerking van Maarten Aalders, Wim Berkelaar , Ben de Boer en Rinse Reeling Brouwer) – Evangelische kuieringen. Wandelgids voor calvinistisch Amsterdam 1600 – 2000, Zoetermeer 2009  

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.