Klompenpad Vreepad

Bij het station van Wezep hebben Klompenpadders een groot bord en een klein bord neergezet. Op het grote bord staan gegevens over het Wiseperpad. Op het kleine bord staan gegevens over het Vreepad. Hier begint de aanlooproute van het Vreepad. Eerst kom ik nog enkele bekende punten van het Wisperpad tegen en dan word ik losgelaten en gaat de route op eigen benen verder. In de bossen bij Oldebroek en de A28 kom ik de hoofdroute tegen. Dan heb ik al 5 kilometer en een klein uur gewandeld. P1120959

De aanlooproute is op veel plaatsen een innige relatie aangegaan met het Westerborkpad. Zo komen wij met z’n allen aan in ’t Loo, niet te verwarren met Het Loo. Deze bosplaats heeft een invasie ondergaan van het vakantiepark Landal. De route gaat zelfs door het park heen. Nu ben ik op mijn wandelingen vaker door ’t Loo gekomen, maar nog nooit door het park. Links en rechts zitten mensen in hun huisje aan een gedekte tafel. Het is de vroege lunchtafel of de late ontbijttafel. Mensen! Ga naar buiten! Neem je kinderen mee. Laat ze avonturen beleven in de bossen. Spoorzoeken. Verstoppertje. Hang niet in je huis tussen vier muren. Een paar dapperen gaan met handdoek en al naar het overdekte zwembad. Grootouders slenteren met kleinkinderen doelloos rond in de buurt van de huisjes. Een klein en open hek naast een groot en gesloten hek geeft mij de gelegenheid om dit park te verlaten. De route brengt mij naar de fantasietuin die altijd de moeite waard is, maar nu doe ik slechts een paar stappen naar binnen en neem een foto en ga verder op pad. Bij andere wandelingen ben ik hier langer binnen geweest. P1120965

Na een klein traject asfalt ga ik weer het bos in en dan kom ik bij een oorverdovend stil sportcomplex. Tijdens het recente Paasweekend moet het zeer lawaaierig zijn geweest. Zelfs op Stille Zaterdag. Hier is het circuit van Oldebroek. Hier kunnen mensen op opgevoerde brommers, motoren-met-zijspan, met auto’s hun hart ophalen en de prijzen evenzeer. Verkeersborden die alles rond het circuit in goede banen leiden staan bij elkaar opgesteld en wachten op de volgende race. Zelfs staan er borden met daarop ‘Kerkdienst’, en daarnaast het bord met de tekst ‘Geen Publiek’.

Het circuit brengt mij naar de Vreeweg en hier geeft de klompenpaden App uitsluitsel over de betekenis van Vree. Daar lees ik: “De naam vree betekent scheiding. De Vree vormde dus de scheiding tussen bouwland en zandgrond. Het dal er vlak achter kreeg de naam ‘Achter de Vree”. Zo gesticht kan ik verder wandelen en loop over de Vreeweg en duik even later de bossen weer in. Deze bossen horen bij Landgoed Vierschoten en door de bossen kom ik bij het buurtschap Mullegen. Er is een goede kans dat in de Romeinse tijd hier al mensen woonden. De mensen die ik nu tegenkom zijn van jongere datum. P1120977Via het lange Hullenpad kom ik aan bij het startpunt van het Vreepad. Het startpunt is de museumboerderij De Bovenstreek. Momenteel is er een tentoonstelling van werk van Rien Poortvliet. Een boer staat op een sokkel en kijkt in de richting van de ruime parkeerplaats die enkel bestemd is voor bezoekers van het museum.
Ik sla rechts af en ga de Bovenstraatweg in. Aan de rechterkant zie ik een restant van landgoed Ekelenburg. Daarachter ligt een begraafplaats, in alle rust. Via het smalle Bovenpad (waar ik nog twee fietsende dames tegenkom). Aan het einde van het brede Bovenpad stuit ik op het Kroonluchteratelier van Gerrit en Anneke. Een immense verzameling van kroonluchters (en aanverwante zaken) is hier bijeen gebracht. Op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag bent u van harte welkom. Voor het verdere van de wandeling doe ik het zonder kroonluchter. Vlakbij het atelier liggen enkele prachtige oude boerderijen: drie nationale monumenten. P1120982

De route voert mij langs een verborgen huisje, door de polder Oldebroek en naar het landhuis Oldhorst (gebouwd in 1751), buren van landgoed Vollenhof (vanaf 1710). Deze beide landgoederen waren smal en zeer lang, ongeveer twee kilometer. Hier loop ik met mijn capuchon op, een lichte regen is begonnen, maar zet niet door met grote hoeveelheden. Ik loop nog even door het terrein van de landgoederen tot ik bij de Bovenheigraaf ben, hier lag vroeger de zuidelijke grens van de landgoederen. P1120993Na een klein bedrijventerrein kom ik weer in de bossen en op het terrein van het Buitencentrum. Het is er nu stil, zelfs in de vakantieperiode. Een wand met vogelkastjes staat langs de weg, een ander bord laat zien welke vogel welk kastje kiest.
Nog even en ik ben aan het begin van de uitlooproute. Zal ik dezelfde route naar Wezep lopen of zal ik her en der iets anders lopen? Uiteindelijk loop ik dezelfde route weer terug. Ik bekijk de omgeving van een andere kant. Het geruis van de snelweg A28 is hetzelfde gebleven. Hoe meer electrische auto’s er straks zullen zijn hoe minder lawaai er zal zijn op en langs de snelweg.
Dit klompenpad is een mooie tocht, door bossen, open gebieden, over de Vree, door kleine buurtschappen.
Klompenpad Vreepad – 28 kilometer (inclusief aanlooproute en uitlooproute)

Advertentie

2 gedachten over “Klompenpad Vreepad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.