Utrecht – Wandelen binnen de Singels 4

P1110931

Op deze koude zaterdag lopen we het vernieuwde Hoog Catharijne uit en zijn meteen op de route van onze vierde wandeling binnen de singels van Utrecht. Deze wandeling staat in het teken van hofjes en steegjes, maar onderweg zullen we ook veel ander moois ontmoeten. Aan de overzijde van de nog droge Catharijnesingel staat het imposante gebouw van de SHV (Steenkolen Handels Vereniging). Dit bedrijf is in handen van de familie Fentener van Vlissingen. In de jaren 1959-1961 is dit gebouw voltooid. P1110957

Via de Mariahoek met mooie restanten van oude imposante gebouwen van Roomskatholieke oorsprong, het Sint Eloyen Gasthuis (met rustgevende geraniums, of zijn het gerania?), een vleugje Jugendstil bij café De Witte Ballons aan de Lijnmarkt, een gesprek in een winkeltje aan een werf bij de Oude Gracht over cultuur, over witte en zwarte pieten, over invloeden en veranderingen. Met enige hulp van De Vlijt komen we bij het stiltegebied rond de Zwaansteeg. Bij een laag wit hekje staat een beeldje van een pelgrim dat in 2002 is geplaatst. Het bronzen beeldje is gemaakt door Amiran Djanashvili en is een verwijzing naar het nabijgelegen Sint Jakobs Gasthuis uit oude tijden. Hier overnachtten pelgrims die op weg waren naar het Iberische Santiago de Compostella, waar de apostel Jakobus zou zijn begraven. Deze pelgrimage is bezig met een sterke opleving. Achter het hekje treffen wij een man en een vrouw die hier wonen in een oude, maar vanwege een brand, herbouwde woning. Zij vertellen ons enthousiast over deze bijzondere plek waar zij sinds kort wonen.

P1110982

We dwalen via de route verder, langs de Geertekerk, door zeven steegjes, door het Pelmolenplatsoen en dan gaan we buiten de singels. Een klein gebied rond het oudste kanaal van Nederland is een logische uitbreiding van de horeca en de winkeltjes van het zuidelijke singelgebied. Op de voetgangersbrug over de Vaartse Rijn (en bij het spoorstation) hebben we mooi zicht over het water en het singelgebied dat aan de einder zich ophoudt. P1120010

Bij de Tolsteegbarrière komen we terug binnen de Singels. Om dit heuglijke feit te vieren nemen we plaats aan een raam bij eetcafé De Poort. Binnen is het druk en warm. De chocolademelk en koffie is ook warm, evenals de bijpassende bordbedekking. Dit alles doet een wandelaar goed.
De Poort geeft toegang tot de Oudegracht waar we woonhuizen van beroemdheden aantreffen. De bekende schrijfster Ina Boudier Bakker heeft hier gewoond van 1928 – 1966. In een ander huis woonden Pyke Koch, Jan Engelman, Martinus Nijhoff en anderen. Nijhoff schreef hier zijn bekende gedicht ‘Awater‘. Na deze literaire hoogtepunten passeren we ook de plek van het geboortehuis van de enige Nederlandse paus Adrianus VI, die in 1522 paus werd en het jaar daarop overleed. Hij kwam overigens niet ter wereld als paus, maar als Adriaan Florisz Boeyens (1459). Van Adrianus naar Karel de Grote is een kleine stap. De grote Europese heerser had Adrianus als stadhouder werkzaam in Spanje, een uitvloeisel van een goede band die al was gesmeed toen Adrianus een van de leermeesters van de jonge Karel was. Maar ook Utrecht bindt deze twee grootheden samen, want Keizer Karel logeerde in 1546/1547 in het zogenaamde Duitse Huis. Dit hele complex van het Duitse Huis en alles wat er bij hoort is een oase in de drukte van de stad.P1120019

Op weg naar het beginpunt van de route passeren we de enige Kathedraal die Utrecht rijk is. Niet alleen passeren wij dit gebouw, maar de deur staat open voor ons en we lopen naar binnen en rond in deze gewijde ruimte. Deze Gertrudis kathedraal is van de Oud-Katholieke Kerk.
Aan de overzijde van de droge singel ligt het Moreelsepark waar het Nederlandse gedoogbeleid en het Nederlandse spoor beiden een nadrukkelijk stempel achterlaten, niet in het minst door de zogenaamde Inktpot, waar nu ProRail huist.
Wanneer we de niet zo gewijde mammonruimte van Hoog Catharijne binnengaan hebben we een prachtige wandeling achter de rug. Iedere wandeling uit deze serie binnen de singels is als een ontdekkingtstocht door heden en verleden.


Kees Volkers – Wandelen binnen de singels van Utrecht – uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig – 2015 (tweede druk)
Wandeling 4 – Steegjes en Hofjes – 5.5 kilometer
Voor bestelling van deze gids, klik op Gegarandeerd Onregelmatig.

Afbeeldingsresultaat voor wandelen binnen de singels van Utrecht

Advertentie