Utrecht – Wandelen binnen de Singels 3

P1110876
We beginnen onze derde wandeling binnen de singels van de stad Utrecht bij de Winkel van Singel. De naam doet mij telkens denken aan de winkel van Malle Pietje, de boezemvriend van Swiebertje. Beiden zijn niet meer onder ons (in welke gestalte dan ook), maar de herinnering is gebleven. Oorspronkelijk was dit gebouw uit 1839 het eerste warenhuis van Nederland. Nu is het al meer dan 20 jaar een Grand Café, een groots café. In de bocht van de Oudegracht wandelen we tussen het vele publiek naar de Drakenburgstraat. Op de hoek staat het gelijknamige pand Drakenburg. Dit fraai opgeknapte pand is het oudste stadskasteel van Utrecht.

P1110882
Via de/het Neude en langs de beruchte Neudeflat en het beroemde oude postkantoor (nu bezig met een grand metamorphose) komen we via de Predikherenstraat (de predikheren of ook wel Jacobijnen genoemd waren Dominicanen die veel aandacht aan de prediking van het evangelie besteedden. Er stond hier in de buurt een klooster waar deze mannen hun domicilie hadden) uit bij de kop van de Breedstraat. Kraam na kraam met lapjes en stofjes. Wandellief was hier onlangs met jongste zoon om een nieuwe bekleding voor twee oude stoelen uit te zoeken en aan te schaffen.
P1110887
Voorbij de lapjesmarkt wordt het rustiger in het straatbeeld. Hier geen kopers of toeristen, slechts mensen die hier thuis zijn. Langs de Asch van Wijkkade heeft de bekende Zocher zich kunnen uitleven in panden om in te wonen en om in te werken. Het witte lint aan panden zou een aanzicht voor de stad zijn, in oude tijden. Op de kopse kant van één van die panden (bij de 1e Achterstraat) treffen wij een fraai portret aan van H.M. de Geer. De oorspronkelijke versie is van Pyke Koch, maar deze versie mag er ook wezen.

P1110894
Via de Plompetorengracht komen we aan bij de Drift. Deze straat wordt niet bevolkt door toeristen of Utrechters, maar door nieuwsgierige aanstaande studenten en hun oudere begeleiders in de vorm van ouders. Er is een Open Dag van de Universiteit Utrecht (oftewel Utrecht University) en velen zijn er op afgekomen. Studenten staan bij de ingangen van meerdere panden met veel vrolijkheid en enthousiasme in gele jasjes om de jongelkui en oudelui naar binnen te werken. Wij gaan bij de bibliotheek (nummer 27) naar binnen en krijgen een geel tasje. We zien nu de resultaten van de Franse kolonisator, want koning Lodewijk Napoleon liet hier langs de Drift meerdere gebouwen neerzetten. Bij nummer 21 gaan we ook naar binnen. Bij de ingang worden we al attent gemaakt op een glas-in-loodplafond in de hal. Er is niets te veel gezegd. Onder het genot van koffie, thee en pepernoten bewonderen wij het prachtige glazen plafond. Gelukkig is dit glazen plafond niet gebroken door één van de vele vrouwelijke studenten. In een collegezaal naast de hal is een docent aanwezig die ons met veel enthousiasme ons iets te vertellen over het Italiaanse plafond en de rol van de Italiaanse cultuur bij de elite die ook in Utrecht aanwezig is in oude tijden.
P1110912
Later op onze wandeling komen we achter de Drift uit. Op een grote binnenplaats staat Mahatma Gandhi stil te wandelen op zijn sandalen. Twee jaar en een paar dagen geleden is dit beeld onthuld. Waarom dit beeld hier staat is mij niet duidelijk. Wellicht staat er in de universiteitsbibliotheek een boek over Gandhi. Standbeelden van Gandhi op universiteiten zijn niet geheel zonder complicaties. In Ghana werd twee jaar geleden een beeld van Gandhi van de University of Ghana in Accra verwijderd, nadat er klachten binnen gekomen waren over de racistische houding van de Mahatma.
Via de achterzijde van de Drift en van Ghandi komen we weer bij de Breedstraat, waar de marktkooplui druk bezig zijn om alles af te stoffen en in te laden in hun bestelbusjes. We komen terecht bij de/het Neude en nemen plaats op een terras en laten de jongelui met studie-ambities aan ons voorbijtrekken. Via de Schoutenstraat met oude winkelpanden komen we bij de Wed en de stadskraan die weer in ere zal worden hersteld. Hoewel het pand niet op de route ligt kijken we ook binnen bij de grote boekwinkel van Broese. Daar zijn zelfs twee volle planken met boeken over geschiedenis van Afrika, weliswaar voornamelijk over Nelson Mandela.
We hebben een prachtige wandeling gemaakt in de rijke Utrechtse geschiedenis binnen de singels.
Kees Volkers – Wandelen binnen de singels van Utrecht – uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig – 2015 (tweede druk)
Wandeling 3 – Predikheren en Wittevrouwen – 4.5 kilometer
Voor bestelling van deze gids, klik op Gegarandeerd Onregelmatig.

Afbeeldingsresultaat voor wandelen binnen de singels van Utrecht

Advertentie

2 gedachten over “Utrecht – Wandelen binnen de Singels 3

    1. Maar vergeet de rest niet. Dan vergeet je het glazen plafond niet.

      Like

Reacties zijn gesloten.