Trage Tocht – Deventer De Worp

P1110809
Vele voetstappen heb ik achtergelaten in Deventer en omgeving. Vele malen heb ik vanaf De Worp naar het mooiste stadsgezicht van Nederland gekeken. Maar het is al vele jaren geleden dat ik in de koekstad een wandeling maakte.
Vanmorgen zet wandellief de auto op De Worp neer en we beginnen aan een trage tocht om die te laten volgen door een traag bezoek aan mijn moeder op leeftijd. We slingeren ons eerst door het mooie plantsoen dat de oudste openbare wandelplaats van Nederland is. Al in de middeleeuwen wandelden mensen vanuit Deventer hier onder de lommerrijke bomen. Er staat een muziektent en en zijn veel wandelbankjes. Verder is het open gebied met hoge bomen. In tijden van hoge waterstand van de IJssel komt het water hier aan land en laat van alles achter dat weer opgeruimd moet worden. Nu is er geen sprake van een hoge waterstand, integendeel. We zien het oude IJsselhotel en de camping, waar nog caravans staan en zelfs een tentje.

P1110820
De route brengt ons onder de spoorbrug door. Deze plek en de voorlopers van de huidige spoorbrug kent een bewogen verleden die onlosmakelijk verbonden is met de Tweede Wereldoorlog. Zowel de Duitsers als de Geallieerden hadden er belang bij om de spoorbrug te behouden en te vernietigen, zij het om verschillende redenen en op verschillende tijden. Aan de noordzijde van de spoorbrug is het landschap veranderd sinds mijn jongere dagen. De weg naar Terwolde is verlegd en er is meer ruimte voor de rivier gekomen. Eén resultaat daarvan is Ossenwaard, met een heus belevingspad. De route van de trage tocht gaat even het belevingspad op en keert dan snel terug naar de doorgaande weg. Wij besluiten dat het tijd is om meer te beleven en volgen het pad naar het noorden via twee lange bruggen die nu niet veel te duchten hebben van het water. We ontmoeten een man in camouflagekleding die met een loslopende hond door het gebied gaat. Aan het einde van de beleving maken we kennis met een klompenpad. Het is het Tuylermarkerpad en dan zijn we gemeente Deventer al uit. Via het fietspad van de Lage Steenweg gaan we snel naar Deventer terug. Voordat we terug zijn bij de spoorlijn maken we nog een ommetje door de velden, waar we bieten zien, druivenranken, koolzaad, heggen en stevig gras.
Op de spoorbrug liggen mogelijkheden voor wandelaars en fietsers. Fietsers worden naar de zuidkant gestuurd. Wandelaars naar de noordzijde. Via een trap dalen we af van de brug naar de uiterwaarden. Dit gebied heeft een rustgedeelte van 15 april tot 15 september, niet voor mensen, maar voor de dierlijke aanwezigen. Verder is deze uiterwaard uiteraard een gebied dat bij de minste of geringste verhoging van het waterpeil in de IJssel onder water komt te staan. We zijn hier op het goede moment, want het waterpeil is zeer laag. Wanneer we op de topografische kaart kijken lopen we zelfs over water, het kan.

P1110836
Terug naar de brug en verder naar de oude stad Deventer. Het Rijsterborgherpark ligt op een deel van de oude vestingwerken. Het park is in 1887 ontworpen door de bekende parkontwerper Leonard Anthony Springer. Met veel slingerende paadjes en mooie beelden en het beroemde vogeleiland is dit een fraai park dat in herfstkleuren mooi voor de dag komt. Via een mooie wandelbrug steken we over naar de oude stad.

P1110849

Via de Smedenstraat (waar ik ooit een jaar heb gewoond) en de Lange B. komen we uit bij één van de vele horecagelegenheden in de stad. Bij nummer elf nemen we even plaats voor een cappucino en een warme chocolademelk. Daarna verder langs de beeldbepalende toren van Lebuïnus. Dan komen we ook langs het oude stadhuis met de allernieuwste uitbouw waar we even van dichtbij naar kijken. Hier zijn door ontwerpster Loes ten Anscher 2264 vingerafdrukken van Deventenaren in verwerkt. Rond het ontwerp van de uitbreiding zijn vele heftige discussies gevoerd.

P1110853
Via het Grote Kerkhof en de Nieuwe Markt gaan we de Kranensteeg in. Hier wonen mensen in deze krappe steeg. Aan het einde van de steeg staan we weer bij de IJssel.
Nu op weg naar een ander hoogtepunt van een bezoek aan Deventer: de pont. Voor €1 per persoon enkele reis (ik heb wel eens een goedkoper pontje betreden) kunnen we naar de overkant. Wanneer we aan de overzijde achterom kijken zien we weer het prachtige silhouet van Deventer.
Het is een prachtige tocht vol cultuur en natuur en vlietend water.

Rob Wolfs – Trage Tochten – Deventer De Worp – 12,65 kilometer

Advertentie