Klompenpad Terbroeksepad

P1110456

Bij het supermarkt in Zwartebroek staan twee wandelbankjes tegenover elkaar. Ik neem plaats op het ene bankje zodat ik zicht heb op de weg want ik verwacht enkele medewandelaars. Eerst komen vader en zoon aanfietsen. Ze zijn helemaal klaar voor de tocht. Wanneer Kars naast mij op de bank plaats neemt ontdekt hij iets bijzonders aan zijn voeten. Het zijn niet zijn wandelschoenen die hij ziet, maar zijn teenslippers. Hij is niet van plan om zich hier door van de wijs te laten brengen. Dan komt de volgende wandelaar in zicht. We beginnen met ons groepje aan de wandeling.

P1110457

Eerst maar eens de bebouwde kom van Zwartebroek uit. Wanneer we aan de noordkant van het dorp komen kunnen we aan de Vossenweg een plank over een sloot over en we verdwijnen via het bruggetje een maisveld binnen. Het is mooi om te zien dat op Klompenpaden de gastvrijheid van boeren aan het werk is. Het smalle pad tussen de stengels brengt ons naar grasland en uiteindelijk naar de Damweg. P1110448
Voordat we op de Damweg komen worden we in de lokale taal hartelijk welkom geheten langs de kant van de weg. Wanneer we op de Damweg rechtsaf gaan komen we bij een interessante extra lus op de route, waarbij we het erf van biologische boer Gerard Top betreden. Hij heeft zelfs boven een stal een kleine kantine (met toilet) waar wij welkom zijn en we houden hier onze eerste pauze. We kunnen van boven een stal in kijken, maar er is nu geen vee in de stal. Met zulk mooi weer is het leuker voor de gemiddelde koe om buiten te blijven.

P1110450

De route gaat verder rond Zwartebroek en dan langs een doorgaande weg naar Terschuur, waar het erf van eierboer Van Putten voorbij lopen. Op zijn uitgebreide erf hebben meerdere christelijke organisaties onderdak gevonden. Net aan het begin van het dorp slaan we af en wandelen het buitengebied weer in. Bij de Vrouwenweg komen we zelfs nog even op een klein deel van een ander Klompenpad (Appelpad). Als wandelaars zijn we het er over eens dat de route een grote afwisseling kent. P1110455

Vanaf de Vrouwenweg gaan we wederom dwars door de landerijen. Een vorige keer dat ik hier liep was het drassig, nu is het droog, dat maakt wel een groot verschil. Nu lopen we in droge en zonnige omstandigheden. Wat wel bijna gelijk is gebleven is het notitieboekje waar de wandelaar zijn of haar bevindingen in kan opschrijven. De vorige keer was het papierwerk in een kunststof doosje opgeborgen, nu is er een houten kistje omheen gedaan, met een bijzonder fraai hengsel, gemaakt van een oude klomp.
Vanaf het open land zien we in de verte de toren van de kerk in Zwartebroek. Een teken in de tijd en in het veld.
Klompenpad Terbroeksepad – 12 kilometer

Advertentie