Groene Wissels 103 – Nijkerk

P1100921

Vanaf het station Nijkerk ziet het er niet naar uit dat het een Groene Wissel wordt vandaag. Eerst door het oude centrum van de stad en dan met een lus naar het zuiden en na ruim twee kilometer ben ik uit de bebouwing. Dan nog een aantal passen langs een doorgaande weg, die op dit vroege tijdstip op de zaterdag gelukkig niet druk is. Dat is op andere momenten wel anders. Hier volgt de route het Kruishaarderpad, een klompenpad dat ook bij het station van Nijkerk is begonnen. Op mijn warme wandeling zal ik de bordjes van het Kruishaarderpad vaker tegenkomen.

P1100922

Aan de overkant van de doorgaande weg kom ik langs het grote huis De Neude waar de oude dj Lex Harding woont. Aan de andere kant van de Slichtenhorsterweg ga ik het landgoed Slichtenhorst op en zie al spoedig de wijngaard Aan de Breede Beek. Het aantal wijngaarden in Nederland groeit langzaam, maar wel gestaag. Zal dit te maken hebben met het langzaam stijgen van de temperatuur?P1100928

Slichtenhorst is een mooi gebied met landbouw, veeteelt en mooie percelen bos. Ik steek de doorgaande weg (N301) tussen Nijkerk en Het Ei weer over en kom terecht in een klein bosperceel dat bij landdgoed Oldenaller hoort. Niet het laatste deel van Oldenaller dat ik vanmorgen tegenkom. P1100930
Via een rustige asfaltweg kom ik bij de 2e Kruishaarseweg, waar ik geattendeerd wordt door een infobord op een verhoging in het landschap en de verschillende mogelijkheden om die verhoging van betekenis te voorzien. Was het een legerplaats? Een schuilplek voor vee?
De tocht gaat verder door een afwisselend landschap, met veel zandwegen, open landschap, akkers, heidegebieden, smalle paadjes, brede zandwegen, voor elk wat wils. Zelfs kom ik een koe met kalf tegen, gelukkig niet op een smal paadje. P1100934
Inmiddels ben ik door het gebied ten noorden van de Beulekampersteeg aan het wandelen. Ook een prachtig gebied, zelfs zo mooi dat ik bandensporen van fietsen aantref waar ik net een bordje ‘verboden voor fietsen’ heb aangetroffen. Blijkbaar te mooi voor fietsers om hier niet naar binnen te gaan.
Op het Kokkelveld lees ik een informatiebord over een bijzonder soort rund. Het gaat om het Dahomey dwergrund. Zoals de naam als doet vermoeden komt dit soort rund uit Togo en omgeving. Het is een dwergrund. Zo klein dat ik het niet zie staan in het weiland. Het staat waarschijnlijk verborgen achter een graspol.
Inmiddels nader ik Nijkerk, via een woonwijkje en de oude Havenlijn kom ik terug bij het station. De warmste warmte gaat nog komen. Voor die tijd ben ik thuis.
Nijkerk – Groene Wissel 103

Advertentie