Trage Tocht Hollandsche Rading

Wat moet een mens in Hollandsche Rading? Wat moet ik in deze Rading, op de grens van het oude Holland en Utrecht? Voor mij is het een kwestie van begin tot eind. Ik wandel vandaag vanaf Hollandsche Rading tot aan Hollandsche Rading. Ik ben aangekomen op het kleine station van dit dorp. Ik zie de kenmerkende bogen (officieel: bovenleidingportalen) boven het spoor. Alleen op het traject Utrecht – Hilversum zijn deze bogen te vinden. Ze zijn gemaakt van beton en niet van het schaarse staal. De bouw van deze bogen brengt mij terug naar 1942 toen de bogen werden geplaatst en naar het jaar 2001/2 toen de bogen opklommen tot de status van rijksmonument. 

Ik verlaat het station en loop onder de snelweg A27 door. Het is hier te zien dat er gewerkt wordt aan de weg. Het lijkt er op dat er een verbreding komt. Meer asfalt, als het maar niet op de wandelpaden komt te liggen. De Vuurse Dreef volg ik over een korte afstand en dan verlaat ik de provincie Utrecht en kom ik terecht in het gebied van Holland. Het is even een flinke overgang, maar dat er hier bos is vergoed veel. De gemeente Hilversum heeft het hier voor het zeggen en al spoedig kom ik bij een paal waar ik gegevens van het Voetstappenpad tegenkom. Dit is een route rondom de stad het dorp Hilversum. Tijdens onze wandeling op het Westerborkpad zijn we het pad ook tegengekomen.

Ik zie een aanwijzing van een wasmeer, maar ik zie geen water, ook geen wassende mensen. Of zou die verlaging in het terrein vroeger een meertje zijn geweest, waar nijvere huismoeders de kleren wasten, of waar veehouders hun dieren naar toe brachten? Wat ik wel weet is dat het nu een uitlaatplaats is voor mens en hond. Het Utrechtpad (dat ik met lief loop) kom ik tegen, het is gebruikelijk dat er geel/rode markeringen, met af en toe de tekst ‘Utrechtpad’. Nu zie ik een totaal ander bordje. Het brengt mij niet in de war, alhoewel soms op paaltjes wel erg veel markeringen van allerhande routes staan. Het voordeel van de wandeling die ik nu wandel is dat er geen markeringen zijn. Ik moet het hebben van het boekje en het gpx-bestand op mijn gps. Deze combinatie werkt goed.

Niet alleen markeringen van wandelingen kunnen voor een overdaad zorgen aan palen. Hier zijn twee palen die nadere bestudering verdienen. Mag ik hier verder, als wandelaar, als autobestuurder, als paard, als ruiter? Gelukkig wordt mij een zware beslissing bespaard, want ik dien hier rechtsaf te gaan en dat heeft niets te maken met dat kleine blauw/gele bordje aan de linkerpaal of heeft het daar wel mee te maken? 

De wandeling gaat door bossen en langs landerijen. Op deze wandelende wijze kom ik langs de bebouwing van Bilthoven, daar sla ik af in westelijke richting over het Leyense pad. Hier is een fraai ouderwets sluisje om het waterpeil op peil te houden in de aanpalende sloten. Dat gebeurt hier op treffende wijze want op het pad tref ik geen water aan. Inmiddels ben ik terecht gekomen in Groenekan. Ik ben inmiddels op landgoed BeukenburgDe weg voert mij via de Prinsenlaan naar Maartensdijk, een klein compact dorp omzoomd door weilanden en een snelweg aan de westelijke kant. Ik passeer de Ontmoetingskerk, die een jubileum viert (of het doek is blijven hangen na een vorig jubileum)

Er is niet alleen kerkelijk leven, maar ook culinair leven. Peet doet zijn best om voor de inwendige mens te zorgen, ook bij het station van Hollandsche Rading is Peet bezig om de reizigers te voorzien van het nodige. Kerk en Peet, een combinatie van Maria en Martha, hier in dorpen langs de snelweg. Plekken om even tot rust en bezinning te komen. Ik loop van Maartensdijk naar Hollandsche Rading over het Vuurschepad. Een strakke lijn van A naar B. Het laatste traject van de route gaat doorp het dorp Rading, met fraaie, ruim opgezette huizen. Ik kom terug bij het begin, op het station, nu aan de andere kant van de weg, om op weg te gaan naar Utrecht Overvecht en dan verder, naar huis.

Rob Wolfs en Ad Snelderwaard – Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug – uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig 2016 (wandeling nummer 2: 16 kilometer)

Voor meer informatie over deze gids en bestelmogelijkheid, klik hiernaast op Gegarandeerd Onregelmatig.

Advertentie