rondje Veluwe (01) Hattem naar Heerde

Tijdens onze vakantie in Normandische streken hebben we veel gewandeld. In die dagen kwam ik op de gedachte om in Gelderse streken weer eens te gaan wandelen op een lange route. De laatste keer dat ik dat had gedaan was in de laatste periode van het jaar 2011.

Afbeeldingsresultaat voor de langste boswandeling van nederland

In de kast heb ik nog een boekje van “Een wandeling rondom de Veluwe”. De ondertitel zegt dat het gaat om de langste boswandeling van Nederland. Zo vertrok ik met bus en trein en bus en kwam ik in Hattem aan.

De route is ruim 280 kilometer lang en begint op de Markt in het oude stadje Hattem. Binnen een paar honderd meter ben ik in het buitengebied en loop ik over een dijk. Aan de zuidoost kant van Hattem kom ik door een heel klein bosgebied, maar deze etappe blinkt niet uit in veel bossen.P1020922

Het gaat om een perceel van het Gelders Landschap, met de fraaie naam ‘Algemene Veen’. Ik kan nu van het asfalt af en tussen de bomen door lopen. Hopelijk gaat dat tijdens de tientallen kilometers die nog komen vaker gebeuren.

Het kleine stukje bos wordt verfraaid door jeneverbes en heide.

P1020923

P1020924

Dit gedeelte van deze etappe gaat tussen de bosrijke Veluwe en de waterrijke IJssel. Het is een vlak land, een polderlandschap, waar al honderden jaren mensen hebben gewerkt aan het winnen van land op water. Om te zorgen voor een goede afwatering heb je beken, weteringen, stroompjes en ook sluizen nodig. Ik passeer een sluis in het kanaal dat loopt naar het zuidelijke Dieren en naar het noordelijke Hattem.

Ik tref het met het weer. De zon is stralend aanwezig. In Hattem heb ik mijn jas al in de rugzak gestopt. Ik neem halverwege de etappe een rustpauze die tevens dient als lunchpauze. Ik zit bij ‘Gemaal Veluwe’, dat in 1999 in werking is gezet om water naar de IJssel te pompen. Dit nieuwe gemaal is de vervanger van het ‘Pouwel Bakhuis’ dat er naast staat, dit is een stoomgemaal dat in 1920 werd gebouwd.

P1020927

Wanneer ik langs een water in zuidelijke richting loop zie ik in het oosten een lange zandheuvel boven het landschap uitsteken. Ik vermoed dat er wordt gewerkt aan nieuwe dijken en het scheppen van mogelijkheden om bepaalde gebieden onder water te laten lopen ten tijde van veel water in de IJssel.

Inmiddels ben ik om Wapenveld heen gelopen en ga ik in de richting van Heerde. Net ten noorden van Heerde ga ik bij een bushalte zitten en wacht ik op de bus naar Apeldoorn. De etappe zit er op en het is mij goed gevallen.

Nog even wat statistieken:
mijn wandelduur is 2.26 uur
mijn afstand is 12.71 kilometer
mijn gemiddelde snelheid was 5.21 kilometer per uur.

Belangrijker dan die cijfers is voor mij dat ik deze tocht heb gelopen, een beetje als vanouds.

Voor meer informatie over deze wandelgids en dergelijke gidsen, klik hier onder op Gegarandeerd Onregelmatig.

Advertentie