Knopenrondje Paradijs

De A30 ligt aan onze rechterhand.
Het verkeer zoemt over de weg.
Hoe ver zal het geluid dragen?
We zijn zelf over deze snelweg gekomen, dus we hebben er niet veel van te zeggen.
Er loopt een smal pad tussen de Kleuterstraat en de snelweg.

Een Kleuterstraat komt niet alleen in Barneveld voor.
Wat is de betekenis?
Woonden / wonen hier kinderrijke gezinnen?
Was hier een opvang voor kleuters?
We steken de Barneveldsebeek over die onder de snelweg is doorgekomen. De lage zon schijnt over de wateren.
Bij de Kallenbroekerweg vervolgen wij onze weg in westelijke richting. Opletten voor het gemotoriseerde verkeer dat van hetzelfde asfalt gebruik maakt als wij. Juist in de bochten is het van belang om aan de veilige kant van de weg te lopen. Bij de Bielderweg verlaten wij de doorgaande Kallenbroekerweg. We gaan af op een bijzondere boerderij: boerderij Het Paradijs. Het is een biologische boerderij (onder anderen leghennen en brandrode runderen), het is een zorgboerderij (voor allerlei leeftijden) en er is ruimte voor vergaderingen en er is een winkel. De naam van deze boerderij duidt er al op dat we het Paradijs binnengaan, een natuurgebied en agrarische gebied dat eigendom is van de verzekeraar a.s.r. In dit ruim bemeten gebied zijn meerdere landgoederen, waaronder landgoed Erica waar wij langs komen. In de afgelopen jaren zijn bomen geplant op het erf. De bomen zijn geplant in een cirkel. Later zien wij in dit gebied meerdere plekken waar bomencirkels zijn. Deze cirkels zijn van oudere datum gezien de omvang van de bomen. Er zijn enkele rustgebieden voor het wild dat hier huist. We treffen niet alleen de Barneveldsebeek aan op onze wandeling maar ook de Kleine Barneveldsebeek. Veel bomen zijn nog in gekleurd blad en de zon dwarrelt tussen bladeren en takken naar beneden. Vogels schieten van tak naar tak, een roodborstje, vinken.

Er zijn niet alleen rustgebieden voor wild in het paradijs. Ook zijn er bordjes die wijzen op bewoners die graag hun rust willen hebben. Privé. Geen toegang op dit pad. Meerdere boerderijen zijn hier te vinden. Ondanks menselijke aanwezigheid (in theorie) zien wij er in de praktijk weinig van. Er is veel rust, soms dringen van verre geluiden tot ons door. Vlakbij de plek waar de Kleine Barneveldsebeek en die andere Barneveldsebeek elkaar treffen zien wij een wandelbankje. Een zeldzaamheid in dit gebied. Hier kom je om te wandelen, niet om te zitten. Thee en een broodje gemaakt door Wandellief staan op ons menu. In stilte loopt een vrouw achter ons langs. Wandellief ziet aan de oever een ijsvogel. Ik pak de verrekijker uit mijn rugzak, maar slaag er niet in om de snelle vogel te zien. Ik ga op het brugje staan om beide oevers te bespeuren, maar het mag niet baten. Ik zie de ijsvogel niet.

Werk hier aan uw garderobe.

Na onze pauze in het zonnetje (!) gaan wij de lange Aarderweg op. Statige bomen aan weerszijden. Ook hier op deze smalle weg die naar een boerderij gaat is het opletten. Het verkeer gaat door. Wij lopen de weg niet af tot aan de Achterveldseweg, maar slaan af en gaan over een smal pad tussen de weilanden door en langs een beekje. Weer een asfaltweggetje, de Butselaarseweg, en dan weer het agrarische land in. Hier gaan wij de weilanden in, over hekjes en bruggetjes en hier zijn wij op bekend terrein van het plaatselijke Klompenpad. Goed uitkijken, ditmaal niet voor auto’s maar voor de modder, juist op de plekken waar koeien van het ene weiland naar het andere weiland gaan. We komen uit bij Vanelly, een boerderijwinkel (bij een boerderij). De winkel is nog dicht, dus lopen wij verder. Even de Achterveldseweg volgen en dan de slingerende Schoonhorsterweg. De meeste oude boerderijtjes zijn verdwenen of aangepast aan huidige tijden. In een oude boerderij, met een houten achtergevel, is een bedrijfje gevestigd waar je kunt leren om kleren te naaien. Als zoon van een kleermaker spreekt mij dat wel aan. Even verder is weer een boerderijwinkel: De Engelse Hof. Er is niemand aanwezig, zelfredzaamheid is hier een vereiste, ook een hoge mate van eerlijkheid, want je dient zelf af te rekenen met een betaalapparaat. We kopen twee stukken kaas, één met tuinkruiden en een stuk oude kaas.
Wanneer we de winkel hebben verlaten en zo plaatsmaken voor de volgende klant zien wij aan de overkant het oude paadje. Er staat een bordje bij Fietspad. Het smalle pad slingert door de landerijen, langs beekjes en duikers. Hoe vaak hebben wij hier niet gewandeld? Hoeveel uren hebben onze jongens hier niet spelend doorgebracht? Nog even langs een huis (of zijn het inmiddels twee huizen?). Aan het einde van het inmiddels verbreedde pad treffen wij de Achterveldseweg, die wij vervolgen in de richting van Barneveld. In de berm van de Kleuterweg staat onze auto. De berm heeft genoeg vastheid om zonder problemen weg te rijden.
Het Paradijs blijft, met welke wandeling dan ook, een prachtig gebied.

Barneveld – Knopenrondje Paradijs – 9 kilometer

Advertentie

4 gedachten over “Knopenrondje Paradijs

  1. Ik wilde nog een keer terug naar het Paradijspas wat ik in 2021 heb gewandeld. Zo mooi dat ik dit knopenrondje er misschien wel aan vast kan knopen, of er in kan verweven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.