WANDELEN NAAR VERINNERLIJKING

Waar begint jouw pelgrimstocht naar Santiago de Compostella?
Op de drempel van jouw huis?
Op de laatste honderd kilometer voor Santiago de Compostella, zodat je nog net aan de minimumvoorwaarden voor een certificaat voldoet?
In Saint-Jean-Pied-de-Port?
Vezelay?
Sigrid Ceulemans en Philippe Bafort, twee religiewetenschappers, twee ziekenhuispastores in Gent, twee echtelieden, één echtpaar, beginnen in het Franse Le-Puy-en-Velay. Op 29 augustus 2016 gaan zij daar van start voor hun eerste dagtocht van 25 kilometer (samen 69.992 stappen). Zij hebben hun pelgrimage naar Santiago de Compostella verdeeld over drie etappes: ruwweg elke maand september in 2016, 2017, 2018.
Zij hebben hun tocht vastgelegd in dit boek. Het is niet een recht-toe-recht-aan boek geworden. Dag voor dag de belevenissen van deze twee wandelaars. Er zijn meerdere lagen in dit boek te ontdekken. Uiteraard zijn daar de dagboeknotities, niet van elke dag, dat is even opletten, maar de vaart blijft er zo goed in. Vervolgens is er de laag van de DagWoorden. Elke dag nemen zij een woord dat hen aangereikt is door vrienden en familie en collegae. Over dat woord praten zij onderweg en een neerslag daarvan is te vinden in de tekst Woorden als: verdraagzaamheid, vrede, sereniteit, bidden, onmacht. Een volgende laag wordt gevormd door die dagen dat zij wandelen met een specifiek persoon (of meerdere personen) in gedachten. En laten wij niet vergeten dat zij voor hun tocht worden gesponsord voor een coöperatie in de bergen van Peru. Een uitgebreid verslag van een bezoek van Sigrid en Philippe aan die coöperatie is te vinden aan het einde van het boek. Verder is de tocht ook een zoektocht naar de zin van het leven (ook religiewetenschappers zijn niet uitgezocht), waarbij de zielskern (die ook de goddelijke zijnskern is) een belangrijke rol speelt. Hoewel zij dagelijks kerken bezoeken heb ik niet gemerkt dat zij ook deelnamen aan de vieringen. Religie (of godsdienst) is voor hen met name de verbinding met jezelf.

De beide echtelieden wandelen niet alleen naar Santiago de Compostella, zij lopen tot aan de kust (Fisterra en Muxia) en keren dan weer om. Hun eerste aankomst in Santiago is niet vermeld in het boek (lichte verwarring bij mij tijdens het lezen), de tweede aankomst en het einde van de meerjaarse reis is er wel. Op de dag voorafgaande aan hun eigen aankomst kwamen 1800 pelgrims aan in Santiago. Een aantal dat een licht gevoel van benauwdheid bij mij oproept.

Hoe zit het met de kraanvogels in de ondertitel? De kraanvogel is het symbool van hun tocht (queeste). In veel culturen heeft de kraanvogel een positieve betekenis, een symbool voor “een lang leven, vrede, maar ook voor trouw en gerechtigheid” (pagina 9). De kraanvogel is een trekvogel. Toen Sigrid en Philippe voor hun derde maand op stap gingen schreven mensen wensen, gebeden, intenties op een gevouwen papieren kraanvogel. Deze papieren vogels namen zij mee in hun rugzakken. Met de papieren vogels gaan zij op weg naareen toekomst van verinnerlijking.

Dit boek heeft een andere invalshoek dan de andere boeken die ik over de Camino heb gelezen.
De gelaagdheid en de vele kleurenfoto’s maken dit boek ook aantrekkelijk.

Sigrid en Philippe Bafort – Ceulemans
Wandelen naar verinnerlijking
Een kraanvogeltrek naar Compostella
Uitgeverij Halewijn (B)
ISBN 9789085286233

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op deze website.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.