Rondom Zuid-Limburg (01)

Daar ergens ligt hij in De Dom. Waar hij ligt weet ik niet. Velen zijn samengestroomd in de Dom. Ik hoor meerdere talen. Karel de Grote regeerde over een Europees Rijk met meerdere talen. Aachen was zijn belangrijkste zetel. Ik ga weg uit de drukte van dit gebouw. Werelderfgoed. Naar buiten, naar frisse lucht.

De Dom van Aachen, waar Karel de Grote ligt begraven.

Op deze maandagmorgen ben ik op het Hauptbahnhof Aachen begonnen aan een meerdaagse wandeling. Een wandeling rondom Zuid-Limburg. Na het Krijtlandpad in het zuiden van Zuid-Limburg drie jaar geleden is nu de wijdere omgeving van Zuid-Limburg aan de beurt. Elf etappes door Duitsland en Nederland en België. Elf etappes met een flinke afstanden. Ik hoop het einde van de tocht in Aachen mee te maken.

Door het oude en mooie Aachen wandel ik. De bus naar Maastricht rijdt langs. Via de Dom kom ik bij het oude Rathaus, dan volgt een weg naar het noorden. De beklimming van de Lousberg. Vervolgens kom ik in paardengebied. Het is Soers. Eerst verwonderde ik mij over de indeling van de percelen en de slingerende beek en de mogelijkheid van aanwezige bevers en de hoge schoorsteen van de voormalige katoenfabriek. Dan zie in kleine letters op de kaart dat hier een paardengebied is van de CHIO Aachen. Meerdere internationale springruiters hebben hier een groot perceel en stalgelegenheid. CHIO Aachen behoort tot de wereldtop. Paarden zie ik niet. Ook geen bevers.

Voorbij Soers kom ik in het stroomgebied van de Wurm. Een zeer rustig kabbelend water. Nu wel. Vorig jaar was dat anders. Niet alleen Zuid-Limburg werd getroffen door watersnood. Ook de Wurm trad flink buiten haar oevers. In ieder geval één brug werd weggevaagd. Het is de brug op mijn route. Dank zij de plaatselijke wandelknooppunten en de aanwijzingen op een paaltje kan ik een omweg maken en via een andere brug kan ik de oversteek wagen. Aan de overkant komen twee oudere dames op mountainbikes naar beneden. De dames willen de brug over, maar dan moeten zij eerst met fiets en al een paar treden op. Dat is niet een ieder gegeven. Ik ga een stijgend pad op, ook met treden, heel veel treden.

De brug over Wurm verdween in 2021 door watergeweld.

In het dal van de Wurm liggen de mooie restanten van de Burg Wilhelmstein. De hoge muren geven geen krimp. Op het middenterrein is vaak plaats voor theater en concerten. Ook is er horeca. De burcht werd ooit in de dertiende eeuw gebouwd door Graaf Wilhelm von Gulik IV. De wandeling door het dal werkt verkoelend.

Dan kom ik in Herzogenrath aan. De eerste etappe eindigt bij de Bahnhof. In het centrum zoek ik een eetgelegenheid, maar het is maandag. Alles dicht qua eten. Mensen bij een café wijzen mij op een supermarkt. Het blijkt Kaufland te zijn, binnenin kun je een wandelroute maken. Ik sla wat voedzaam in en wandel verder. Van Duitsland ga ik naar Nederland. Ik kom ons land binnen bij de voormalige abdij Rolduc, ook bekend als een orthodox bolwerk binnen Roomskatholiek Nederland. Op een eenpersoons bankje ter ere van de Bokkenrijders eet ik mijn meegebrachte etenswaren. Dan nog even doorlopen naar mijn overnachtingsadres van Vrienden op de Fiets. Hier word ik hartelijk ontvangen door Ruud. We praten over zijn en mijn wandelingen onder het genot van meerdere glazen koud water. Wanneer ik naar boven wordt geleid, ontmoet ik de twee andere wandelaars die hier overnachten. Zij lopen de Dutch Mountain Trail. Ik zie uit naar naar een warme en koude douche en rust voor mijn benen.

Een wandeling rondom Zuid-Limburg (01) : Aachen – Herzogenrath – 19 kilometer

Deze wandeling staat in :
Alex Buis
Een wandeling rondom Zuid-Limburg
Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig 2017
Deze wandelgids bestellen kan hier.

Advertentie

2 gedachten over “Rondom Zuid-Limburg (01)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.