WANDELINGEN

Jarenlang was journalist John Jansen van Galen (Velp, 1940) een vaste stem van het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Hij schreef vele artikelen en boeken over uiteenlopende onderwerpen. Verder wandelde en wandelde en wandelde hij. Vanuit Velp aan de Veluwezoom begon zijn ontdekking van de wereld. Zoals dat ook begon bij die andere schrijver uit Velp: Jan Siebelink. Samen schreven John en Jan een boek: Dorpsstraat: Ons Dorp. Een briefwisseling (1995).

Dit boek is een bundeling van wandelverhalen. Ik weet niet of deze verhalen eerder in los verband zijn gepubliceerd. Het boek vermeldt er niets over. Volgens de ondertitel wandelt Jansen van galen door vier seizoenen. Dat is juist enm onjuist. Elk seizoen komt aan de beurt. Zomer. Herfst. Winter. Lente. En dan plots is daar weer Zomer. Tel tot vier of tot vijf, u ziet maar. Het is prettig dat een wandelaar het hele jaar door wandelt en zich niet beperkt tot één of anderhalf seizoen. Elk pad ziet er anders uit in elk seizoen en het jaar daarop weer in elk seizoen. Je loopt nooit tweemaal over hetzelfde pad. Het frisse groen aan de bomen en het herfstblad aan dezelfde boom. Het wisselende waterpeil in een rivier in de verschillende seizoenen. Een seizoensgebonden wandelaar zou er zomaar aan voorbij lopen. Je zintuigen worden telkens anders geprikkeld in de loop der seizoenen.
Verder treffen wij in deze verhalende bundel alle provincies van ons land aan. Van oost naar west, van zuid naar noord. Vaak volgt hij het spoor van een lange Afstand Wandeling (LAW), soms met een overnachting er bij. Zo doorkruist hij stad en land en noteert en spreekt mensen, daalt af in de geschiedenis. Hij loopt door het Groene Hart (zonder HSL), het beziet de wateren waar later IJburg werd gebouwd. In zijn verhalen neemt hij meestal een paar onderwerpen bij de kop die hij wat verder uitdiept. Molukkers en hun geschiedenis. Herinneringen aan oorlogen. De badcultuur van Domburg. De Maatschappij van Weldadigheid. Zijn favoriete Achterhoek, met alle veranderingen. Blijkbaar liep Jansen van Galen vaak op een zondag, want regelmatig maakt hij gewag van kerkgangers en kerkgebouwen, van Gereformeerd vrijgemaakt (in Drenthe) en anderen op de Biblebelt. In Fryslân is er aandacht voor Menno Simons. Hij noteert de kleding van de kerkgangers. Soms legt hij zijn oor te luisteren aan een kerkdeur en vangt teksten op en gezang. In Kockengen hoort hij orgelmuziek uit drie kerken komen. Hij hoort de galm van een predikant, maar citeert de beste man verkeerd. Dat kan zelfs de beste wandelaar gebeuren. “Wij zullen niet allen ontslagen, maar wel veranderd worden.” (pagina 149). Een regel uit een brief van de apostel Paulus, een fervent wandelaar met een boodschap (
per pedes apostolorum). Deze schreef echter: “Wij zullen niet allen ontslapen, …” in de context van de wederkomst van Jezus Christus. Met al zijn aandacht voor kerken op zondag, blijft Jansen van Galen een buitenstaander die met gepaste belangstelling van verre luistert en noteert.
Zo gaat hij voort, zijn wandeling vermengd met geschiedenis en zijn eigen leven, zijn jeugd en zijn dienstweigering, herinneringen aan de oorlog en zijn ouders. Een mooie mix op mooie wijze verwoord.

John Jansen van Galen
Wandelingen.
Nederland in vier seizoenen
uitgeverij Balans 1997
ISBN 9050183565

Gevonden in een kringloopwinkel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.