Door en om Landgoed Verwolde

In de serie ‘de mooiste netwerkwandelingen’ van Uitgeverij Elmar verscheen in 2021 een deeltje over ‘De Achterhoek & De Liemers’. Tijd om de IJssel en de Oude IJssel over te steken. Hieronder een verslag van Wandeling 2 uit deze wandelgids.

De start van deze wandeling begint bij de kerk van Laren (in de Achterhoek, niet te verwarren met het Gooische Laren). Een imposant gebouw met klassieke trekken. De deur staat open. Het stiltecentrum van de kerk is bereikbaar, daar wacht ik nog even mee. Eerst wandelen.
Tegenover de kerk zou een standbeeld moeten staan van Albert Mol, decennialang de bekendste inwoner van dit dorp en bekend van de beroemde Haanstra-film ‘Fanfare’. Ik kan het beeld niet vinden, misschien was Albert wel kleiner dan ik mij herinner. Gelukkig staat er bij de buren van de kerk een minibieb op de stoep.
Over de Verwoldseweg (het begint meteen al met Verwolde) kom ik in het buitengebied van Laren. Op de hoek van de Marsmansteeg tref ik een bijzonder gewas aan, althans volgens een infobord. Hier worden mosterzaadjes geoogst, voor de mosterd. Een welkome afwisseling van raaigras en snijmaïs, dat besef ik al aan het begin van deze tocht. Voorbij de Hietkamp kom ik terecht op het Landgoed Verwolde. Ik merk dat niet alle paadjes op dit landgoed evenveel worden bewandeld. Op sommige plekken is het een spoorzoeken om te zien waar het pad zich een weg heeft gebaand. Het voordeel is wel dat ik geen andere wandelaars tegenkom op deze paadjes.

Dat verandert wanneer ik door het grote hek de lange Jonker Emilelaan op ga en bij ‘boerderij’ Denneboom linksaf sla. Een jong stel met flinke rugzakken en een routeboekje in de hand is bezig met het Pieterpad. Een kilometer lang ben ik niet zonder tegemoetkomende wandelaars. Jong en oud. Met rugzak en zonder rugzak. Met z’n tweeën of met een groepje. Altijd met een routeboekje. Langzaam aan en snel vooruit. Met groet of zonder groet.
Groot Dengerink is één van de vele oude boerderijen op het terrein van het landgoed. Ik kom ook nog ’t Jagershuis tegen. In vroeger tijden zal de eigenaar van het landgoed wel een eigen jachtopziener hebben gehad, al dan niet gecombineerd met de functie van boswachter. Alle gebouwen die ik tegenkom zien er spic en span uit.

Landgoed Verwolde staat bekend om de vele bijzondere bomen. Zo is er bijvoorbeeld De Dikke Boom. Onderweg zie ik vele bordjes die mij wijzen naar de dikke boom. Maar ik heb de indruk dat ik iedere keer een andere kant uit moet. Ik vraag mij af of ik die ene De Dikke Boom wel heb gezien. Het is in ieder geval een eik met een diameter van 247 centimeter en een omtrek van 775 centimeter. Het zou kunnen zijn dat ik deze boom over het hoofd heb gezien. Wat ik wel zie is een tweeling. Dit gaat om een douglasspar die zichzelf heeft gesplitst.
Dan kom ik bij het
Huis Verwolde. Ik loop even de route anders om dichterbij te kunnen komen. De Oranjerie is open en daar lopen mensen naar toe. Het huidige Huis dateert uit 1776 en is gebouwd in de stijl van het neo-classicisme (evenals trouwens de kerk in Laren). Zoals gebeurde met veel Huizen en Kastelen werd Huis Verwolde verkocht in 1977 aan de Stichting Geldersche Kastelen (inmiddels samen met het Geldersch landschap) voor de schappelijke prijs van fl 1. Tegenwoordig woont er een dochter van het geslacht Van der Borch van Verwolde op het Huis. Vlakbij een water aan de achterzijde van het Huis ga ik op een paar boomstammen zitten voor een eet- en drinkpauze. Twee fietsers komen voorbij, maar verder is het hier heel rustig.
Over slingerende wegen kom ik terug in Laren. Ik loop de kerk binnen, dat wil zeggen het
Stiltecentrum naast de hal. Daar is ook aandacht voor de wandelaars op het Pieterpad. Een speciale ansichtkaart met een afbeelding van de kerk en op de achterzijde deze tekst:

Moge de weg voor u een begaanbaar pad zijn.
Moge de wind u steeds in de rug waaien,
moge de zon met zijn warmte u in het gezicht schijnen,
en de regen op milde wijze uw velden besproeien,
en moge God u, tot wij elkaar opnieuw ontmoeten,
bewaren in de palm van zijn hand.

Laren – Door en om Landgoed Verwolde – 13.5 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.